E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "İki gün önce Hamburg'ta vatandaşlarımızla buluştuk. Cumartesi günü de tüm engellemelere, ırkçı söylemlere rağmen inşallah Rotterdam'a gideceğiz. Oradaki Türk kardeşlerimizle, Türklerle buluşacağız, onlarla hasret gidereceğiz. Bizi de kimse engelleyemez." dedi.
Çavuşoğlu, Keçiören Belediyesi tarafından Yunus Emre Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Yeni Anayasa Yeni Türkiye" konferansında konuştu.
Dışişleri Bakanlığının çok yoğun, çok yönlü ve proaktif bir dış politika izlendiğini belirten Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin girişimci, vicdani ve insani dış politikasının Suriye'de ateşkesin sağlanmasından, mazlum insanların kurtarılmasına kadar bir çok alanda yakın ve uzak bölgelerde yürütüldüğünü vurguladı.
"VATANDAŞLARIMIZI REHİN ALIYORLAR"
Yurt dışındaki Türk vatandaşlarının, soydaş ve akraba topluluklarının da Türk dış politikasının öncelikleri arasında olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Son günlerde özellikle Avrupa'da bazı ülkeler bizim vatandaşlarımızla buluşmamıza engel çıkarıyorlar. Hem vatandaşlık vermiyorlar vatandaşlarımıza hem de onları böyle rehin alıyorlar" ifadelerini kullandı.
Bu durumun insanlığa, diplomatik teamüllere, dostluğa, insan haklarına, hukukun üstünlüğüne, demokratik hak ve özgürlüklere sığmadığını vurgulayan Mevlüt Çavuşoğlu, "Bir tane hepimizin etrafında birleştiği kriter koy, 'bununla bağdaşıyor' de, ben senden özür dileyeceğim. Ama bağdaşmıyorsa da sen benden özür dileyeceksin. Ama biz engel tanımıyoruz. İki gün önce Hamburg'ta vatandaşlarımızla buluştuk. Cumartesi günü de tüm engellemelere, ırkçı söylemlere rağmen inşallah Rotterdam'a gideceğiz. Oradaki Türk kardeşlerimizle, Türklerle buluşacağız, onlarla hasret gidereceğiz. Bizi de kimse engelleyemez." diye konuştu.
"HAYIR İÇİN ÇALIŞIYORLAR"
Bu engellemelerin zamanlamasına dikkati çeken Çavuşoğlu, "Özellikle bu aşamada, bugünlerde neden bu engelleri çıkarıyorlar? Çünkü önümüzdeki referandum sürecinde 'Hayır' için çalışıyorlar. 'Evet' çıkmasını istemiyorlar." değerlendirmesinde bulundu.
Avrupa'daki ve dünyanın değişik yerlerindeki Türk toplumunun mart sonundan Nisan'ın 9'una kadar açık olacak sandıkları sabırsızlıkla beklediklerini belirten Bakan Çavuşoğlu, "Hiç bizim oy istememize gerek yok. Sağ olsunlar bilmeden bu akılsız politikaları sayesinde bize de destek veriyorlar. Ama bu anlayışlarını değiştirmeleri gerekiyor. Güçlü Türkiye'nin size ne zararı var? Güçlü Türkiye sizin yükünüzü almıyor mu? Biz 25 milyar dolar harcayarak 3 milyon Suriyeliyi bugün ülkemizde misafir etmeseydik siz ne hale gelecektiniz? Yüz bin tane geldiği zaman dağılıp gidiyorsunuz, kaç tane ülkesiniz. Güçlü Türkiye bugün Avrupa'nın güvenliği için de bir teminattır, sigortadır." şeklinde konuştu.
"Getireceğimiz bu sistem, Recep Tayyip Erdoğan sonrası Türkiye'nin sigortasıdır"
Cumhuriyetin tanımının anayasada yer aldığını ve yeni anayasada da o maddelerinin korunacağını söyleyen Mevlüt Çavuşoğlu, "Ne getiriyoruz, Cumhurbaşkanlığı sistemi. Peki, cumhurbaşkanlığı sistemi dünyada ilk defa mı geliyor? Hayır." diye konuştu.
Bazı ülkelerde başkanlık, bazılarında yarı başkanlık, Avrupa dahil bazı ülkelerde ise monarşi, krallık olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "Bu sistemi demokrasiyle birlikte getiren ülkelerde istikrarı görüyoruz." ifadesini kullandı.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"Bugünün şartlarında iki tercihten birini yapmak durumundayız. Şu andaki sistemle Türkiye'nin gitmesi mümkün değil. Ya bu sistemi getireceğiz, cumhurbaşkanlığı sistemini. Hükümet başkanı cumhurbaşkanı olacak, bizi halk seçmeye devam edecek. Ya da halk verirse, ikinci seçenek olarak halkın elinden cumhurbaşkanını seçme yetkisini alacağız ve cumhurbaşkanını seçme yetkisini Meclise tekrar vereceğiz. Cumhurbaşkanının şu andaki yetkilerinin hepsini alıp, sembolik bir cumhurbaşkanı yapacağız. Ben size soruyorum, 'cumhurbaşkanını ben değil de Meclis seçsin' diyen bir kimse var mı? Bu salonda yok. Benim sorduğum hiç bir yerde de 'ben cumhurbaşkanını seçmek istemiyorum, tekrar Meclis seçsin diyen olmadı."
