E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriTuncay Özilhan şimdi de sebze üretimini deniyor---

Tuncay Özilhan şimdi de sebze üretimini deniyor

Tuncay Özilhan şimdi de sebze üretimini deniyor
14 Ağustos 2017 - 07:27 borsaningundemi.com

Tarıma yaptığı yatırımlarla Anadolu Etap şirketiyle meyve ve meyve suyu üretimi yapan Anadolu Grubu şimdi de sebze üretimine el atıyor. Şirket, hem kalıntısız hem de verimli sebze üretimi için çalışıyor.

Anadolu Grubu, tarıma yatırım yapmaya devam ediyor. Grubun meyve ve meyve suyu üretimi yapan şirketi Anadolu Etap, kalıntısız sebze üretimi için kolları sıvadı. Şirket bin dönüm arazide çok çeşitli sebze üretimini 1 yıla yakındır deniyor.

Anadolu Grubu’nun ana hissedarı olduğu Coca-Cola İçecek ve Anadolu Etap’ın Isparta’daki fabrikalarının açılışı önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anadolu Grubu Başkanı Tuncay Özilhan, The Coca-Cola Company Yönetim Kurulu Başkanı Muhtar Kent'in katılımıyla gerçekleşti. Açılış vesilesiyle Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Anadolu Etap Genel Müdürü Demir Şarman ve Coca Cola İçecek CEO’su Burak Başarır, basınla bir araya geldi. Özilhan, Isparta’da açılan iki yeni tesisi ile meşrubat ve tarım sektörlerine global ortakları ile beraber son 10 yılda 1 milyar 350 milyon dolar yatırdığını söyledi.

Bayrampaşa halinde meyve satıyor

Isparta’da Anadolu Etap’ın 3’üncü meyve suyu üretim tesisini açtıklarını kaydeden Özilhan, yıllık 180 bin ton meyve suyu işleme kapasitesine sahip olduklarını, bu yatırımla ilave olarak 100 bin ton kapasite ilavesi yaptıklarını kaydetti. Isparta farbikalarına 35 milyon dolar yatırım yaptıklarını kaydeden Anadolu Etap Genel Müdür Demir Şarman, meyve suyu üretimlerinin yüzde 50’sini ABD, Latin Amerika, Japonya gibi ülkelere ihraç ettiklerini ifade etti. Anadolu Etap’ın 25 dönüm arazisi, 3.5 milyon dikili meyve ağacı olduğunu söyleyen Şarman, şimdiye kadar Anadolu Etap olarak 350 milyon dolar yatırım yaptıklarını kaydetti. Doal markasıyla meyve satışı yaptıklarını da dile getiren Şarman, “Rusya Singapur’a meyve gönderiyoruz. Ayrıca bir hafta önce Bayrampaşa halinde bir dükkan açtık orada da satıyoruz” dedi.

Hem kalıntısız hem de verimli üretimi deniyor

Gıdanın dünyanın geleceği için stratejik sektör olduğunu düşündüklerini söyleyen Şarman, özellikle kalıntısız meyve üretmek için çaba harcıyoruz, alım yaptığımız meyve çiftçilerine de bunu öğretiyoruz” dedi. Meyvelerinin 600 tane kalıntı testinden geçerek Ege Üniversitesi’nden ‘kalıntısız’ sertifikası aldığını kaydeden Şarman, kalıntısız sebze üretimini de denediklerini belirterek, “Bir Ar-Ge çalışmamız bu aslında.

Tabii kalıntısız sebzeyi denerken verimlilik düşük oluyor. Hem kalıntısız hem verimli olsun diye çalışmalarımızı yürütüyoruz. 1 yıla yakındır çok çeşitli sebzeleri üretimini deniyoruz” dedi. Tuncay Özilhan da tarıma yatırımı sevdiklerini, gelecek için sebzeye de tarım düşündüklerini kaydetti. Özilhan, öncelikle gönüllerinde yatanın yerli muzu geliştirmek olduğunu kaydederek, “Yerli muzun iyi sarartılamadığı için çabuk karardığını görüyoruz. Geliştirmek istiyoruz” diye konuştu. Sözleşmeli tarımı geliştirmek istediklerini söyleyen Şarman ise şunları anlattı: “Parası nereye yatıracağına emin olamayan birçok beyaz yakalı, doktor, öğretmenden danışmanlık teklifi aldık. Sonra onların sayısı artınca bir proje başlattık. Alım garantisiyle meyve yatırımına teşvik ediyoruz. 5- 10 yıllık kontratlar yapıyoruz. Sözleşmeli sayısının artmasını bekliyoruz.”

Isparta'ya 7 milyar TL katkı sağlayacak

Türkiye’de yapılan her 1 TL’lik Coca Cola İçecek yatırımı ekonomiye 7 TL kazandırdığını söyleyen Coca Cola İçecek CEO’su Burak Başarır, Isparta fabrikasının kaba bir hesapla Isparta’ya 7 milyar TL katkı sağlayacağını belirtti. Isparta fabrikası, Türkiye’deki en yeni teknolojiye sahip CCI yatırımı. Fabrikanın tam kapasiteyle çalıştığında yılda 220 milyon litre üretim ulaşacağını vurgulayan Başarır, Isparta’yı seçmelerindeki en önemli amacın lojistik olduğunu kaydederek, Bizim en önemli satışlarımız turizm bölgelerine bu nedenle. Kıyı kesimlere yakın olması Isparta’yı seçmemizde etken oldu.

"Bölünmüş araziler tarımın en büyük sorunu"

Toplanan meyvelerin pazara gelene kadar yüzde 25’inin ziyan olduğunu dile getiren Tuncay Özilhan, “Tedarik zincirinin, lojistiğin gelişmesi gerek ancak çiftçinin bunu yapacak sermayesi yok. Ayrıca tarımın en büyük sorunlarından biri böülnmüş tarım arazileri. Bu konuda bi yasa çıktı ama yeterli olmadı. Bakanlıktan davet aldık bu konuyu görüşmek için gideceğiz bu ay içinde” diye konuştu. En son Denizli’de bin 800 dönüm Vişne ve kiraz yetiştirmek için arazi aldıklarını söyleyen Özilhan, “Genellikle kiralıyoruz. Ama büyük arazi yok. Konya’da tüm sahipleri ikna ederek 4 bin 500 dönüm kiraladık” dedi. (Dünya / Selenay Yağcı)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)