E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Finans sektörünün en kapsayıcı meslek örgütü Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin (TSPB) bu yıl sekizincisini düzenlediği Dünya Yatırımcı Haftası (World Investor Week-WIW) 7 Ekim 2024’te Borsa İstanbul’da gerçekleşen Gong Töreni ile başladı. Uluslararası Menkul Kıymetler Komisyonu (IOSCO) tarafından yatırımcıların bilgilendirilmesi amacıyla desteklenen ve aralarında Türkiye’nin de yer aldığı 100’den fazla ülkede Ekim ayı içinde kutlanan Dünya Yatırımcı Haftası, Türkiye’de 7-8 Ekim 2024 tarihlerinde bir dizi panel ve etkinliklerle kutlanacak. Borsa İstanbul’da gerçekleşen Gong Töreni Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, Borsa İstanbul A.Ş. Genel Müdürü Ergun Korkmaz, ve Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Pamir Karagöz ev sahipliğinde yapıldı.
10 panelde 50 panelist bilgi ve deneyimini paylaşacak
Bu yıl sekizincisi gerçekleşen Dünya Yatırımcı Haftası’nın açılış konuşmasını yapan Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Pamir Karagöz, Dünya Yatırımcı Haftası’nın sermaye piyasalarının geleceğinin şekillenmesine çok önemli katkılar sağladığını söyledi. Etkinliklerin 7 - 8 Ekim tarihlerinde online platform üzerinden devam edeceğini belirten Karagöz şöyle konuştu: “Dünya Yatırımcı Haftası, yatırımcıların eğitimi, bilgilendirilmesi ve korunması için farkındalık yaratmak amacıyla Uluslararası Menkul Kıymetler Komisyonu (IOSCO) tarafından destekleniyor ve ülkemizin de içerisinde yer aldığı 100’den fazla ülkede Ekim ayı içinde kutlanıyor. Sermaye Piyasası Kurulu, Borsa İstanbul A.Ş. ve Birliğimiz iş birliğiyle bu yıl sekizincisini gerçekleştireceğimiz Dünya Yatırımcı Haftası kapsamında, bugün ve yarın bireysel ve kurumsal yatırımcılar ile üniversite öğrencileri ve reel sektör şirketlerine yönelik 10 panel gerçekleştireceğiz. Fiziki olarak gerçekleştirdiğimiz açılış programımızın ardından çevrimiçi olarak düzenleyeceğimiz bu panellerde; akademisyenler ve alanında uzman 50 panelist, bilgi ve deneyimlerini paylaşacak.”
Sermaye piyasalarının olmazsa olmazı yatırımcılar…
“TSPB olarak, şirketlerimize, yatırımcılarımıza ve ülkemiz ekonomisine daha fazla katma değer yaratması için sermaye piyasalarımızın büyümesi ve derinleşmesini sağlayarak dünyanın gelişmiş piyasaları arasında yer alması hedefiyle hareket ediyoruz” diye konuşan Karagöz, sözlerine şöyle devam etti: “Sektörümüzde faaliyet gösteren tüm kurum ve kuruluşların bu hedef doğrultusunda faaliyetlerini güçlendirmesi önceliğimizdir. Öte yandan ürün çeşitliliğinin artırılması, şirketlerimizin de kurumsal yönetişim kültürünü etkin bir şekilde yerleştirmesinin hedefe ulaşma anlamında gerekli olduğunu düşünüyoruz.” Türkiye sermaye piyasalarının dünyanın gelişmiş piyasaları arasında yer alması hedefini gerçekleştirmenin yolunun yatırımcı sayısının artırılmasından geçtiğine dikkat çeken Karagöz, “Sermaye piyasalarımızın büyümesi, derinleşmesinin “olmazsa olmaz”ını yatırımcılarımız oluşturuyor” dedi.
Her 12 kişiden biri pay senedi yatırımcısı…
Son yıllarda artan yatırımcı sayısıyla birlikte her 12 kişiden birinin pay senedi yatırımcısı olduğuna dikkat çeken Karagöz, “Bu, çok önemli ve değerli bir eşik. Birlik olarak artan bu ilgiyi çok önemli buluyoruz, ancak ülkemiz sermaye piyasalarının potansiyeline henüz ulaşmış değiliz. Bu anlamda hedefimiz bu ilgiyi devamlı kılabilmek ve gelecek yıllarda bu oranların artmasını sağlamak olacak” diye konuştu.
Kadınların ve gençlerin pay senedine ilgisi artıyor
Birlik olarak artan yerli yatırımcı ilgisi ve yeni yatırımcıların önemli bir kısmının gençler ve kadınlardan oluşmasını sektör açısından oldukça önemli bir fırsat olarak değerlendiren Pamir Karagöz; “Bu fırsatın kalıcı bir yatırımcı kültürüne dönüşmesi için sektörde faaliyet gösteren tüm kurum ve kuruluşlar olarak sorumluluklarımızın farkında olarak çalışmalarımıza devam edeceğiz. Birlik olarak uzun yıllardır gündemimizin ilk sıralarında yer alan ‘yatırımcıların bilgilendirilmesi’ ‘finansal okuryazarlığının artırılması’ konusu gelecek dönemde de ana gündemlerimizden biri olacak. Nitekim sermaye piyasaları ürün ve hizmet yelpazesinin genişlemesine paralel olarak, yatırımcıların karşılaştıkları fırsat ve risklerin kapsamı genişliyor ve çeşitliliği artıyor. Böyle bir ortamda yatırımcıların yatırım araçlarına ilişkin sağlıklı, doğru bilgiye ulaşmaları daha da önemli hale geliyor. Bu noktada yatırımcıların hedefledikleri finansal refaha ulaşabilmeleri için bilgi, deneyime dayalı finansal kararlar alabilmeleri gerekiyor. Finansal okuryazarlık olarak adlandırdığımız farkındalığın gelişmesinin yolu ise eğitimden geçiyor” dedi.