Mevcut sistemde cumhurbaşkanının elinde çok geniş yetkiler olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, "Mesela Meclisi feshediyor. İstediği zaman Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu'na başkanlık eder. Şu anda Cumhurbaşkanı Külliye'de başkanlık ediyor mu Bakanlar Kurulu'na, ediyor. Şu anda bir sorun var mı, yok. Peki yarın başka bir cumhurbaşkanı geldiğinde diyebilir ki 'bundan sonra Bakanlar Kurulu'na hep ben başkanlık yapacağım'." şeklinde konuştu.
Türkiye'nin tüm engellemelere rağmen yoluna emin adımlarla devam ettiğini vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
"Biz koltuk sevdalısı değiliz. Kimse kalıcı değil bu koltuklarda. Kimse bu dünyada kalıcı değil, hepimiz faniyiz. O yüzden sistemi getiriyoruz. Dünyada Recep Tayyip Erdoğan'dan daha güçlü bir lider var mı? Peki dünyada Recep Tayyip Erdoğan'dan daha güçlü ve arkasında bu kadar halk desteği olan bir lider var mı? Recep Tayyip Erdoğan daha ne gücü istesin? Getireceğimiz bu sistem, Recep Tayyip Erdoğan sonrası Türkiye için önemlidir. Getireceğimiz bu sistem, Recep Tayyip Erdoğan sonrası Türkiye'nin sigortasıdır. Neden, çünkü her zaman Recep Tayyip Erdoğan gibi güçlü bir lider çıkmaz. Ama sistemin kendisi güçlü olacak ki koalisyon olmayacak. Sistemin kendisi güçlü olacak ki tek başına iktidar olacak. Sistemin kendisi güçlü olacak, çünkü halkın yüzde 50 artı 1 oyuyla seçilen cumhurbaşkanı olacak."
"Bu, vatan millet meselesidir, Türkiye'nin geleceği meselesidir"
İnsan hakları, demokrasi, hukuk kriterleri açısından Avrupa'daki sistemlerden örnekler veren Mevlüt Çavuşoğlu, "Hollanda, beni istemeyen Hollanda var ya hakimler savcılar yüksek kurulunun tüm üyeleri bir kişinin, adalet bakanının önerisi üzerine kral tarafından ya da kraliçe tarafından atanır. Bir kişi öneriyor, kral onaylıyor. Adalet Bakanı da bir partiden seçilmiş, atanmış bir bakan. Ne oldu? Hani Türkiye'de 4 tanesini atadığın zaman kıyamet kopuyordu?" dedi.
Çavuşoğlu, hakimler savcılar yüksek kurulunun tüm üyelerinin İspanya'da parlamentonun önerisi üzerine kral tarafından, İsveç'de ise 11 üyenin tamamının hükümet tarafından atandığını hatırlattı.
Anayasa paketinin MHP ve AK Parti'nin kurduğu ortak heyet tarafından enine boyuna müzakere edilerek hazırlandığını vurgulan Bakan Çavuşoğlu, "Keşke CHP de olsaydı. Ne oldu, seçimden sonra kurduk bir komisyon daha ilk günden ne yaptılar, kaçtılar gittiler değil mi?" diye sordu.
Referandumda "Hayır" diyenlerin bu sistemle bir daha iktidara gelemeyecekleri için "Hayır" dediğini belirten Çavuşoğlu, diğer yandan PKK ve FETÖ'nün de gece gündüz hayır kampanyası yürüttüğüne dikkati çekti.
Mevlüt Çavuşoğlu, MHP'de yönetimi ele geçirmek için de "Hayır" diyenlerin olduğunu vurgulayarak, "Bu, vatan millet meselesidir, Türkiye'nin geleceği meselesidir. Lütfen bu duygularla 'Hayır' diyen arkadaşlarımıza tek tek gidin anlatın." şeklinde konuştu.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, referandum çalışmalarına devam edeceğini vurgulayarak, "Hollanda'ya gideceğiz, Fransa'ya gideceğiz, İsviçre'ye gideceğiz ama Türkiye'nin değişik yerlerine de gideceğiz. İnşallah Edirne'den Güneydoğu'ya, Doğu'ya kadar Türkiyemizin her yerini karış karış gezeceğiz ve anlatacağız." ifadelerini kullandı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bu iste bi terslik var...olan Turizm ve ihracatcilara oldu...
25 milyar dolar 3 milyon suriyelilere harcadığınızı söyliyorsunuz, bizim vatandaş aç uyuyor
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:50)