E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTSPB’nin yeni dönem hedefleri---

TSPB’nin yeni dönem hedefleri

TSPB’nin yeni dönem hedefleri
05 Ağustos 2019 - 10:50 borsaningundemi.com

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Başkanı Dr. Alp Keler: Sektörümüzü geliştirmek için sermaye piyasalarına olan güvenin geliştirilmesi kritik önem taşıyor

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı Dr. Alp Keler, "Birlik yönetimi olarak önümüzdeki dönemde en önemli konulardan birini, sermaye piyasalarında güveni sağlamak olarak belirledik. Sektörümüzü geliştirmek için sermaye piyasalarına olan güvenin geliştirilmesi kritik önem taşıyor" dedi.

İşte TSPB Başkanı Keler'in, yeni dönem hedefleri...

Finansal hizmetler sektörünün en geniş katılımlı üye yapısıyla Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği yol haritasındaki hedeflerin en başında, sermaye piyasası ekosistemimizin AB ile uyumlu mevzuatı, teknik alt yapısı, güvenilir takas ve saklama sistemi, şeffaflığı ile yerli ve yabancı tüm yatırımcılara güvenilir ve uluslararası ölçütlerde bir alt yapı sunmak geliyor. İstanbul Uluslararası Finans Merkezi (İFM) projesinin rekabetçi ve cazip bir ekosistem yaratılmasına vereceği destek ile sermaye piyasamızın derinleşeceğine ve ekonomiye sunduğu katkının artacağına inanıyoruz.

Birlik yönetimi olarak önümüzdeki dönemde en önemli konulardan birini, sermaye piyasalarında güveni sağlamak olarak belirledik. Sektörümüzü geliştirmek için sermaye piyasalarına olan güvenin geliştirilmesi kritik önem taşıyor. Güven eksikliğinin nedeninin bilgi ve bilinç eksikliğinden kaynaklandığını söyleyebiliriz. Ülkemizde finansal okuryazarlığın düşük olmasının etkisiyle az sayıda bireysel yatırımcı sermaye piyasasına yatırım yapmakta, tasarruf sahipleri arasında sermaye piyasasına karşı önyargı bulunmaktadır. Bireysel yatırımcılar sermaye piyasası ürün ve kurumlarını karmaşık görmektedir. Bunun sonucunda, yapılan anketlerde ortaya çıktığı üzere yatırımcılar mevduat, gayrimenkul, döviz, altın gibi ürünlere yönelerek sermaye piyasasından kaçınmakta ya da yatırım profillerine uygun olmayan sermaye piyasası araçlarına yönelme sonucunda uğradıkları zararlar nedeniyle sermaye piyasasından kaçmaktadır. Birikim sahiplerinin uzun vadeli düşünmesini sağlayacak algı yönetimine ağırlık verilmesi ve bu yönde politikalar geliştirilmesi önem arz etmektedir.

Bu noktadan hareketle, üyelerimiz ve paydaşlarımız ile birlikte üzerinde en çok çalışacağımız konulardan biri sermaye piyasalarında “algı”yı değiştirmek olacak. Bununla ilgili paydaşlarımızla birlikte profesyonellerden oluşan bir komite kurduk ve hızla çalışmalara başladık. Yatırımcıların sahip olduğu yanlış algıları orta vadede dönüştürmeye yönelik halkla ilişkiler faaliyetleri, eğitim ve algı yönetimi çalışmaları yapacağı¬mız bir dönem olacak.

Bununla beraber, 2019 yılında sermaye piyasasına yönelik farkındalığı arttırmak ve hem yurtiçinde hem de yurtdışında Türkiye sermaye piyasalarını tanıtmak için Birlik olarak farklı kitlelere yönelik çeşitli projelerimiz bulunuyor.

Bunlardan ilki Bireysel Emeklilik Sistemi. BES Fonları ülkemizin geleceği. Bugün gelişmiş tüm ülkelerde Bireysel Emeklilik Fonları ülke büyümesine, yatırımcıların vadelerinin uzamasına büyük katkı sağlamış. Bizde de mevcut haliyle bazı verimsizlikler içeren sistemin doğru bir kurguya kavuşması ve başarıya ulaşması için çaba göstermeliyiz. İdeal bir emeklilik sisteminde olduğu gibi, BES katılımcılarının aktif çalışma hayatlarında yapacakları birikimlerle, çalışma hayatlarını tamamladıkları dönemde refahlarını asgari bir kayıpla sürdürecek bir gelir akışı sağlanması hedeflenmelidir.

Yapılacak bu birikimlerle bizim gibi gelişmekte olan ekonomilerin ihtiyaç duyduğu finansman olanakları ülke içinden sağlanacağı için finansal sistemimiz gelişecek ve yeni finansal araçlarla daha gelişmiş bir finansal sistem yaratılarak, dış dünyadaki olumsuz gelişmelerden daha az etkilenen bir yapı içinde finansman ihtiyacı olanlara, girişimcilere düşük maliyetli finansman imkanı sağlanacaktır.

