E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTSPB Başkanı Keler: Sermaye piyasalarımız en az iki kat büyümeli---

TSPB Başkanı Keler: Sermaye piyasalarımız en az iki kat büyümeli

TSPB Başkanı Keler: Sermaye piyasalarımız en az iki kat büyümeli
30 Temmuz 2019 - 11:25 borsaningundemi.com

TSPB Başkanı Dr. Alp Keler, Türkiye'nin sürdürülebilir büyümesinin, sermaye piyasalarının gelişmesi ile doğru orantılı olduğunu, bunun için de tanıtım ve bilgilendirme konusunda çok daha fazla çalışacaklarını söyledi.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı Dr. Alp Keler, dün akşam ekonomi basınıyla düzenlediği basın toplantısında, gelişmiş ülkelerin ekonomik büyümesinde sermaye piyasalarının büyük pay aldığını söyledi. 

Keler, şunları kaydetti:

"Türkiye ekonomisinin istikrarlı ve sürdürülebilir büyümesi için kaynakların gelecek ve teknoloji odaklı verimli alanlara yönlendirilmesi şart ve bunun yolu sermaye piyasasından geçiyor. Dünyadaki gelişmiş ülkelerde biz bunu görüyoruz. Türkiye olarak 2023 hedeflerimiz doğrultusunda ekonomik büyümemizin geliştirilmesi ve dünya ticaretinden daha çok pay almamız hepimizin arzusu. Bunun için ihtiyaç duyulan uzun vadeli kaynak ise sermaye piyasasından geçiyor."

Sermaye piyasasının güçlenmesi ve derinleşmesinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Keler, "Toplam hane halkı varlıkların dağılımlarına baktığımızda Amerika'da yüzde 35'i hisse senedi, yüzde 32'si emeklilik fonu, yüzde 11'i yatırım fonu yani toplam yüzde 78'i sermaye piyasası ağırlıklı oluşuyor. Kore'de bu oran yüzde 16 hisse senedi, yüzde 25 emeklilik fonu, yüzde 3 yatırım fonu toplamın yüzde 44'ü. Türkiye'de ise yüzde 2 Hisse senedi, yüzde 7 emeklilik fonu ve yüzde 4 yatırım fonu ile toplamın sadece yüzde 13'ünü oluşturuyor. Dolayısıyla biz burada ciddi bir biçimde ayrışmış durumdayız." ifadelerini kullandı.

"BÜYÜME DAHA ÇOK SERMAYE PİYASALARINDAN GELMELİ"

Alp Keler, tüm dünyada rekabetin her geçen gün arttığının ve bütün ülkelerin rekabetçi olmak için mücadele içerisinde olduğunun altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Rekabetçi olmanın iki bacağı var. Biri sermaye yapısı diğeri ise kredi yapısı. Kredi ile sermaye piyasaları arasında dengeli bir dağılımın olduğu ülkeler daha optimal bir sermaye yapısına sahip. Türkiye'de ise genelde kredi ve sermaye arasındaki oranlar biraz daha göreceli olarak farklı. Biz önümüzdeki dönemde büyümenin daha çok sermaye piyasalarından gelmesini ve bu dengenin Türkiye açısından daha pozitif olacağını düşünüyoruz. Tabii ki kredi piyasası büyüyecek ama sermaye piyasasının kredi piyasasından çok daha hızlı büyümesi gerekiyor. Türkiye'de sermaye piyasasının gayri safi milli hasılaya oranı yüzde 25. Kredi piyasası ise yüzde 70. Dolayısıyla sermaye piyasasının kredi piyasasına oranı sadece yüzde 36."

Bazı noktaların gelişmesi gerektiğini belirten Keler, bunu sağlamak için de olmazsa olmaz koşulların oluşması gerektiğini kaydetti. Keler, "Bu koşulları biz birkaç başlıkta incelemek istedik. 4 ana başlığa ayırdık. Birinci ana başlığımız Türkiye'de yatırım ve ortaklık kültürünün oluşması gerekiyor. İkinci ana başlığımız şirketlerin ortaklık ve sermaye piyasası kültürünün gelişmesi. Üçüncü bacak olarak yatırımcılara cazip fırsatlar sunan aynı zamanda ülke ekonomisine katkı sağlayan sermaye piyasası araçlarının çeşitlendirilmesi ve işin dördüncü bacağı ise sermaye piyasasının ekonomik olarak yarattığı katma değerin öneminin anlatılması lazım." diye konuştu.

