E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD’de gündemin durulmadığı son haftalarda Silikon Vadisi ve Signature bankasının iflasından sonra gözlerimizi ADB enflasyonuna çevirdik. Merakla beklediğimiz ABD’de şubat ayında yıllık enflasyon %6,4’ten % 6’ya geriledi. Enflasyon yıllık olarak beklenti doğrultusunda geldi. Aylık bazda ise enflasyon %0.4 oldu ve aylık bazda da manşet enflasyon beklenti doğrultusunda gelmiş oldu. Şubat ayındaki ABD enflasyonun yıllık bazda %6’lık bir oranla %0,4 arttığını göstermesinin ardından yatırımcılar da rahatladı, çünkü beklenenden daha güçlü verilerin Fed’in enflasyonla savaşmak için daha fazla faiz artışı yapacağı endişelerine su serpilmiş oldu.
Fakat Powell’ın daha önceki konuşmalarından hatırlayacağımız üzere çekirdek enflasyon faiz kararı açısından daha önem taşıyan bir gösterge. Çekirdek TÜFE, enerji ve gıdayı hesaplamalarının dışında tuttuğu için manşet TÜFE’den ayrışıyor. Enerji ve gıda tarihsel olarak daha oynaktır ve bu nedenle çekirdek TÜFE, gerçek enflasyon hakkında daha iyi bir fikir verebilir. Sonuç olarak Fed, çekirdek TÜFE’ye daha fazla dikkat ediyor. Çekirdek enflasyon ise aylık %0,4’ten %0,5’e yükselirken yıllık bazda %5,6’dan %5,5’e geriledi. Enflasyon verileri Fed’e faiz oranlarını artırmasını söylüyor, ancak son günlerde patlak veren bankacılık krizi Fed’e faiz oranlarını düşürmesini ve para basmasını söylüyor.
Öte yandan Tüfe ve bankacılık krizi sonrasında piyasaların kafası oldukça karışık ve oldukça farklı fiyatlamalar yapılıyor. Goldman Sachs, Barclays, Wells Fargo 22 Mart FOMC toplantısında faiz artırımı beklemediklerini açıklarken, Nomura 25 baz puan indirim beklediğini duyurdu. Fed Fund kontratlarında ise yatırımcılar 25 baz puanlık faiz artırımını %70 ihtimalle fiyatlarken, Fed’in pas geçmesini yaklaşık %30 ihtimalle fiyatladılar. Açıklanan rakamlar, Fed’in enflasyonla mücadelesinin zorlu olacağını gösteriyor. Fed’in Silicon Valley Bank’ın iflasıyla artan finansal istikrar riskleri ve enflasyon sorunundan hangisini önceliklendireceği hala soru işareti.
Faiz artışı beklentilerinin hafiflemesi sonrasında ABD borsaları ortalama %2 primlendi. Ardından yaşanan ABD-Rusya uçak krizi ile bir miktar törpülense de gün pozitif tarafta kapandı. Güvenli liman olan altın ve tahvillerde geri çekilme yaşandı. Dolar endeksinde ise geri çekilme devam ediyor.
Asya piyasaları sabah açıldığı gibi yeşillendi. Wall street’te olduğu gibi bir rahatlama işareti gösterdi. MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi SVB’nin çöküşünün son günlerde yoğun satışları tetiklemesinin ardından Salı günü %1.7 düşmüştü. Bu sabah itibariyle ise %1,44 yukarı yönlü hareket ederek adeta canlandı.
Avustralya’nın S&P/ASX 200 endeksi bu sabah ki açılışla birlikte %0.33 artarken, Japon Nikkei endeksi yatay seyrediyor.
Aynı zamanda Çin’in 2023’ün ilk iki ayındaki sanayi üretiminin bir önceki yıla göre %2,4 artarak Aralık ayında görülen yıllık %1,3’lük artıştan daha da hızlandığını göstermesi Asya tarafında pozitif seyri destekledi. Çin hisse senedi piyasası%0,46 daha yukarıda seyrederken Hong Kong’un Hang Seng endeksi (. HSI) %1,4 arttı.
Petrol fiyatları bu sabah itibariyle yükselerek 3 ayın en düşük seviyesinden geri döndü ve Çin’in talebine ilişkin daha güçlü bir bakış sonrasında önceki günkü düşüşü telafi ederek toparlandı.
Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,8 artarak varil başına 78,07 dolara yükseldi. ABD West Texas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri (WTI) varil başına 72,03 dolara çıkarak %1,0 değer kazandı.
Yurt içinde konut satışları ve Merkezi Yönetim bütçe rakamlarının izleneceği yeni günde, yurt dışında Euro Bölgesi sanayi üretimi, ABD üretici fiyatları ve perakende satışlar öne çıkıyor.
Asya borsaları Wall Street'teki toparlanmayla pozitif seyirde
12 göstergesi "al" veren hisseler (15/03/2023)
Cumhurbaşkanlığın'ın 'seçim' genelgesi Resmi Gazete'de
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:18)