E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTÜİK enflasyon sepetinde değişikliğe gitti---

TÜİK enflasyon sepetinde değişikliğe gitti

TÜİK enflasyon sepetinde değişikliğe gitti
25 Ocak 2017 - 16:22 borsaningundemi.com

TÜFE hesaplamalarındagıda fiyatlarından kaynaklanan enflasyon oynaklığının önüne geçmek için AB tarafından önerilen sabit ağırlıklı yöntem kullanılmaya başlanacak

TÜİK Enflasyon Sepetinde Değişikliğe Gitti
TÜFE hesaplamalarında yapılan değişikliğe göre sepette gıdanın payı yüzde 23.68'den yüzde 21.77'ye düşerken ulaştırma kaleminin ağırlığı artırıldı. TÜİK ayrıca mevsimsel ürünlerin her ay farklı bir ağırlığa sahip olduğu değişken ağırlık yöntemi yerine AB tarafından önerilen sabit ağırlık yöntemine geçti. Değişimlerin enflasyona olan etkisini incelediğimizde ise gıda enflasyonu sabit ağırlık yöntemi sonrası gıda enflasyonunda oynaklık azalıyor. Yeni sepetin kurdaki dalgalanmaya daha duyarlı hale geldiğini ve kur geçişkenliğinin daha yüksek olabileceğini söyleyebiliriz. 2016 yılını yeni ağırlık ile hesapladığımızda enflasyon yüzde 8.94 seviyesine çıkıyor.

Merkez Bankası Sıkılaştırmaya Devam Ediyor
Dün yapılan TCMB toplantısında 1 hafta vadeli repoda yüzde 8 olan faiz oranını değiştirmemesiyle bugün yeni ihale açılıp açılmayacağı piyasalarda merak konusuydu. Merkez Bankası 12 Ocaktan bu yana olduğu gibi 1 hafta vadeli repo ihalesi açmayarak bankaları yüzde 9.25'ten marjinal fonlama oranına, ve yüzde 11 ile geç likidite penceresine yönlendirdi.

EURUSD
Bugün veri akışı bakımından sakin bir gün olmasıyla gündemde yeni ABD Başkanı'nın politikaları vardı. Trump çevre ile ilgili regülasyonların fazla olduğunu ileri sürerek Obama döneminde durdurulmuş olan iki petrol boru hattının inşaatına izin verdi. Meksika sınırında yapılması planlanan duvarın inşasına da en kısa sürede başlanılacağını ifade eden Trump'ın bugün konuyla ilgili ayrıntıları paylaşması bekleniyor. Seçim döneminde FED'i eleştiren Trump'ın önümüzdeki dönemde merkez bankasında ne gibi değişikliklere yol açabileceği de merak konusu. Trump'ın hazine bakanı tercihi Munchin Fed'in bağımsızlığını desteklediğini ve şimdilik FED için reformların öncelik olmadığını belirtti. Kurda ise günün ilk saatlerinde 1.07 seviyesine gerileyen hareket buradan bulduğu destek ile yönünü yeniden yukarı çevirdi. Hareketin devamında 1.0770 direncinin aşılması halinde 1.0800-1.0830 takip edilebiilir. Geri çekilmelerde ise 1.0750-1.0700 seviyeleri düşüşe destek olabilir.

USDTRY
Dün Merkez Bankası'nın vermiş olduğu karar sonrasında kurda yaşanan yükseliş, bugün de devam ediyor. Gün içerisinde enflasyon sepetinde yapılan değişiklik ile birlikte değişken ağırlıklı yöntem yerine, AB tarafından önerilen sabit ağırlıklı yöntem kullanılmaya başlanacak. Bu değişikliğin hedefi ise gıda fiyatlarından kaynaklanan enflasyon oynaklığının önüne geçmek. Diğer taraftan Başbakan Binali Yıldırım bugün yapmış olduğu açıklamada; bankaların paniklememesi gerektiğini, gerekirse destek verileceğini belirtti. Teknik olarak baktığımızda kurda yükseliş trendi içerisindeki hareketin devam ettiğini görüyoruz. Yükseliş ile birlikte 3,83 direncinin üzerinde kalıcı olunması, 3,88 seviyesine hızlı bir yükselişi beraberinde getirebilir. Olası geri çekilmelerde ise 3,7850 ve 3,75 destekleri takip edilmesi gereken önemli seviyeler olarak karşımıza çıkıyor.