"YATIRIM KÜLTÜRÜNÜ GELİŞTİRMEK İÇİN DAHA FAZLA ÇALIŞMALIYIZ"

Bundan sonraki süreçte TSPB olarak iletişime, anlatmaya, tanıtmaya çok daha fazla önem vermek istediklerini belirten Keler, "Yatırım kültürünü hem yatırımcı hem de şirketler tarafında geliştirmek için çok daha fazla çalışmalıyız." dedi.

Alp Keler, sermaye piyasalarında yatırımcılar için olumlu da olumsuz da hikayelerin her zaman bulunduğunu ifade ederek, pozitif hikayenin doğru ve yaygın şekilde, olumsuz hikayeler kadar anlatılıp konuşulmadığını gördüklerini, bunu değiştirmek için iletişim atağına geçtiklerini söyledi. 

Daha yaygın bir iletişim ile tanıtım atağı için tüm paydaşlardan destek beklediklerini bildiren Keler, TSPB olarak tüm güçlerini yatırım kültürü oluşturmak için kullanacaklarını dile getirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • glbmd zede31 Temmuz 2019 00:24

    ilk önce uzun vaade yatırımcıları koruyun.a/b/c gurubu diye saçmalık çıkartınız.10 yıldır yerinde oynamayan hep düşen hisseler var.sizler daha bunun analizini daha yapamıyorsunuz.yatırımcılar neden gelip borsaya girsinler.sektör ortlamasının en kötü hisseleri yukseliyor.iyi kar açıklayan şirket hissesi düşüyor.ne saçmalık neyi baz alarak yatırım yapacak yatırımcılar

  • glb30 Temmuz 2019 21:44

    yaptınız da itiraz mı ettik. patronu koruyup, küçük yatırımcıyı hortumlatmaktan ve takatı kalmayan küçük yatırımcının da döviz yatırımcısı olmasını sağlamaktan başka ne yaptınız.

  • hakancomezler30 Temmuz 2019 19:46

    3--5 lot ıslem goren sırketlere nasıl yatırım yapılır ımkb nasıl borsa kım gelır

  • belirsizlik30 Temmuz 2019 13:40

    örnek karsan her iki yılda bir bedelli yapıyor , temettü dersen adını anmıyorlar nasıl borsayı cazip kılabiliriz bu durumda. genelde borsa şirketleri önden bedelsiz yapıp fiyatı yukarı çeker malı dağıtır bedelsiz üzerine bedelli artırımları uzun yıllar devam eder fiyat düşer sonra bedavanın bedavası fiyattan hisseleri toplarsınız. sistem patrona çalışır yatırımcıya değil.

  • Memduh 30 Temmuz 2019 12:49

    Sermaye piyasalarında borsada bu kadar hile iş oluyorsa ana sorumlu ülkemin ekonomi borsasını yönetenlerdir. Hep işi dış unsurlara paslanmasa çık kurnazca. İhlastan yatırımcı mağduriyet nedenleri için Meclis’te incelemelere her Sefa’sında red verwb yöneten erk, diğer taraftanda borsa olumsuzlukların da dış unsurlara bağlaması kadar gülünç durum yok

  • İktisatçı 30 Temmuz 2019 12:45

    Nasıl olacak bu? Borsa rezil durumda. Politik güce yalın olanlara borsada her türlü dolandırıcılık yatırımcı çarpma ili serbes. Birde Alyağ Kervn falan gibi şirketlerde olup bitenlere bakın. Böyle bir borsa böyle bir sermaye piyasaları mı olurmuş

  • Metin30 Temmuz 2019 12:13

    Aktaş elektrik cukel kepez sabah demirbank ve bir kac sirket daha olabilir bunlar faaliyet zararlarından dolayı piyasadan silinmediler bunların tamamı bakanlık kararlarıyla kücük ortak haklarıda dahil el konuldu.küçük yatırımcı hakları iade edilmeden bu ülkede sermaye tasarrufu tabana yayılmaz.çünkü ortalama 7 haneden en azından 2 hanede bu magduriyeti yaşamıs aile bireyi var.bu giderildiginde bundan daha iyi bir piar olamaz.

  • Leyla30 Temmuz 2019 12:02

    Sermaye piyasası demek temettü demektir, kara zarara ortak olmaktir. Bu iş türkiyede basarilamiyor çünkü bankadan tüketici kredisi çekemeyenler halka arza girişiyor. Gürcistanda yaşayan kanun kaçaklarının borsada 5 şirketi olmasına göz yumuluyor