E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye İstatistik Kurumu'ndan ( TÜİK) tüketici fiyat endeksine ilişkin açıklama geldi. Üretilen tüm istatistiklerin uluslararası kurumların denetimine açık olduğu belirtilen duyuruda, TÜFE kapsamında alandan fiyat derlenmesi ve hesaplama sürecinde yaklaşık 300 personelin görev aldığı, tüm verilerin ve kodlamaların saklandığı kaydedildi. Açıklamada "TÜİK, TÜFE dahil bütün istatistiklerini uluslararası normlar çerçevesinde üretmek için gerekli kurumsallaşmayı gerçekleştirmiştir. Dolayısıyla TÜİK tarafından hesaplanan TÜFE kişilerden ve makamlardan bağımsız olarak hesaplanmaktadır ve hesaplanmaya devam edecektir" denildi.
İşte o açıklama:
Kamuoyunda bazı çevrelerce TÜİK Başkan Yardımcılığı pozisyonuna ilişkin alınan atama kararı ile TÜİK tarafından yayımlanan Eylül ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ilişkilendirilmeye çalışılmaktadır. 2005 yılında yürürlüğe giren 5429 Sayılı Türkiye İstatistik Kanunu, Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılında kabul edilen resmi istatistik temel ilkeleri ve Avrupa Komisyonu tarafından 2005 yılında kabul edilen Avrupa İstatistikleri Uygulama Esaslarını içermekte olup Türkiye İstatistik Kurumu'nun mesleki ve teknik bağımsızlığını teminat altına almaktadır.
Bu çerçevede, TÜİK, istatistik üretiminde uluslararası normlarda; mesleki bağımsızlık, şeffaflık, karşılaştırılabilirlik, tarafsızlık ve doğruluk ilkelerine bağlı olarak, uluslararası kurumlar tarafından tavsiye edilen yöntem, tanım ve kavramları kullanmaktadır. Üretilen istatistiklerin uluslararası karşılaştırılabilirliğinin sağlanabilmesi için uluslararası tanım, kavram ve standartlara uyulması zorunludur. TÜİK, Avrupa Birliğine uyum çalışmaları ile birlikte, yürüttüğü tüm çalışmalarda Avrupa Birliği istatistik müktesebatını izlemekte ve Avrupa İstatistikleri Uygulama İlkelerine uygun istatistikler üretmektedir. Üretilen tüm istatistikler uluslararası kurumların denetimine açıktır.
Ayrıca, istatistiklerin kalitesinin ve uluslararası karşılaştırılabilirliğin sağlanmasına yönelik olarak hazırlanan kalite raporları uluslararası kuruluşlarla paylaşılmaktadır. TÜİK tarafından yıllık olarak 87 konuda 332 haber bülteni önceden
kamuoyuna ilan edilmiş plan dahilinde yayınlanmaktadır.
TÜİK'in ürettiği her türlü istatistiğe ilişkin metodolojik bilgiye TÜİK web sayfasından ulaşılabilmektedir. Kamuoyunda Başkan Yardımcılığına ilişkin alınan idari karar nedeniyle spekülasyon konusu edilen tüketici fiyat endeksi, Avrupa Birliği ve dünya genelinde kullanılan uluslararası tanım, kavram ve yöntemlerle hesaplanmaktadır. Söz konusu kavram ve yöntemler ile uygulama sonuçları yerli ve yabancı kurum ve kuruluşlardaki uzmanların değerlendirmelerine açık olduğu gibi, en ayrıntılı düzeyde de kamuoyu ile paylaşılmaktadır.
'TÜİK DÜNYADA EN ŞEFFAF İSTATİSTİK KURUMLARI ARASINDA'
TÜFE hesaplamalarında kullanılan ağırlıklar, madde sepeti ve fiyatlar şeffaflık politikası gereği Türkiye İstatistik Kurumu internet sayfasında da yayımlanmaktadır. Bu alanda Türkiye İstatistik Kurumu dünyada en şeffaf istatistik kurumları arasında yer almaktadır. 2003=100 temel yıllı TÜFE zincirleme endeks olarak hesaplanmakta, bu nedenle endeks madde sepeti ve ağırlıklar her yıl güncellenmektedir. TÜFE sepetinde yer alan madde ve madde çeşidi sayısı her yıl değişim gösterebilmektedir.