“Sermaye piyasaları ya da pay senedi piyango bileti değildir”
Son günlerde sosyal medya araçları üzerinden alınan tüyolarla hareket eden yatırımcılarının arttığına dikkat çeken Karagöz, yatırımcılara şu uyarılarda bulundu:
“Her bir birim tasarrufunuz çok kıymetli. Ve bu birikimlerinizi en verimli şekilde yönetmek de hakkınız. Ancak bin bir emekle oluşturduğunuz birikimlerinizi duyumla ya da bir “tüyo” ile hiç sorgulamadan ya da gerekli bilgiye sahip olmadan, lisanslı danışmanlardan destek almadan bir varlığa yatırıp zengin olmayı nasıl mümkün görüyorsunuz? Unutmayın sermaye piyasaları ya da pay senedi bir piyango bileti değildir. Sermaye piyasası bir oyun yeri değil, orta - uzun vadeli bir yatırım yeridir. Bu anlamda yatırım kararları bilgiye dayalı gerçek analizlerle verilmeli. Uzmanlık gerektiren bir alan olan sermaye piyasası yatırımları için yatırımcıların, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yetkilendirilmiş ve Birliğimiz üyesi aracı kurum, banka veya portföy yönetim şirketinde yatırım hesabı açmaları ve lisanslı aracı kurumlar ve danışmanlardan profesyonel yardım almaları çok önemli.”
Yatırımcıları Yakından İlgilendiren 10 Konuda ‘Uzmanına Sor’!
IOSCO’nun dünya çapında yatırımcıları etkileyen trend konularının konuşulacağı ve bu konuda farkındalıkların artırılmasının amaçlandığı Dünya Yatırımcı Haftası’nda yapılacak panel başlıkları; “Değer Yatırımcılığı”, “Sürdürülebilir ve Yeşil Finansman Araçlarının İhracı”, “Finansal Özgürlük”, “Yapay Zekâ ile Yatırım Stratejisi”, “Hangi Yatırım Aracına Ne Zaman Yatırım Yapılmalı”, “BES’in Dijital Yüzü”, “Yeni Sürdürülebilirlik Borçlanma Araçları”, “Bilinçli Yatırımcı”, “Tematik Yatırım Fonları”, “Yatırım Yaparken Temel Analiz mi Teknik Analiz mi” gibi konular alanının önde gelen uzmanları tarafından ele alınacak.
Katılım ücretsiz
Dünya Yatırımcı Haftası kapsamında çevrim içi düzenlenecek panellere katılım ücretsiz olacak. Tüm katılımcılara açık olacak panelleri izlemek için www.dunyayatirimcihaftasi.org.
Online platformda en yüksek puanı toplayan bir katılımcıya Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından düzenlenen 80 saat süreli “Dijital Finans, Teknoloji ve Hukuk Sertifika Programı”na ücretsiz katılım hakkı verilecek. En yüksek ikinci puanı toplayan bir katılımcıya ise Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği ve Bahçeşehir Üniversitesi iş birliğinde gerçekleşen 80 saat süreli “Finansal Analist Sertifika Programı” na ücretsiz katılım hakkı sunuluyor. İdeal Data Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından 1.000 katılımcıya bir ay süreli “İdeal Veri Terminali”, “İdeal Cep/Web”, “İdeal Go” ve “Karma Düzey 1”, Matriks Bilgi Dağıtım Hizmetleri A.Ş. tarafından 500 katılımcıya bir ay süreli “MatriksIQ Veri Terminali”, 500 katılımcıya bir ay süreli “Matriks Web Trader”, 1.000 katılımcıya bir ay süreli “Matriks Mobil IQ”, Borfin, Finans ve Ekonomi Portalı tarafından 100 katılımcıya bir ay süreli “Fastweb”, Finnet Elektronik Yayıncılık Data İletişim San. Tic. Ltd. Şti. tarafından 100 katılımcıya bir ay süreli “Finnet2000 Plus” hediye edilecek.
SPK Başkanı Gönül'den finansal okuryazarlık vurgusu
TSPB Başkanı Karagöz'den çarpıcı borsa verileri
TSPB’de ilk kadın başkan dönemi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Borsayı oyun alanına çeviren yatırımcı değil bunu iyi araşt8rın
20 senedir şu borsayı takip ederim, son 2-3 yılda burası tam kumarhaneye döndürüldü. Devletin bütün kurumları da bunu izledi, hatta ışıldak bakan borsaya girin diye tavsiye verdikten 1 hafta sonra borsanın çöküşünü de gördük. O yüzden bu söyledikleriniz benim için sadece zırvalamaktır. Siz önce kendinize çeki düzen verin, sonra yatırımcıya tavsiyede bulunun.
Pay senedine ilgi artıyor artmasına da yol gösteren olmalı. Kar amacı gürmeyen ,eğitim veren.... Öteki türlü para babalarının oyun alanı olmaktan öte gitmez..Baksanıza hacim yok ,habire düşürüyorlar...
Resmen piyango bileti oldu. Siz ya başka ülkede yaşıyorsunuz yada bursadan haberiniz yok.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:56)