E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD Başkanı Donald Trump Pazartesi günü İran'ı ek yaptırımlarla tehdit etti, ancak bu ülkenin ekonomisi zaten mevcut finansal kısıtlamalardan dolayı felce uğramasından dolayı ABD için hedef alınacak fazla bir şey kalmadı.
ABD daha önce petrol, bankalar ve çelik gibi İran'ın ekonomik olarak önem taşıyan sektörlerine yaptırımlar getirdi. Bunun sonucu İran ekonomisinde belli ihracat kalemleri gibi küçük çaplı hedefler kaldı ve bunun yanında İranlı hükümet yetkilileri önceki tedbirlerden etkilenmedi. Trump ayrıca İran Merkez Bankası'na ikincil yatptırımlarla darbe vurabilir, ancak bu yaptırımlar insani ticarete zarar verme riski taşıyor.
Washington merkezli araştırma grubu Center for New American Security uzmanlarından Peter Harrell, "Trump Yönetimi zaten İran'ın nakit getiren ihracatının büyük kısmını devreden çıkarmış ve bu yıl ülkeyi bu yıl muhtemelen derin bir resesyona itmiş durumda," dedi ve "İran'a ihracatın önemli kısmı, riskten kaçınma ve bankacılık sektörüne yönelik yaptırımlardan dolayı durdu" değerlendirmesinde bulundu.
Trump Cumartesi günü yaptığı açıklamada, ABD'nin İran'a Pazartesi günü büyük çaplı yaptırımlar getireceğini duyurdu. Trump'ın bu tehdidi, İran'ın ABD'ye ait bir insansız hava aracını (İHA) düşürmesine missilleme olarak askeri harekat kararı alması ve bu kararı kısa bir süre sonra geri çekmesine ilişkin haberden sadece birkaç gün sonra geldi. ABD Başkan yardımcısı Mike Pence ve Dışişleri Bakanı Michael Pompeo Pazar günü benzer yorumlarda bulundu.
Pompeo İran karşıtı bir koalisyon oluşturmak amacıyla Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne yapacağı ziyaret öncesi basın mensuplarına yaptığı açıklamada, İran ekonomisinin bugün "yüzde 80'den fazlasının" yaptırımlar altında olduğunu kaydetti. Pompeo, ek yaptırımların, İran'ın kapasitesinin sadece ekonomisini büyütmemeye değil aynı zamanda yaptırımları çiğnemesini çok daha zor hale getirecek seviyeye getirilmesi için ek çabalar olacağını söyledi.
ABD aralarında bankalar, bireyler, ülkenin gemicilik sektörü ile ilişkili gemiler, enerji ve aynı zamanda havacılık sektörü dahil yaklaşık 1,000 İran tüzel kişiliğine yaptırım uyguluyor. Trump yönetimi, İran'dan demir, çelik, alüminyum ve bakır alımını yasakladı.
ABD ayrıca, yaptırımlara rağmen, aralarında Türkiye, Hindistan ve Çin'in de bulunduğu sekiz ülkeye İran petrolünü satın alabilmesi için tanıdığı istisnayı da kaldırdı. Trump Tahran'ı Orta Doğu'daki militan gruplara desteğini çekmesi ve 2015 anlaşmasını (nükleer) tekrar müzakere etmesi için İran'ın petrol ihracatını sıfıra düşürmek istiyor. İran'dan gözlemlenen petrol akışı Haziran ayının ilk yarısında günlük 190,000 varile indi ve bu miktar 2018 yılı başlarındaki miktarın 10'da biri kadar.
ABD'nin İran'ın petrol satışına yönelik yaptırımlarına istisnalar gıda ve ilaç gibi insani satın almaları içerecek, ancak bunların nasıl belirleneceği ya da onaylanacağı henüz açık değil.
ABD Hazine Bakanlığı ayrıca İran Merkez Bankası guvernörü ve terörist faaliyetlere destek olduğu söylenen bankadaki diğer kıdemli yetkiliye de yaptırım uyguluyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Isin asli abd biliyorki israiliin sonu yaklasti o yuzden iran a kafayi takti lakin karsindaki ufak lokma olsa hemen saldirir lakin iran pars devleti acimaz ezer gecer abd israili o yuzden isaracak kopek havlamaz sonu da yaklasti abd her devleti tehdit ediyor
Ne yaparsa yap! Çaresi yok.Dize getiremeyeceksin.İsrail'in kölesi olmaktan vaz geçin.Eğer İsrail'in gücü yetseydi şimdiye çoktan saldırırdı.Her gün uyanıp Suriye'ye saldırıyor.
Ben bu adamı çok seviyom kimseden korkmuyo pitbull gibi gelene gidene saldırıyo
Fazla sevme bir gün seni de ısırır.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:06)