2018 yılında TÜFE'de 407 madde, 895 madde çeşidi kapsanmakta olup, 28 015 işyeri ve 4 274 konuttan her ay yaklaşık 415 000 fiyat derlenmektedir. TÜFE kapsamında 81 il merkezinin tamamını da içeren toplam 221 ilçeden fiyat derlenmektedir. 26 Bölge bazında yaklaşık 250 personel ile tabletler kullanılarak derlenen fiyatlar online olarak veri tabanına aktarılmaktadır. Tüketici fiyat endeksi hesaplamaları farklı programlar ve kodlama dilleri (SAS, SQL, Excel vb.) kullanılarak yapılmaktadır ve aynı sonuçların alındığı teyit edilmektedir.
Tüketici fiyat endeksi kapsamında bugüne kadar derlenen tüm fiyatlar veri tabanlarında saklanmaktadır. TÜFE hesaplamalarında kullanılan geçmişe yönelik tüm ağırlıklar ve hesaplamada kullanılan kodlar (SAS, SQL vb.) tutulmaktadır. Tüketici fiyat endeksine ilişkin olarak geçmişe ait herhangi bir hesaplama yapılmak istendiğinde daha önce yayımlanan sonuçlara ulaşılacaktır.
Kısaca TÜFE kurumun ürettiği tüm diğer istatistikler gibi uluslararası yöntemlerle hesaplanmaktadır. TÜFE kapsamında alandan fiyat derlenmesi ve hesaplama sürecinde yaklaşık 300 personel görev almaktadır. Tüm veriler ve kodlamalar saklanmaktadır. TÜİK, TÜFE dahil bütün istatistiklerini uluslararası normlar çerçevesinde üretmek için gerekli kurumsallaşmayı gerçekleştirmiştir. Dolayısıyla TÜİK tarafından hesaplanan TÜFE kişilerden ve makamlardan bağımsız olarak hesaplanmaktadır ve hesaplanmaya devam edecektir.
Kurumumuzun uzman personeli tarafından uluslararası standart yöntemlerle üretilen istatistiklerin alınan bir idari karar ileri sürülerek itibarının sorgulamasının kamu yararına hizmet etmeyeceği değerlendirilmektedir.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
benim hayatımı sürdürebilmem gereken ne varsa en az %45 artmış,çıkan enflasyon %24 artmış,
İşte dünya bize bunun için inanmıyor.Üstelik adam enflasyonu düşük çıkarmış.Türkiye'de enflasyon yüzde yüz.Biraz bekleseydiniz bari adamcağızı sıcağı sıcağına görevden aldınız,bu ülkeye ihanet ettiniz.Bize güvenin diye başka Mak Kenzi'ler arayacaksınız.
hangi,enflasyon,dan,bediyon,,Sanki,inandık,,Hiç,boşuna,,yorulma,
lastik zincir mantar kapağı şişe tıpası falan al sana enflasyon düşük çıkar tabi.merketteki gıda deterjan gşbş temel tüketimlere bakın yüzde 50 den az değil....halkı mahvettiler.birde düşük rakamlarla milleti daha beter yapacaklar..ekonomi yönetimi memleketi çökerttiler..
Doğru söyleyeni 9 köyden kovarlar tüik başkan yrd. Gibi yerinede liyakat... Birini getirler
TÜİK piyasa enflasyonu üzerinden açıklamıyor bence. Çünki gerçek piyasa enflasyonu ile TÜİK in açıkladığı resmi enflasyon verileri arasında çok büyük fark olmaktadır. TÜİK o ayın en düşük fiyattaki ürün ile en yüksek fiyattaki ürünün değerini alıp, ortalamasını o ayın resmi enflasyonu olarak açıklıyor. Oda en düşük gelire tabi halkın deyil orta gelirli tüketicilerin gelirlerine göre hesaplıyor. Yani en alt kesimi görmezden gelip, hesaplama dışı bırakıyor. En alt gelire sahip tüketici esas alacak olsa gerçek enflasyon açıklamanın en az yarısı kadar daha fazla çıkar.
TUIK e gerek yok McKinsey Amerikan denetimindeyiz. Amerikan sirketine devletin sirlarini vererek Amerika ile kur savasi yapiyormusuz. Alirsiniz bir daha OY bekleyin
Dogru soylesene, gercekten hiç verdin mi OY? 😬
Ne zaman ki bakanlığa bağlandı bu kurum BITMISTIR.....
Boş bir açıklama. Neden yüksek çıkan enflastondan sonra görevden alındı TUİK Başkan yardımcısı? Önce onu bir açıklayın.
30 sayfa aciklama da yapsan anlayan anladi zaten bosuna yorma kendini.gorevden alinan baskan acikladinda gorelim.konusabilirse tabii.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:22)