E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTSPB Başkanı Koç'tan iki önemli açıklama---

TSPB Başkanı Koç'tan iki önemli açıklama

TSPB Başkanı Koç'tan iki önemli açıklama
05 Ağustos 2016 - 12:01 borsaningundemi.com

TSPB Başkanı İlhami Koç, damga vergisindeki son durumu ve TSPB Müşteri Uyuşmazlıkları Hakem Heyeti’ne ilişkin gelişmeyi Birliğin dergisinde duyurdu

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Başkanı İlhami Koç, Sermaye Piyasasında Gündem dergisi Ağustos sayısındaki yazısında sektörü ilgilendiren iki önemli önemli gelişmeye yer verdi. İşte o yazı…

Birliğimiz Statüsü gereğince; Birlik üyeleri ile müşterileri arasında borsa işlemleri dışındaki işlemlerden doğan ve müşterilerin zarar, ziyan ve tazmin talepli uyuşmazlıklarının değerlendirilmesi ve çözüme kavuşturulmasını temin etmek üzere Birliğimiz bünyesinde 'Müşteri Uyuşmazlıkları Hakem Heyeti' kuruldu. 

Bu kapsamda, Müşteri Uyuşmazlıkları Hakem Heyeti'nde yer almak isteyen üyelerimizin, Birliğimiz Yönetim Kurulu'na sunulmak üzere gerçekleştirdikleri adaylık başvuruları sona erdi. Hakem Heyeti'nde görev alacaklara ilişkin söz konusu liste Birlik Yönetim Kurulu'nca belirlenerek üyelerimizle paylaşılacak.

Sermaye piyasalarının demokrasi ve hukuk düzeni içinde var olabileceğini unutmamamız gerekiyor. Bu nedenle, bir öncelikler sıralaması yapmamız gerekirse, geçtiğimiz günlerde anayasal düzene karşı yapılan hukuk dışı girişime milletçe birlik halinde karşı durulmasını her şeyin başına yerleştirmemiz gerekiyor. Bu vesileyle, bu karşı duruşta şehit düşen vatandaşlarımıza ve güvenlik görevlilerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. 

Bu olağanüstü dönem, piyasalarımızda volatiliteyi artırdıysa da olumsuzluğun kısa sürede atlatılarak normalleşmeye geçmekte olduğumuzu söyleyebiliriz. Sermaye Piyasası Kurulu'nun almış olduğu bir kararla, halka açık ve borsada işlem gören paylarının geri alım işlemlerinde kolaylıklar sağlaması bu konuda önemli bir etki yarattı. Kurul, 21 Temmuz tarihinde bir duyuru yayımlayarak, halka açık ortaklıkların borsada işlem gören paylarının geri alımını herhangi bir limit söz konusu olmaksızın gerçekleştirebilmelerini uygun gördü. Temmuz sonu itibarıyla da 35'i aşkın şirket kendi paylarında geri alım yapacaklarına ilişkin özel durum açıklaması yaptı. 

Normal gündemimizin başında ise Uyuşmazlıkların Çözümü konusu yer alıyor. Bildiğiniz üzere, Birliğimizin en önemli görev ve sorumluluklarından biri de sektörümüzdeki uyuşmazlıkların çözümüne yardımcı olmaktır. Bu görevimiz kapsamında, Birlik üyeleri arasında veya üyeleri ile müşterileri arasında borsa işlemleri dışındaki işlemlerden doğan uyuşmazlıkların değerlendirilmesi ve çözüme kavuşturulmasını temin etmek üzere bir Uyuşmazlık Merkezi kurmuştuk. Geçtiğimiz ay hakem heyetlerinin oluşması ve çalışma esasları ile ilgili olarak Kurul'dan nihai onayı aldık. Hakem heyetlerinde yer almak isteyen üyelerimizin adaylık başvuruları Temmuz ayı içerisinde sona erdi. Hakem heyetlerini kısa süre içerisinde açıklayacağız. 

Sermaye piyasalarımızın sorunları denildiğinde ilk akla gelen her zaman vergi düzenlemeleri olmuştur. Bu konuda yaptığımız kapsamlı bir çalışmayı 2014 yılının son çeyreğinde kamu otoriteleri ile paylaşmıştık. Geçtiğimiz 2 yılda bu konunun sürekli takipçisi olduk. Nihayet, 15/7/2016 tarih ve 6728 sayılı 'Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' ile bu konudaki önerilerimizin bir kısmı Türkiye Büyük Millet Meclis'inde kabul edildi. 

Kanunun Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte, uzun yıllardır üzerinde tartıştığımız ve haksız bir uygulama olduğunu savunduğumuz, kredili işlemlere ilişkin sözleşmelerde damga vergisi kaldırılmış olacak. Benzer şekilde, girişim sermaye ortaklık ve fonları ile gayrimenkul yatırım fonlarının yaptığı bazı sözleşmeler, kira sertifikalarıyla ilgili olarak düzenlenen kağıtlar ve aracı kurumların taraf olduğu ya da bunlar aracılığıyla yapılan tezgahüstü türev işlem sözleşmelerine de damga vergisi istisnası getirilecek. Ayrıca, Gider Vergileri Kanunu'nda yapılan değişiklikle menkul kıymet ile girişim sermayesi yatırım fon ve ortaklıklarının para ve sermaye piyasası işlemlerine BSMV istisnası getirilecek. Bu düzenlemelerin faaliyetlerimize yeni bir ivme kazandırmasını bekliyoruz. 

 “Sermaye piyasalarının demokrasi ve hukuk düzeni içinde var olabileceğini unutmamamız gerekiyor”

TSPB Başkanı İlhami Koç, Sermaye Piyasasında Gündem dergisinin Ağustos sayısında Türkiye’de son dönemde yaşanan olayları değerlendirdi: “Sermaye piyasalarımızın büyümesi için farklı platformlarda neler yapabileceğimizi konuşuyor ve tartışıyoruz. Her dönemin kendine özgü gündemleri, sorunları ve çözümleri oluyor. Ancak, hepsinden önemlisi, sermaye piyasalarının demokrasi ve hukuk düzeni içinde var olabileceğini unutmamız gerekiyor. Bu nedenle, bir öncelikler sıralaması yapmamız gerekirse, geçtiğimiz günlerde anayasal düzene karşı yapılan hukuk dışı girişime milletçe birlik halinde karşı durulmasını her şeyin başına yerleştirmemiz gerekiyor. 

Piyasalarımızda volatiliteyi artırdıysa da olumsuzluğun kısa sürede atlatılarak normalleşmeye geçmekte olduğumuzu söyleyebiliriz. Sermaye Piyasası Kurulu’nun almış olduğu bir kararla, halka açık ve borsada işlem gören paylarının geri alım işlemlerinde kolaylıklar sağlaması bu konuda önemli bir etki yarattı. Kurul, 21 Temmuz tarihinde bir duyuru yayınlayarak, halka açık ortaklıkların borsada işlem gören paylarının geri alımını herhangi bir limit söz konusu olmaksızın gerçekleştirebilmelerini uygun gördü. Temmuz sonu itibariyle de 35’i aşkın şirket kendi paylarında geri alım yapacaklarına ilişkin özel durum açıklaması yaptı.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)