E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Başkanı Yaşar Doğan, yaptığı açıklamada, dünyanın; pandemi öncesi başlayan, özellikle geçen yıl yoğunlaşarak etkisini artıran ve bu yılda da yansımaları devem eden ekonomik ve sosyal anlamda sıkıntılı bir dönem yaşadığını ifade etti.
Tedarik zincirinin her halkasında yaşanan kırılmalar, lojistik maliyetlerindeki artışlar, ham madde tedariki ve üretime kanalize edilmesindeki problemlerin sanayi üretimini olumsuz yönde etkilediğini belirten Doğan, devletin aldığı tedbirler ve ürettiği aktif politikalar ile Türkiye'nin, dünyada ekonomik anlamda pozitif ayrışan bir konuma geldiğini söyledi.
Doğan, özellikle bu yıl sanayi üretim endeksi göstergelerinin ümit vadeden nitelikte gerçekleştiğini aktararak,
"Gerek büyüme rakamları gerek ihracat rakamları gerekse sanayi üretimi verileri beraber değerlendirildiğinde ülkemiz sanayi üretimi, pandemi şartlarındaki normalleşme ile birlikte olumlu bir artış göstermiştir." dedi.
Var olan göstergelere dayanarak küresel anlamda gelecek yılın zorlu geçeceğine işaret eden Doğan, şunları kaydetti:
"Gelişen fırsatları iyi değerlendiren ülkemiz için 2022'nin ekonomik anlamda daha olumlu geçeceğini beklemekteyiz. Büyüme trendinin istikrarlı bir şekilde devam edeceğini, özellikle e-ihracatın sunduğu imkanlarla perakende ihracatın artacağını, kurlarda oluşan istikrar ile toplam ihracatımızın da yine rekor seviyede gerçekleşeceğini değerlendirmekteyiz. Tarım sektörü açısından değerlendirdiğimizde, Avrupa piyasalarında fiyatların oturduğu istikrarlı bir seviyeye ulaşıldığını görmekteyiz. Ülkemiz tarım sektöründe de fiyatların oturduğu istikrarlı bir yapıya ulaşılmaya başlanmıştır." Özellikle döviz kurlarındaki aşırı dalgalanmanın kontrol altına alınması ve bunun gelecek yıl içerisinde de sürdürülmesiyle 2022'nin, tarım ekonomisi anlamında daha olumlu geçeceğini ifade eden Doğan, "Özetle, 2022 yılında ticaret ahlakının ön plana alınarak başta piyasada toplumun alım gücünün artacağını, refah seviyesinin yükseleceğini, üretim, istihdam ve ihracatın gelişeceğini temenni ediyoruz." dedi.
"Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin yıllık yüzde 10'un üzerinde gerçekleşeceğini beklemekteyiz"
Yaşar Doğan, yıl içerisinde sanayi üretim endeksinin olumlu şekilde gerçekleşmesinin hem 2021 sonu sanayi üretim endeksi hem de 2022 sanayi üretim endeksi anlamında beklentilerini güçlendirdiğini söyledi.
Genel sanayi üretim endeksi içerisinde imalat sanayi üretimi payının diğer parametrelere göre yüksek gerçekleşmesinin ayrıca önemli olduğuna işaret eden Doğan,
"Bu göstergeler ışığında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin yıllık olarak yüzde 10'un üzerinde gerçekleşeceğini beklemekteyiz." dedi.
Doğan, bütün olarak değerlendirildiğinde Türkiye'nin ve dünyanın, alışık olunan yöntemlerle çözüm bulmanın zor olduğu ekonomik problemleri tecrübe ettiğini belirterek,
"Bu ortamda iş dünyamızın rekabetçi kalması, üretimini arttırması, istihdam potansiyelini yükseltmesi ve ihracatını yeni rekorlara taşıyacak hamleleri yapması için gerekli düzenlemeler devletimiz tarafından yapılmaktadır. İş dünyasının da kadim medeniyetimizden miras aldığımız ticari ahlak ilkelerini önceleyen bir yaklaşım ve devletimize güven prensibi ile üretmeye devam etmesini, milli üretim ve kalkınmaya destek olmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
Dünya ekonomisi ilk kez 100 trilyon doları aşacak!
İhracatçı şirketlere ilgi borsayı tekrar öne çıkaracak
Varlık Barışı'nda son gün 31 Aralık
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:34)