E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – KULİS HABER
Son Olağan Genel Kurulu’nu iki kez ertelemenin ardından 9 Haziran 2017’de, o günlerin Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin de katılımıyla gerçekleştiren Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), bugün (14 Aralık 2017) 19. Olağanüstü Genel Kurul’u için toplanıyor. Birliğin 2018 yılı aidatı, üye gider paylarının ve 2018 yılı bütçesinin görüşülerek karara bağlanacağı toplantıya tüm üye temsilcilerinin katılımı bekleniyor.
DEĞİŞİM ‘SANCILI’ OLACAK
Ancak yoğun olması düşünülen ilginin altında sadece aidat, giderler ve bütçe yok. Çünkü bu maddeler olağan. Bu toplantıyı ‘olağanüstü’ kılan, hatta kritik hale getiren ise, aracı kurumların, portföy yönetim şirketlerinin ve bankaların Sermaye Piyasalarındaki sesi olan TSPB’de yönetim kurulu üyelik yapısının yeniden şekilleneceği beklentisi.
Borsagundem.com’a ulaşan bilgilere göre değişim ‘sancılı, çekişmeli’ olacak.
PORTFÖY YÖNETİM ŞİRKETLERİNİN ‘ETKİLİ OLMA’ ISRARI
İlhami Koç’un başkanlığında güçlü ilişkilere ve dev organizasyonlara imza atan TSPB’de yeni üyelik organizasyonuna yönelik kulislere sızanlar, aracı kurumlar ile portföy yönetim şirketleri arasında bir güç çekişmesi yaşanacağını işaret ediyor.
Söylenenlere göre üyelik değişimine zemin hazırlamak için, Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği, bağımsız ve banka temsilcilerinden eksiltme yapılacak. İşte tam bu noktada devreye giren portföy yönetim şirketleri, iddiaya göre, Birlik’teki etkinliklerini artırmak için harekete geçti. “5+5” modelini önerdi. “Aracı kurumlardan 5 üye olacaksa, bizde o masaya 5 üye ile oturalım” mesajını iletti.
Ancak aracı kurumların bu öneriye şiddetle karşı çıktığı öğrenildi.
SEKTÖR TEMSİLCİLERİ ŞİKAYETÇİ: “BANKA DIŞI ARACI KURUMLAR TEMSİL EDİLMİYOR”
Sektör temsilcileri de, “Statü değişikliği için çalışma yapıyoruz çünkü aracı kurumların temsil edilmemesinden kaynaklanan bir sıkıntı var. Geçen seneki genel kurulda önerge verilmişti. O önergeye göre de yönetim kurulu seçiminin ve yapısının değiştirilmesiydi. Ama 9 Haziran’daki genel kurulda bu olmadı. Şimdi yarınki genel kurulda önerge verilecek” diye konuşuyor.
Borsagundem.com’a konuyla ilgili bilgi verirken, “Yönetim Kurulu 11 kişiden oluşuyor. Biliyorsunuz bu grubun içerisinde yatırım kuruluşları var, portföy yönetim şirketleri var, bankalar var, TDUB ve bağımsızlar var. Biz var olan yönetim kurulu seçim yapısının değiştirilmesini istiyoruz. Eskiden birliğin adı TSPAKB idi. Sonra AK ifadesi çıktı ve TSPB oldu. AK’la birlikte aynı zamanda aracı kuruluşların temsilcileri de yok oldu! Bakın, bağımsız aracı kurumlardan bahsediyoruz, yani banka dışı aracı kurumların hiç bir tanesi TSPB yönetiminde yer almıyor. Herkes var ama biz yokuz” diyen sektör temsilcileri şunları söylüyor:
DEVRE DIŞI KALACAK ÜYELER
“Sunacağımız önergeye oylamada evet çıkarsa anahtarı çevirmiş olacağız. Ondan sonra top TSPB’de olacak ve inceleyip bakacaklar. Belki bizimle tekrar toplantı yapacaklar. Bizim önergemiz, iki tane bağımsız yönetim kurulu üyesinin devre dışı kalması. Aynı zamanda bir de Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği’nden (TDUB) bir üyenin devre dışı kalmasını istiyoruz. Zaten TDUB da istemiyor. Bunlar kanunla belirlendiği için, biz statü olarak belli bir karara vardıktan sonra bakanlığa gidecek. Kararı bakanlık verecek, evet, ya da hayır diyecek.”
DENGELİ SEÇİM FORMÜLÜ
Sektör temsilcileri dengeli bir seçim olması için de şu öneriyi getirdiklerini ifade ediyor:
“Bizim önerimiz şöyle, herkes kendi kompartımanında oy atsın. Yani yatırım kuruluşları kendi içinden çıkacak olan adayları kendi yatırım kuruluşları içinden seçsin. Böylece daha dengeli bir seçim olacaktır. Tabi bu önergenin kabulü halinde gündeme girecek.”
GÖZLER GENEL KURULDA
Sıcak gelişmeler üzerine gözler bugün saat 14.00’de Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Genel Merkezi’nde düzenlenecek toplantıya çevrildi. Bakalım kritik buluşmadan nasıl bir üyelik yapısı çıkacak?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Birlik , temsil etme yeteneğini yitirmiş bence. Kariyer peşinde koşanlardan oluşmuş diye bakıyorum.
Sermaye Piyasasını güçlendirmek herkesin arzusu. Yatırımlar artsın, tasarrufa yönelsinler istiyorlar. 20 sene öncede bir milyon yatırımcı vardı. Halen yatırımcı sayısı 1.000.000 kişi. Aktif işlem yapan 1300 yatırımcı var. Halka açık şirketlerde hisse yatırımcısını korumazsanız, piyasaya olan güvende azalır. Tahtası kapalı senetler var. Şirketlerin, yatırımcısını koruyan bir yapısı olması gerekir. Sürekli zarar eden şirketlere neden zarar ettiğini açıklamalı. Şirketler,riskleri ile ilgili raporlarlar yayınlamalılar. Yatırımcıyı sadece para veren kişiler olarak bakılmamalı. Manipülatif işlemleri SPK da Borsa da biliyor. Bunlara dur denmeli.
ortalama brüt maaşlar 17,000 tl ( yazı ile onyedi bin )
Artık DUR deyin, aylık net 24.000 tl Bağımsız üyelere vermemek için DUR deyin..
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:55)