GBPUSD
İngiltere'de hükümetin 50. madde kararını kaybetmmesiyle parlamentodan hızlı bir şekilde yeni bir yasa geçirilmesi planlanıyor. Sade ve direk bir yasa ile Mart 2017'de 50. Madde yürürlüğe konulmak isteniyor. Muhalefetteki İşçi partisi lideri Corbyn, hükümetin zamanlamasını destekleyeceklerini ifade etmişti. May ise bugün White paper denilen Brexit planlarını ortaya koyan resmi bir politika belgesi yayınlayacağını duyurdu. Ayrıca TSİ 19:00'da İngiltere Merkez Bankası Başkanı Carney'nin yapacağı açıklamalarda vereceği sinyaller kurda etkili olabilir. Bugün veri akışı açısından sakin olsa da haftanın kalanında hem ABD hem İngiltere tarafında açıklanacak olan 4. çeyrek büyüme rakamları oldukça önemli. Kurda ise 1.direncine yakın seyreden hareketin bu seviyeyi kırması halinde 1.2630-1.2670 seviyeleri görülebilir. Geri çekilmelerde ise 1.2570 -1.2550-1.2500 seviyelerinde aşağı yönlü hareket hız kesebilir.

ALTIN
ABD borsa endekslerinde yaşanan yükseliş ve S&P 500 endeksinin rekor seviyeye tırmanması değerli metale olan talebin azalmasına needen oluyor. Diğer taraftan ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yaşanan yukarı yönlü hareketlenmeyle birlikte altın fiyatlarının satış baskısı altında olduğunu görüyoruz. Veri akışı bakımından gün içerişinde altın fiyatlarına etki edebilecek önemli bir veri bulunmazken, Donald Trump'ın bulunacağı söylemlerin altın fiyatları üzerindeki volatiliteyi artırabileceği ihtimalini her zaman göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Teknik olarak ise son iki gündür yaşanan geri çekilmeye rağmen değerli metalde yükseliş isteği devam ediyor. Yaşanan bu kısa süreli geri çekilmelerde 1200 ve 1195 dolar destekleri oldukça önemli seviyeler olarak karşımıza çıkıyor. Yükselişlerde ise ilk direnç 1208-1210 bandında bulunurken, bu direncin aşılması 1220 dolar direncine hareketi beraberinde getirebilir.

BRENT
Petrol fiyatlarında hafta boyunca devam eden yatay seyrin korunduğunu görüyoruz. OPEC ve OPEC dışı üreticilerin üretim kesintisi anlaşmasına bağlılıklarını göstermeye devam etmesi sebebiyle varil fiyatında kayyıpların sınırlı kaldığını görüyoruz. Yükselişler ise ABD tarafında üretimin yakın dönemde hızlanacağı beklentisi ile zayıf seyrediyor. Bugün ABD tarafında haftalık ham petrol stokları takip edilecek. Geçen hafta 2.34 milyon varil artan stokların bu hafta 2.81 milyon varil artması bekleniyor. Ayrıca açıklanacak akaryakıt verileri de fiyatlamalara etki edebilir. Teknik olarak ise 54.30-54.00 aralığının Brent petrol için son derece önemli olduğunu söyleyebiliriz. Hareketlilik buranın altına sarkarsa satıcılı seyir hız kazanabilir ve 53.50-53.00-52.80 seviyeleri görülebilir. Toparlanmalarda ise 55.30 aşılırsa 55.60 ve 56.00 seviyeleri takip edilebilir.

Işık Menkul Değerler A.Ş.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)