E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD Başkanı seçilen ve 20 Ocak'ta görevi Barack Obama'dan devralacak olan Donald Trump, açıklamalarıyla ABD ve dünya ekonomisini etkilemeyi sürdürüyor. Geçen hafta Air Force One ile ilgili açıklamalarıyla Boeing hisselerinde düşüşe yol açan Trump bu kez de Lockheed Martin'in F-35 savaş uçağı programının maliyetini eleştirdi. Şirketin New York Borsasında işlem gören hisseleri, Trump'un eleştirilerinin ardından yüzde 5'in üstünde düşüşler yaşadı. Günün ilerleyen saatlerinde biraz toparlanan hisse gün sonunu yüzde 2.5 kayıpla kapadı.
Trump, sabah saatlerinde Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "F-35 Programı ve maliyeti kontrolden çıkmış. 20 Ocak'tan sonra yapılan askeri ve diğer alımlarda milyarlarca dolar tasarruf edilebilir ve edilecek." ifadelerini kullandı.
Lockheed Martin ise bu paylaşımın ardından yaptığı yazılı açıklamada, F-35 projesinin maliyetini yüzde 60 azaltmak için çabaladıklarına vurgu yaparak, maliyetin 2019-2020 yıllarında 85 milyon dolara gerileyeceğini bildirdi.
Federal Kamu Hesap Verebilirlik Ofisinin (GAO) son verilerine göre, 2001 yılında başlatılan F-35 Programının maliyeti 2014 yılında 340 milyar doları aşmıştı. Bu rakamın program için başlangıçta öngörülen maliyetin yüzde 50 üstünde olması uzun süredir eleştiriliyordu.
Dünyanın varlık bakımından en büyük savunma şirketi olan Lockheed Martin'in hisseleri, Trump'ın bu paylaşımının ardından yüzde 5,3 değer kaybederek hisse başına yaklaşık 245 dolara geriledi. F-35 Programı, yaklaşık 9,2 milyar dolarla şirketin 2015 gelirlerinin yüzde 20'sini oluşturmuştu
TRUMP'IN HEDEF ALDIĞI İLK SAVUNMA ŞİRKETİ DEĞİL
Lockheed Martin, Trump'ın son dönemde hedef aldığı ilk savunma şirketi değil. Trump hafta da Amerikan uçak üreticisi Boeing'in ürettiği Air Force One 747'inin maliyetini eleştirmişti.
Maliyetin yaklaşık 4 milyar dolara ulaştığını iddia eden Trump, "Boeing’in çok para kazanmasını isteriz ama o kadar çok değil." diyerek, Air Force One siparişinin iptal edilmesini istemişti.
F-35 PROGRAMINA TÜRKİYE DE DAHİL
ABD’nin hava savaşları konusunda çığır açacağı düşünülen F-35 Programında toplamda 12 farklı ülke yer alıyor.
Düşük görünürlük kabiliyeti, gelişmiş aviyonikler, üstün performanslı motor, ağ merkezli muharebe mimarisi gibi özellikleri nedeniyle beşinci nesil savaş uçağı olarak tanımlanan F-35'lerin geliştirilmesine ve üretimine katkıda bulunan 12 ülkeyi ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya, Güney Kore, İtalya, Danimarka, Hollanda, Japonya, Norveç, İsrail ve Türkiye oluşturuyor.
Türkiye'nin ilk siparişinde talep ettiği 14 adet F-35 savaş uçağının bir kısmının teslimatına 2018 yılında başlanması bekleniyor.
Wall Street Fed öncesi düşüşle kapandı
Boeing'e Trump şoku! Hisseler çakıldı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:34)