E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTüpraş bilanço analizi---

Tüpraş bilanço analizi

Tüpraş bilanço analizi
16 Şubat 2016 - 16:14 borsaningundemi.com

Şeker Yatırım, Tüpraş'ın 4. çeyrek bilanço sonuçları için analiz raporu yayınladı. İşte raporda öne çıkan değerlendirmeler.

Tüpraş, 4Ç15'de 815 milyon TL net kâr açıkladı. Bu tutar 4Ç14'deki 213 milyon TL'lik net kâra kıyasla önemli bir artışa denk geliyor. Açıklanan net kâr rakamı 678 milyon TL'lik beklentimizin üzerinde ve 853 milyon TL'lik piyasa beklentisinin altında gerçekleşti. Gerçekleşme ile farkımızı bir seferlik kaydedilen 153 milyon TL'lik ham petrol riskten korunma işlemi geliri oluşturmuştur. 
 
Güçlü fiyat rasyolarının ve RUP katkısının desteklediği net rafineri marjı, net kârdaki yükselişin en önemli faktörü.Net kârdaki yıllık bazdaki yükselişin ana nedeni net rafineri marjının 4Ç14'deki 4,56 Dolar/varil'den 4Ç15'de 5,17 Dolar/varil'e yükselmesiyle olmuştur. Bu ise, düşük fiyatların fiyat rasyolarını yükseltmesi ile olmuştur. Buna ilaveten, olumlu net rafineri marjının yanında, riskten korunma işlemi gelirleri de net kârdaki yükselişi desteklemiştir. Buna ilaveten, düşük marja sahip ve talebi göreceli olarak az olan fuel-oil yerine, RUP projesi sayesinde talebi yüksek olan mazot ve benzin üretilmiş olmasının etkisiyle kapasite kullanımı artmış ve kullanılan ham petrol API değeri düşmüştür. Bu iki unsur da net rafineri marjını olumlu etkilemiştir.
 
Tüm yıl dikkate alındığında, 2015 yılında Tüpraş'ın net kârı RUP projesinin devreye girmesiyle birlikte artan kapasite kullanımı, düşük fiyatlı ham petrol kullanımı ve yüksek kârlılığa sahip ürünlerin üretilmesinin etkisiyle yükseliş göstermiştir. Buna ilaveten, düşük ham petrol fiyatlarının ürün rasyolarını yükseltmesi de ayrıca net kâra destek olmuştur. Bu faktörlerin etkisiyle 2015 yılında Tüpraş'ın net kârı yıllık bazda %74,8 yükselerek 2,55 milyar TL seviyesine ulaşmıştır.
 
Tüpraş için, düşük seyredeceğini öngördüğümüz ham petrol fiyatlarının da etkisiyle, olumlu rafinaj şartlarının devam edeceği öngörümüz ile birlikte "AL" tavsiyemizi koruyoruz. Buna ek olarak, RUP katkısı da net rafineri marjını sürekli olarak desteklemeye devam edecektir. Hedef fiyatımızı 80,00 TL seviyesinde korumaktayız
 
Net satışlardaki yıllık bazda %1,5'lik gerileme düşük ürün fiyatlarının etkisiyle gerçekleşmiştir. Toplam tonaj satışlar yıllık bazda %27,6 yükselirken, net satışlardaki gerileme ürün fiyatlarındaki gerilemeden kaynaklanmıştır. Önceden olduğu üzere mazot (yıllık bazda +%49,9), jet-yakıtı (yıllık bazda +%24,2) ve benzin (yıllık bazda %14,9) yurt içi satışlara yıllık bazda %27,6'lık yükselişi getiren ana kalemler oldu. Benzin üretiminin büyük kısmının gönderildiği ihracat tarafında ise, benzin satışları yıllık bazda %31,8 oranında yükselirken, RUP etkisiyle fuel-oil satışları yıllık bazda %55,9 oranında geriledi. 2016 yılında Şirket'in %100 kapasite ile 43,7 milyar TL net satışlar tutarına ulaşmasını bekliyoruz.
Şeker Yatırım 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)