E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTüm işverenler haksız mı?---

Tüm işverenler haksız mı?

Tüm işverenler haksız mı?
30 Nisan 2016 - 06:26 borsaningundemi.com

Türkiye’de mahkemelerin ağır iş yükü tüm istatistiklere yansıyor

Avrupa ülkelerinde bir hakim yılda 200 dosyaya bakarken Türkiye’de bu rakam 4 katı yani 800 dosya. Mahkemelere her yıl 6 milyondan fazla dosya geliyor, 2 milyonu ertesi seneye sarkıyor. En fazla mahkemeye yansıyan uyuşmazlık ise işçi-işveren arasında yaşanıyor. İş davalarının mahkemeye gelmesiyle karar verilmesi arasında geçen süre 450 gün. Ve iş davalarının yüzde 99’u işveren aleyhine sonuçlanıyor. İşte bu istatistik Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nu isyan ettirdi. Hisarcıklıoğlu, “Bu durumda insanın aklına şu soru gelmiyor değil. Bu ülkede işverenlerin, müteşebbislerin hepsi mi haksız, hepsi mi hatalı? Bu mümkün mü? İşin doğrusu hak edene hak ettiğini vermektir. Esasında burada kanun veya mevzuattan daha çok, bakış açısından kaynaklı bir sıkıntı var. Bunu nasıl aşacağımızı da konuşmalıyız. Ayrıca iş davalarında uyuşmazlık olması durumunda, hemen mahkemeye gidilmesin. Arabuluculuk sisteminin kullanımı zorunlu kılınarak, burada çözüm aransın” dedi.

BARO GÖREVE HAZIR

İki gün sürecek Uluslararası Arabuluculuk Sempozyumu dün başladı. Sempozyumda Hisarcıklıoğlu dünyada arabuluculuk sistemine geçen en son ülkeler arasında olduğumuzu belirterek “İşçi-işveren arasındaki anlaşmazlıkların çözümünde, işadamlarının arasındaki alacak verecek davalarında arabuluculuk mekanizmasının kullanılması ile süreçler kısalacak. Mahkemelerimizin iş yükleri azalacak. Böylelikle on binlerce dosya önce arabulucuların marifetiyle çözümlenmeye çalışılacak” dedi.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu da yargının arabuluculuk eliyle özelleştirildiği eleştirilerine karşı çözüm önerisini açıkladı. TBB üyesi avukatların devreye girebileceğini kaydeden Feyzioğlu “Bugünkü sistemde arabulucuya giden vatandaşın, ilgili arabulucuyla yaptığı bir anlaşmadan sonra, o arabulucunun kendisine müracaat eden kişi adına uyuşmazlığın karşı tarafını arıyor olması. “Halihazırda devlet dışında Türkiye’nin her ilçesinde örgütlü belki de tek yapıyız. Her ilçede barolarımızın temsilcileri var. Bugün her karakolda bir telefonla baroya ulaşıldığında o karakola avukat gönderecek ve üstelik baro başkanının takdiri dışında otomatik, el değmeden, bilgisayar sistemiyle belirlenen avukat tayini edecek alt yapıya sadece biz sahibiz. Bizim size teklifimiz; bu altyapıyı olduğu gibi arabuluculuk sisteminin hizmetine sunmak” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)