E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Alarm seviyesine gelen cari açığın azaltılması ve tüketime dayalı büyümenin frenlenmesi amacıyla 2013 yılında alınan önlemlerin ardından, bankaların tüketici kredilerinde artış hızı yavaşlarken, tüketici finansman şirketlerinin kullandırdığı kredilerin sayı ve miktarında yaşanan hızlı artış dikkat çekiyor. 2015 yılında yeni açılan ihtiyaç kredisi sayısı 125 bin adet iken, bu sayı bu yılın sadece ilk yarısında bir milyonu aştı. Son üç yılda kredi hacmindeki büyüme ise yüzde 50’nin üzerinde gerçekleşti. Parasal hacim henüz düşük düzeyde bulunmakla birlikte, tüketici finansman şirketlerinin kredi piyasasındaki paylarının hızlı artması, Merkez Bankası’nın yayınladığı son Finansal İstikrar Raporu’nda da analiz edildi. “Hanehalkı Finansman Kaynağı Olarak Finansman Şirketleri” başlıklı makalede, “Son dönemde banka kredilerinin ılımlı büyüme kaydetmesi ve yeni finansman kuruluşlarının faaliyete başlamasıyla finansman şirketlerinin önemini n giderek arttığı”na vurgu yapıldı.
Makalede yer alan verilere göre, 2016 yılı Eylül ayı itibarıyla hanehalkının finansman şirketlerinden sağladığı tüketici kredileri, geçen yıla göre yüzde 29.4 artış göstererek 12.3 milyar liraya ulaştı. Böylece finansman şirketi kredilerinin, hanehalkı finansman kaynakları içindeki payı da yüzde 2.7’ye yükseldi. Tüketici finansman şirketlerinin kullandırdığı kredilerin toplamı 2013 yılında 8 milyar lira düzeyindeydi. Makalede şu tespit ve değerlendirmelere yer verildi:
Taksit sınırlaması avantaj sağladı
Sektörün büyüme potansiyelinin artmasında, 2013 yılında BDDK tarafından kredi kartı kullanımlarına getirilen taksit sınırlamalarının da payı bulunuyor. Finansman şirketlerinin geniş satış kanallarına erişim avantajı, tüketicilere geleneksel ihtiyaç kredilerine kıyasla daha kısa sürede, kolay ve yerinde finansman sağlama imkânı yaratıyor. Hanehalkı, özellikle teknolojik ürün ve dayanıklı tüketim malı alımlarında finansman şirketi kredilerine başvuruyor. Belirli bir mal alımı için kullanılan finansman şirketi ihtiyaç kredilerinin kişi başına ortalama tutarları ise, henüz banka ihtiyaç kredilerine göre oldukça düşük miktarda bulunuyor.
Taşıt kredisinde öne geçti
Finansman şirketlerinin, taşıt, konut ve dayanıklı tüketim malları ile hizmet sektörü kredileri gibi ihtiyaçlara yönelik kredi ürünleri, banka kredileri ile büyük benzerlik gösteriyor. Özellikle taksitli ticari ve bireysel otomobil alımlarında finansman şirketi kredilerine sıklıkla başvuruluyor. Nitekim, 2015 yılından itibaren finansman şirketleri tarafından sağlanan taşıt kredisi bakiye toplamı, banka taşıt kredisinin üzerinde gerçekleşti.
125 binden 1 milyona…
Yeni açılan finansman şirketi tüketici kredileri, adet ve miktar olarak incelendiğinde, hanehalkının 2016 yılı başından itibaren ihtiyaç kredisine konu alımlarında da finansman şirketlerine yönelmeye başladığı görülüyor. 2015 yılının tamamında finansman şirketlerince yeni açılan ihtiyaç kredi sayısı yaklaşık 125 bin adet iken, 2016 yılının sadece ilk yarısında bu sayı 1 milyonun üzerine çıktı.
Kredi sayısının yüzde 82’si…
Bu dönemde, ihtiyaç kredisi kullanımları finansman şirketlerince açılan toplam tüketici kredilerinin adet bazında yüzde 82’sini, tutar bazında ise yaklaşık yüzde 22’sini oluşturdu. Finansman şirketlerinin iş modelinin banka ihtiyaç kredisi iş modelinden oldukça farklı olması, kredisi kullanımında finansman şirketlerinin ön plana çıkmasında etkili oluyor.
Büyümeye yüzde 27 katkı sağladı
Finansman şirketlerince açılan ihtiyaç kredilerinin toplam bakiyesi bankaların toplam ihtiyaç kredisi bakiyesine oranla oldukça düşük düzeyde bulunuyor. Buna rağmen, ilgili şirketlerce açılan krediler toplam (banka ve finansman şirketlerince açılan) ihtiyaç kredilerinde son bir yılda kaydedilen büyüme rakamına önemli katkı sağladı. Örneğin, 2016 yılı Ekim ayında geçtiğimiz yıl aynı döneme göre yüzde 4.5 büyüme kaydeden toplam ihtiyaç kredisine finansman şirketi kredilerinin katkısı yaklaşık 1.2 yüzde puan oldu.
Makalede, finansman şirketlerinin, finansal sektörün derinleşmesini ve risk çeşitlendirmesini artırarak finansal istikrara katkıda bulunması ve kredi piyasasında rekabet kanalıyla finansal sistemin operasyonel verimliliğini artırmasının beklendiği görüşüne de yer verildi. Finansman şirketlerinin risk çerçevesini çizmek üzere düzenleyici otoriteler tarafından adımlar atıldığı da ifade edilen analizde, “Yapılan düzenlemelerle birlikte, ilgili kuruluşların etkin biçimde faaliyetine devam edebileceği ve finansal derinleşmeye olumlu etkilerinin olacağı değerlendirilmektedir” denildi. Dünya
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:05)