Bunun dışında finansal sistemin ihtiyaç duyduğu yeni ürünlerin çıkarılması için mevzuat ve teknik altyapının oluşturulması büyük önem taşımaktadır. Yatırımcıların arzu ettikleri getirileri elde etmeleri için ortaklık kültürünü ön plana alacak, halka arzı yaygınlaştıracak, start- up’ları fonlayacak yapıların kurulması, melek yatırımcılığın geliştirilmesi ve girişim sermayesinin önündeki engellerin kaldırılması önem taşıyor.

Pay senedi ve sabit getirdi kamu araçlarına ek olarak, Varlığa/İpoteğe Dayalı Menkul Kıymetler, Özel Sektör Tahvilleri gibi varlık türleri ve bunlara dayalı fonların ihraç edilmesi yatırımcıların her türlü beklentisine uygun yatırım araçlarını bulmalarını kolaylaştıracaktır.

Sermaye piyasalarımızda dijitalleş- menin hız kazanacağı önümüzdeki dönemde, sektörün bilinirliğini üst düzeye çıkarmak amacıyla, farkındalık kampanyaları ile her zaman desteklediğimiz sosyal sorumluluk projelerimiz yoğunluk kazanacak.

Bu projelerimizden ilki “Serathon-in Sermaye Piyasası Yazılım Maratonu” isimli hackathon yarışması olacak. Projemizle gençlerin, fintek şirketlerinin ve yatırımlarının sermaye piyasası kurum ve ürünleri hakkında da farkındalıklarını artırmak ve bu alanlara yönelmelerini sağlamayı hedefliyoruz. Borsa İstanbul grubunun iş birliği ve 15 kurumun desteği ile Ekim ayı içinde projemizi gerçekleştirmeyi planlıyoruz.

İstanbul Kalkınma Ajansı’nın Yenilikçi ve? Yaratıcı İstanbul Mali Destek Programı kapsamında onaylanarak hibe alınan ve Habitat Derneği tarafından yürütülen İstanbul Blockchain Okulu Projesi’nin de ortakları arasında yer alıyoruz. Bu proje ile Türkiye’de Blockchain teknolojileri alanında farkındalık yaratmak, Türkçe bilgi kaynağı ve eğitim modülleri geliştirmek, gençlerin yetkiliğini arttırmak ve ortaya çıkabilecek yenilikçi fikirleri desteklemek amaçlanıyor.

Sermaye piyasası araçlarına yönelik farkındalığı artırmak için Eylül ayından itibaren “Bireyler için Sermaye Piyasasına Erişim, Varlık Yönetimi ve Fonlar” etkinliklerine başlayacağız. Ayrıca, Sürdürülebilir Eğitim Gelişim ve Mükemmellik Derneği (SEGM) ile Sürdürülebilirlik Çalıştayları gerçekleştireceğiz. Çalıştaylar, insan ve organizasyon boyutlarını etkileyen ve bu boyutlardan etkilenen unsurlarla ilgili durum tespitinin yapılması, süreçlerin iyileştirilmesi ve mükemmel sonuçlara ulaşılması konusunda izlenecek yol haritalarının ortak akılla ortaya çıkmasına olanak sağlayacak.

Bu yeni projelerimiz dışında, finansal okuryazarlık çalışmaları kapsamında 2011 yılından bugüne kadar düzenlediğimiz 186 üniversite etkinliğinde yaklaşık 62.300 öğrenciye ulaştık. V. Sermaye Piyasaları Ödül Töreni, II. Antalya Ortak Akıl Toplantısı, VI. Kısa Film Yarışması, Sanayi ve Ticaret Odalarına Yönelik B2B Organizasyonu gibi projelerimizi de gerçekleştirmeye devam edeceğiz.

Ayrıca yürüttüğümüz çalışmaların en kapsamlısı bildiğiniz üzere bu sene dördüncüsünü düzenleyeceğimiz “Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi”. Kongremizin temasını bu sene “Dönüşüm” olarak belirledik. Temamızı “İnsanın Dönüşümü”, “Şirketlerin ve Sektörlerin Dönüşümü” ve “Finans ve Ekonomi Mimarisinin Dönüşümü” olmak üzere üç farklı alt gruba bölerek, içerik komitelerimizi oluşturduk ve çalışmalara başladık. Sermaye piyasalarına olan güveni sağlama ve algıyı değiştirme yönündeki çalışmalarımıza, geçen sene 8 binin üzerinde katılımcıyı ağırladığımız Kongremizin içeriklerinde de yer vereceğiz. 2019 yılında da sermaye piyasası ekosistemini içine alan, sermaye piyasası farkındalığını artıran ve geniş katılımlı bir etkinlik olmasını hedefliyoruz.

2019 yılında uluslararası alanda etkinliğimiz ile iş birliklerimizi arttırmak için Türkiye sermaye piyasasını ve kurumlarını tanıtımına olanak sağlayacak olan Asya Menkul Kıymetler Forumu Genel Kurulu’na Türkiye olarak ev sahipliği yapacağız.

Ülkemizin, dijital dönüşümün öncü ülkelerinden biri haline gelmesi ve uluslararası bir finans merkezi olması için tüm paydaşlarla çalışmalarımıza devam edeceğiz. Gelecek dönemde paydaşlarımızın da desteğiyle daha güçlü sermaye piyasaları ekosistemi yaratacağımızı umuyoruz. (Kurumsal Yatırımcı Dergisi)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)