E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisTüketiciye dokunan şirket kalmadı---

Tüketiciye dokunan şirket kalmadı

Tüketiciye dokunan şirket kalmadı
14 Ağustos 2012 - 07:30 borsagundem.com

Tüketiciye direkt dokunan çok sayıda şirketin ya tamamı ya da bir kısmı yabancılara satıldı

Birleşme ve satın almalarda ikinci aşamaya geçildi. N+1 Daruma Genel Müdürü Okan Altuğ’a göre, şu anda yabancılar en fazla metal, makine, gıda, inşaat ve inşaat malzemeleri satan şirketlere ilgi gösteriyor.
Haziran ayı cari işlemler açığı rakamları dün açıklandı. Beklentilerden iyi gelen rakamlar ekonomi çevrelerince olumlu karşılandı. Yıllardır Türkiye ekonomisi için en önemli sorun olan cari açıkla mücadelenin iki yönü var. İlki yapısal bir sorun haline gelen hammadde ve enerji ihtiyacında dışa bağımlılık diğeri finansman. İthal edilen ürünlerin içeride üretilmesi konusunda hükümet somut adımlar atmaya başladı. Geçtiğimiz aylarda açıklanan teşvik paketi bunun en güzel örneği. Açığın sıcak para olarak bilinen kısa vadeli sermaye yatırımları yerine doğrudan yabancı sermaye yatırımı ile finanse edilmesi sürdürülebilirlik açısından önemli. İşte bu noktada devreye N+1 Daruma, Standard Ünlü ve Pragma şirket evliliklerine aracılık eden “gizli kahramanlar” giriyor.
1 Fransız, 1 İngiliz...
N+1 ile ortaklığa giden Daruma’nın Genel Müdürü Okan Altuğ ile bir araya geldim. 1998 yılından bu yana çok sayıda şirketi evlendiren Altuğ, işine aşık biri. Yaptığı işi anlatırken heyecanını gözlerinden görebiliyorsunuz. Altuğ kendisi içinde geçerli olan önümüzdeki dönem stratejisini şöyle özetliyor: Kendini yenileyemeyen kaybeder!
2005 yılından sonra özellikle bankacılık sektörü ile başlayan yabancı şirketlerle evlilikler şu anda farklı bir noktaya gelmiş durumda. Finans sektörüyle beraber özellikle “tüketiciye dokunan” yüzlerce şirket ya yabancılara satıldı ya da yabancı ortak aldı.
Peki şu anda yabancıların gözde sektörleri hangileri? Bu sorunun yanıtına geçmeden önce Altuğ, Türkiye’nin yurtdışındaki imajı ile ilgili olarak fıkrayı andıran şu anısını anlattı: Geçtiğimiz günlerde yurtdışında bir Fransız bir İtalyan bir İngiliz bir İspanyol ve ben oturuyoruz. Hepimiz şirket sahibiyiz. İş yapmak istediğimiz kişinin şu sözü benim için çok önemli: “Türklerle ne isterseniz yaparız.” 2001 krizi sonrasında yurtdışına gittiğimizde yıllarca krizin atlatıldığını, devalüasyonu, büyüme potansiyellerini anlattık. Kimi bize inandı, kimi inanmadı. Ancak şimdi durum farklı. Şu anda Türkiye’yi anlatmaya gerek yok. Piyasa tabiri ile Türkiye’yi satmaya gerek yok, Türkiye çoktan satın alınmış.
İkinci aşamaya geçiş
Gelelim yabancıların şu anda en fazla ilgi gösterdiği sektörlere...Tüketiciye dokunan şirketler, birleşme ve satınalma işlemlerinin ilk aşaması. Bu alanda satışa konu olabilecek hem çok sayıda şirket kalmadı, hem de kâr marjları iyice düştü.
Altuğ, birleşme ve satınalmalarda ikinci aşamaya geçildiğini söylüyor. Yani direkt tüketiciye satış yapan şirketler yerine tüketiciye satış yapan şirketlere ürün satanlar yeni gözde durumunda. Altuğ bu sektörleri şöyle sıralıyor: İnşaat ve inşaat malzemeleri, gıda, metal ve makine.
Körfez sermayesi Avrupa’yı sollamadı
Son dönemde özellikle Körfez bölgesinden gelen yabancı sermayeyi hatırlatmam üzerine Okan Altuğ şöyle devam etti: “Klasik yatırım ABD ve Avrupa’dan gelir. Arap sermayesi gayrimenkul ve petrolde uzmandır. Son dönemde kriz nedeniyle Avrupa’dan sermaye akışının durduğuna yönelik bir kanı var. Bu doğru değil. Evet Avrupa’da ciddi bir kriz var. Ama Avrupa dünyanın en büyük ekonomisi. Aralarında güçlü ekonomiler de var zayıf da. Aynı şekilde güçlü şirketler de var güçsüz de. Ancak yılbaşından bu yana Türkiye’de yapılan şirket satın almalarına bakıldığında yine aslan payı Avrupalı ve ABD’li şirketlerde. Özellikle kendi iç pazarları daralan şirketler Türkiye gibi büyüme potansiyeli yüksek pazarlara adım atmak istiyor.
Yeni fon Eylül’de
Daruma ile N+1 International, Avrupa, Asya, Türkiye ile Balkanlar’da yatırım bankacılığında ortak olmak üzere Haziran ayında anlaşma imzaladı. Anlaşmaya göre, N+1 International, Daruma Kurumsal Finansman’dan yüzde 20 hisse alırken, Daruma da N+1 International’dan yüzde 5.25 hisse aldı. Bu
birleşmeyle firmanın yeni adı “N+1 Daruma” olarak belirlendi.
N+1 ve Daruma, enerji, mezzanine ve gayrimenkul alanlarında da yüzde 50-50 ortak olarak sermaye fonları kuracak.
Kurulacak fonlar şöyle:
3 250-400 milyon euro büyüklüğünde enerji fonu
3 200-300 milyon euro mezzanine yatırım fonu
3 200-300 milyon Euro ticari gayrimenkul yatırım fonu.
N+1 Daruma, Eylül ayında ilk fonunu çıkaracak.
Türk şirketler de yurtdışında ava çıktı
Avrupa’da devam eden ekonomik kriz Türk şirketlerine de yeni fırsatlar sunuyor. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın her platformda dile getirdiği gibi binlerce Avrupalı şirket iflasa sürükleniyor. “Türk şirketleri yurtdışında şirket satın alıyor mu?“ sorumu Altuğ şu şekilde yanıtladı: “Evet hem de çok sayıda şirket. Krizle birlikte Avrupa’daki şirket değerleri ortalama yüzde 30 geriledi. Kamuoyuna çok yansımasa da sadece Avrupa değil Afrika kıtasında da şirket alan Türk yatırımcılar var. Biz de N+1 Daruma olarak Türk şirketlerin önüne fırsatları getirmeye çalışıyor. Diyoruz ki, bakın Avrupa’da şöyle bir şirket var. Değeri bu kadar. Eğer satın almak isterseniz bu da sizin finansman paketiniz. Anahtar teslim öneri yapıyoruz. Ufuk  Korcan - Vatan

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)