E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD Başkanı Donald Trump, 2020 Ulusal Savunma Yetki Yasası'nı (NDAA) imzalayarak, 738 milyar dolarlık ülke tarihindeki en yüksek savunma bütçesini hayata geçirdi.
Noel tatilini geçirmek üzere Florida'ya hareketinden önce Joint Andrews Havalimanında düzenlenen törene katılan Trump, Kongreden kısa süre önce geçen savunma bütçesini imzaladı.
Başkanlığı döneminde her yıl Savunma Bakanlığına (Pentagon) daha fazla bütçe ayırdığını anlatan Trump, bu yılki 738 milyar dolarlık bütçenin bir rekor olduğunu belirtti.
İki F-35 savaş uçağının arasına kurulan sahnede attığı imza ile aynı zamanda ABD Uzay Komutanlığının da kurulduğunu vurgulayan Trump, bunu gerçekleştiren ABD Başkanı olmaktan büyük bir gurur duyduğunu söyledi.
Yasa, Pentagon'a 635 milyar doları temel harcama, 71,5 milyar doları Denizaşırı Muhtemel Operasyonlar fonu, 23,1 milyar doları Enerji Bakanlığı bünyesinde yapılacak savunma ve 8,1 milyar doları diğer savunma harcamaları olmak üzere toplam 738 milyar dolarlık bütçe tahsis ediyor.
Yasayla ABD'nin 100 adet yeni F-35, 150 adet askeri helikopter, 4 adet Virginia sınıfı denizaltı ve bir savaş gemisi temin etmesi ve askeri personele son 10 yılın en büyük zammının verilmesi öngörülüyor.
SAVUNMA BÜTÇESİNDE TÜRKİYE DETAYI
Yasanın Türkiye ile ilgili kısmında, Ankara'nın S-400 hava savunma sistemlerini alım işlemlerine devam ettiği gerekçesiyle Türkiye'ye F-35 uçaklarının teslim edilmemesi öngörülüyor. Aynı zamanda Türkiye'ye ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırım Yoluyla Mücadele (CAATSA) Yasası kapsamında yaptırım uygulanması gerektiği belirtiliyor.
Bütçenin, "Ulusal Savunma Stratejisi Kapsamında Modernizasyon Programları" kısmında da Türkiye tarafından sipariş edilen uçakların alımı için 440 milyon dolarlık fon ayrılacağı kaydediliyor. Yasada, Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması gerektiği de vurgulanıyor.
Yasa, Pentagon'a, F-35 üretim bantları olan Lot 12, 13 ve 14 kapsamında, Türkiye'nin siparişlerini en üst seviyeye çıkararak üretime sokması ve ABD Hava Kuvvetleri için yapılandırılarak satın alması için ek fon sağlıyor.
RUSYA ORTAKLI TÜRKAKIM'A YAPTIRIM
Yasada, Rus enerji ihracatına katkı sağlayan enerji boru hatlarının inşasında çalışan bazı gemi şirketlerine yaptırım uygulanması şartı da getiriliyor.
Bütçede, "Bu yasanın kanunlaşmasından sonraki 60 ve sonraki her 90 günde Dışişleri Bakanlığı, Hazine Bakanlığına danışarak Kuzey Akımı 2 ve TürkAkım projeleri veya bu projelerin yerine inşa edilecek diğer projelerin inşası için deniz seviyesinden 100 fit ve üzeri derinliğe boru hattı döşeyen gemilerin tespitine ilişkin raporu, ilgili kongre komitelerine sunacaktır." hükmü bulunuyor.
Bu projelere gemi sağlayan yabancı kişi ve kuruluşların da yaptırım için tespit edilmesi gerektiği vurgulanıyor.
GKRY'ye ambargolar şartlı olarak kaldırılıyor
Yasada, Türkiye'yi ilgilendiren diğer bir nokta ise Güney Kıbrıs Rum Yönetimine (GKRY) yönelik silah ambargolarının kaldırılması oldu. Yasa, söz konusu ambargoların kaldırılmasını öngörse de Rum kesimine silah satış ve transferlerine sınırlamalar getiriyor.
Buna göre ABD yönetimi, Rum yönetiminin "para aklama denetimleri konusunda ABD ile çalıştığını" ve "Rus askeri gemilerinin adaya bakım ve yakıt ikmali için demirlememesi için gerekli adımları attığını" Kongrenin ilgili komitelerine teyit etmediği sürece ambargolar kaldırılmayacak.
