E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTrump korkusu hızlı geçti---

Trump korkusu hızlı geçti

Trump korkusu hızlı geçti
10 Kasım 2016 - 09:00 borsagundem.com

A1 Capital, sabah raporunda Trump sonrası piyasalardaki gelişmeleri değerlendirdi

Amerika’da seçimlerin ardından piyasalarda yaşanan korku, doların içerde 3.29 seviyesini test etmesine, hisse senedi piyasasında sert satışlara ve emtia piyasasında karışık seyre neden oldu. Ancak seçim kampanyalarının aksine seçim zaferi konuşması yapan Trump, ılımlı ve pozitif açıklamalarıyla piyasaları yine şaşırttı.
Başta medya kuruluşları olmak üzere piyasalar, Trump’ın Başkan seçilebilme ihtimalini oldukça zayıf buluyor; fiyatlara bu durum kısmen yansısa da gerçekleşmeme ihtimalini satın alıyordu.
Trump’ın seçim sonrası yaptığı zafer konuşmasında Amerika’da alt yapının yeniden inşa edileceğini, bunun yaklaşık 500 milyar dolardan fazla harcama gerektirdiğine dikkat çekti. Aynı zamanda vergilerin düşüreceği vaadinde bulunarak, piyasaların harcama planlarını enflasyonu güçlendireceğiyle parasal sıkılaştırma beklentilerini ortadan kaldırdı.
Amerikan ekonomisinde büyüme odaklı politikalara yer vereceği vurgusu sonrası piyasalar FED’in Aralık ayında faiz artırmama ihtimali ve Trump’ın ılımlı konuşmalarıyla toparladı.
Piyasalarda zaman zaman dalgalanma olsa da, Trump’ın kuracağı hükümetteki kişiler ve politikaları bundan sonra gündemin ana maddesi olacaktır. Diğer yandan hatırlatalım, Trump, Obama’dan görevi 20 Ocak tarihinde devralacak.
Trump’ın Başkan seçildiğinin kesinleştiği saatlerde FED’in faiz artırma ihtimalinin %80’li seviyelerden hızla %50’li seviyelere gerilemesi ardından birbirinden farklı açıklamalar geldi. PIMCO analisti S.Mather, Trump’ın Başkan seçilmesi sonrasında sanılanın aksine FED’in daha hızlı faiz artırabileceği vurgusu dikkat çekti.
Daha yüksek ve dengeli bir enflasyon tahmini ile FED politikasında daha hızlı normalleşme gören analist, 2017 yılı sonına kadar FED’in 2 veya 3 faiz artırımını öngörüyor. Bununla birlikte Trump’ın galibiyeti sonrası FED’in Aralık ayında faiz artırabilme ihtimalini de oldukça zayıf görmekte.
Öte yandan tüm bu gelişmeler olurken, piyasaların güvenli liman olarak tercih ettikleri altında 1280 seviyesindeki yüksek seyir devam ediyor. Petrolse, Amerikan stok verisi ile birlikte düşüşe geçerek brent petrol 46 dolar, ham petrolse 45 dolar seviyesinde güne başlıyor.
Trump’ın zafer kutlamasının ardından San Francisco Fed Başkanı Williams’tan gelen açıklamalara baktığımızda ise gelecek verilerdeki iyileşmeye bağlı olarak önümüzdeki birkaç yıl kademeli faiz artımı ihtimaline vurgu yaptı.
Diğer taraftan AB’den gelen Türkiye Raporu ve büyüme tahminleri gündemin bir diğer önemli konularıydı. AB Türkiye’nin bu yıl %2.7, 2017 %3 ve 2018 %3.3 büyüyeceği öngörüsünde bulundu. En hızlı Romanya’nın büyüyeceği vurgusu yapılan raporda, bunu Malta ve İrlanda’nın izleyeceği; öte yandan Avrupa’nın büyük ekonomilerinde Almanya’nın %1.9, Fransa’nın %1.3, İngiltere’nin ise %1.9 büyüyebileceği; Yunanistan’da ise küçülmenin devam edeceği vurgusu önce çıktı. AB Raporunun Türkiye enflasyonuna dair beklentisi ise 2016’da %7.7, 2017’de %8 ve 2018’de %7.6 olarak görüldü.
Borsa İstanbul’da bilançoların sonuna geldiğimiz bugünde 76.000 üzerinde kapanış gerçekleştiren BIST’de 3.22’nin hemen altında seyreden dolar kuruna rağmen, toparlanmaların olacağı bir gün öngörümüzü koruyoruz. Geri çekilmelerde 75.100 destek olmayı sürdürürken, yukarı yönlü hareketlenmelerde 77.000, 77.300 ve 77.700 öne çıkan dirençlerimiz olacaktır.

A1 Capital     www.a1capital.com.tr

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)