E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTüketici ürünlerinde AI savaşları: Quallcomm Nvidia’nın tahtına göz dikti---

Tüketici ürünlerinde AI savaşları: Quallcomm Nvidia’nın tahtına göz dikti

Tüketici ürünlerinde AI savaşları: Quallcomm Nvidia’nın tahtına göz dikti
07 Mart 2024 - 15:55 borsagundem.com

Yapay zeka teknolojileri bugün için büyük sunucularda ve veri merkezlerinde önemli bir paya sahip. MarketWatch’un haberine göre AI’ın tüketici elektroniğine yansıması ise büyük bir şirketler savaşına sahne olacak

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yapay zeka teknolojileri ve bu teknolojiye güç veren bilgi işlem altyapısı dünyasında tek bir kral var: Nvidia.

Dev çip üreticisi yapay zeka teknolojilerine öncülük eden başarılarının ardından dünyanın en büyük şirketlerinden biri haline geldi. Microsoft, Amazon ve Alphabet gibi şirketlere hizmet veren Nvidia ürettiği çiplerle teknoloji devlerinin yapay zeka veri merkezlerinin ve sunucularının çalışmasını sağlıyor.

Ancak Nvidia'nın güçlü konumu sunucular ve veri merkezleriyle sınırlı. Dizüstü bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve bireysel ve ticari tüketici cihazları için yapay zeka pazarında çok büyük bir savaş var. Zira yapay zeka içeriklerinin tüketileceği yer tam da bu cihazlardır.

Intel, AMD, Qualcomm ve Nvidia bu alanda halen mücadele içerisinde. Herkes yapay zeka ve bu teknolojiye güç verecek çipler için bir sonraki adımı belirleyecek pazarı kontrol altına almak istiyor. Yapay zekanın bir sonraki adımında yeni Nvidia’nın kim olacağı ise merak konusu.

Tüketici cihazlarında yapay zeka bilgi işlem yetenekleri daha fazla veri ve bant genişliği tüketimine ihtiyaç duyacak. Bu alanda en iyi kablosuz teknolojilere sahip olmaksa önemli bir avantaj.  

MarketWatch’un haberine göre Qualcomm’un iletişim alanındaki geçmişi, yeni nesil bilgi işlem mimarilerine yaptığı güçlü yatırım ve yıllar önce Nvidia’nın yaptığı gibi bir sıçrama tahtası yaratabilecek girişimleri şirketi benzersiz bir noktaya taşıyor.

Qualcomm ve CEO'su Cristiano Amon, şirketin bir iletişim sektöründen bilgi işlem şirketine geçişine sürekli olarak atıfta bulunsa da bu alandaki mirası ve liderliği genellikle küçümseniyor. Zira yapay zeka teknolojileri gerçekten de yakın zamanda veri ve bant genişliği tüketimine olan ihtiyacı artıracak. Qualcomm ise ürettiği modemler ve kablosuz teknolojilerle lider bir konumda.

En başarılı kablosuz teknolojilere sahip olmak ciddi öneme sahip. Qualcomm kısa süre önce Snapdragon X80 5G adlı en yeni hücresel modeminin yanı sıra en yeni Wi-Fi, Bluetooth ve geniş bant teknolojilerini birleştiren yeni bir FastConnect 7900 çiplerini tanıttı. Bu çipler gelecek yıl en yüksek performanslı akıllı telefonlara ve üst düzey dizüstü bilgisayarlara entegre edilecek.

Qualcomm’un modemler ve kablosuz teknolojiler alanındaki avantajı genellikle göz ardı ediliyor. Ancak Qualcomm eğer Nvidia’nın veri merkezleri alanında yakaladığı başarıyı tüketici ve yerel cihazlarda tekrarlamak istiyorsa yazılım şirketi için önemli bir çaba harcaması gerekiyor. Nvidia’nın CUDA birimi çipleri için yazılımları olabildiğince basit hale getiren geliştirme araçları, sürücüler, önceden yapılandırılmış ve güncellenmiş modeller üretiyor. CUDA kullanılarak geliştirilen yazılımların buluttaki aynı mimarilerde büyük ölçekte kullanılması da daha olasıdır.

Qualcomm'un yakın zamanda yaptığı bir diğer hamle de işlemcileri için yapay zekayı dağıtmak ve optimize etmek amacını taşıyan ve kendi başına bir araç seti olan AI Hub'ın tanıtması. AI Hub Qualcomm’un sosyal medyada yayınlanacak tanıtım içeriklerinin ötesinde bir anlam taşıyor. Zira AI Hub Qualcomm’un gelişmiş yapay zeka modeli Snapdragon belirli bir donanımında çalıştığından ve optimize edildiğinden, yapay zekanın maksimum performans durumunda çalıştığından emin olmak için araçları ve talimatları entegre etmenin basit bir yolunu sağlıyor ve bir geliştirici etkileşim platformu olarak çalışıyor.

Qualcomm AI Hub şu anda yazılım ekiplerinin entegre etmesi için hazır 75'ten fazla benzersiz AI modeli sunuyor. Akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve hatta otomobiller için Snapdragon çiplerini destekliyor. Şirket, çiplerinin entegrasyonunu ve desteğini olabildiğince kolay hale getiriyor ve donanımının yapay zeka devriminin bir sonraki adımını atmaya hazır olduğu konusunda geliştiricileri ikna etmeye çalışıyor.

Teknoloji devinin üçüncü önemli adımı ise donanımın kendisi ile alakalı. Akıllı telefon pazarında Snapdragon çipleri Samsung Galaxy S24 Ultra gibi üst düzey cihazların çoğuna güç veriyor ve bu yönüyle performans konusunda açık ara piyasa lideri. Bu liderlik pozisyonu Android işletim sistemi kullanan herhangi bir uygulama geliştiricisinin yapay zeka bilgi işlem alanında Qualcomm çiplerine yöneleceği anlamına geliyor. Şirket ayrıca Oryon adı verilen son model CPU çekirdek mimarisinin yakın zamanda akıllı telefon çiplerine geleceğini de duyurdu.

Qualcomm bugün minimum pazar payına sahip olsa da çoğu kişinin bu yılın ikinci yarısında ve 2025'te gerçekleşmesini öngördüğü yaklaşan AI PC patlaması için, Ekim 2023'te duyurulan Snapdragon X Elite platformu, şu anda Intel veya AMD'den gönderilen yongaların AI performansının dört katından fazlasını sunuyor.

Yapay zekanın telefonlarda, dizüstü bilgisayarlarda ve son teknoloji olan hemen hemen her şeyde yakın zamanda daha fazla yer alacağı şüphesiz. Intel, Nvidia, AMD, Arm Holdings, Qualcomm, MemryX ve benzeri birçok irili ufaklı teknoloji girişiminin birbirleriyle büyük bir mücadele içerisinde olduğu da görülüyor. MarketWatch’un haberine göre akıllı telefon pazarındaki gücü ve bilgisayarlar için büyüyen ürün portföyü ile Qualcomm’un da bu alanda ses getirmesi bekleniyor.

Citi: Teknolojiye yönelik boğa bahisleri 3 yılın zirvesinde

 

'Muhteşem Yedili' artık yekpare bir yapı değil

 

Nvidia, piyasa değeriyle bir devi daha solladı

 

Nvidia yapay zeka FOMO’suna yeni bir soluk getirdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)