YPG/PKK yardımının miktarı belirtilmedi
Yasada dikkati çeken diğer bir detay ise Suriye'de "taramadan geçmiş gruplara verilen askeri yardımlara" ilişkin tespitler oldu.
ABD, her yıl savunma bütçesinde "SDG" ismini kullanan YPG/PKK başta olmak üzere bazı gruplara 500 milyon dolar civarında askeri yardım fonu tahsis ediyordu.
Bütçede DEAŞ ile mücadele kapsamında Irak için 645 milyon dolar askeri destek fonu ayrılırken, Suriye kısmında Savunma Bakanının gerekli gördüğü miktar, yardım tipi ve verilecek grubu Kongreye yazılı bildirmesi gerektiği belirtilerek tutar paylaşılmadı.
Oktay: Türkiye'nin milli çıkarlarından asla taviz yok
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
La bist falan düşmez akıllı olun. Bu kaçıncı yaptırım kaçıncı uygulama zaten biliniyordu bu olay.
zaten bizlere bunlar ne petroit nede f 35 vermeyecekler idi sürekli mahana arıyorlardı iyi oldu.bence incirlikteki tüm nükleer füzeler çıkartılıp yerlerine en az 100 adet süpersonik nükleer füzeler ile s 500 ile suv 57-35 uçakları alınmalı.abd bizim aslında hiç bir zaman dostumuz olmadı cumhuriyet kurulduğundan beri ülkemizle içimizdeki şerefsiz ve vatanhani yöneticileri para ile satın aldılar bunlar ithilaller, krizler kaoslar yaptırdılar halada devam ediyorlar.tüm şehitlerimizide abd yapmıştır.
Amerika ile ilişkiler gittikçe gerilecek bu anlaşılıyor, sarı kafanın yapacak bir şeyi yok yahudilerin kontrolündeki temsilciler meclisi ve senato adamı sıkıştırıyor zaten kendisi zor durumda fakat durumun iki ülke için iyiye gitmediği aşikar ve bu senaryonun arkasında israil var.
özgül ağırlık gittikçe düşüyor..
Reıs abd askerini incirlik ve kurecık ten at. Rus savas ucagı al bunları yap bizde alkışlayalım.
İmzalıycağı zaten biliniyordu hiç birşey olmaz
Tırıskadan teyyare
NE AMARİKA NEDE RUSYA HİÇ KİMSYE MUTAÇ KALMAYACAK ŞEKİLDE ORDUMUZU EN GÜÇLÜ SİLAHLARLA DONATMAKTAN BAŞKA ÇARE YOK.
ÜLKEMİZİN SAVUNULMASI İÇİN BİR AN ÖNCE KARADA DENİZDE HAVADA VE UZAYDA SAVAŞABİLECEK KARA DENİZ HAVA UZAY ARAÇLARI ÜRETMEYE BAŞLAMALIYIZ Hiçbir şey üretmeden ve ya kısmen ve çok az sayıda/adet üretim yapıp sonra da bunları yeterli sanarak 7200 kilometre denizlere kıyısı olan ülkemizi uzun süre savunmakta dahi güçlük çekeriz
Incirlik kapatilacaksa kapatılsın. Yoksa abd blöf yaptığımızı düşünmeye başlayacak. Sonra bir daha kimse sözümüze itibar etmez
Yok ağa! Bu Sarı sözünü hiç tutmuyor. Nolur bist çok duser mi? Bir sonraki yaptırımların habercisi mi bu?
Bizde yaptırım gücümüzü kullanalım.
Sonuçlarına katlanacaksın! Açıkça düşmanlık yapan bu adilerin aklını başına getirmenin zamanı! Türk akım boruları bakalım nerene kaçacak.
Hiç güvenmiyorum bu Yavşak gavur a 🤬
Gaddar ABD ne yapar Borsa 100000 altına düşermi
Bence en fazla 105 bine düşer. Zaten kuvvetli bir düzeltmeye ihtiyaç vardı. Bu da bahanesi olsun. Sonra Bist topuklar 126.000 - 130.000'ler görür diye düşünüyorum. Tedbirli olmakta fayda var. YTD'dir.
Zaten bilinen bir durum olduğu için piyasa fazla etkilenmez.109 bin destek 113 bin direnç olmaya devam eder
yok yok direk Gapli olarak 10bine düşer p. tesi 😁
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:17)