E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Bu yılın ilk yarısında meydana gelen 147 bin trafik kazasında 95 binden fazla kişi yaralanırken, kazalarda her iki kişiden birinin hakkını aramadığı ortaya çıktı. Güvence Hesabı Müdürü Kadir Küçük, kazalarda bedenen zarara uğrayan kişilerin haklarını bilmediğini bu nedenle de sigortaya başvurmadıklarını söyledi.
2012’nin ilk altı ayında Türkiye genelinde toplam 147 bin trafik kazası meydana gelirken ve 95 binden fazla kişi de bu kazalarda yaralanırken, aynı dönemde içinde de 500 bine yakın kaza tespit tutanağı düzenlendi. Kaza tespit tutanağının başladığı 2008 yılından bugüne kadar da düzenlenen tutanak sayısı 3.5 milyonu geçti. Güvence Hesabı Müdürü Kadir Küçük, trafik kazaları ile ilgili yaptığı açıklamada, kazalarda yaralanan her iki kişiden birinin hakkını aramadığını söyledi. Güvence Hesabı’nın, trafik sigortasının olmadığı hallerde devreye girip, kazalarda bedeni zarar gören kişilerin zararlarını karşıladığını belirten Kadir Küçük, 2011 yılında Güvence Hesabı’na 11 bin 636 adet başvuru yapıldığını kaydetti. Küçük, 2000 yılında buyana ise başvuru sayısının 134 bine ulaştığını ifade ederek, “Ancak rakamlar bize, trafik kazalarında bedenen zarara uğrayan kişilerin haklarını bilmediğini ve bu nedenle de haklarını aramadıklarını gösteriyor” dedi.
Ölümlü kaza başvuruları
Kadir Küçük, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçmiş yıllardaki başvurulara baktığımızda, bu gün gelinen nokta bir hayli sevindirici. Toplam ödediğimiz rakam yaklaşık 272 milyon TL’ye ulaştı. Buna rağmen yapılan tahmini hesaplamalara göre, ölüm hadiselerinde yüzde 60, sakatlık veya bedensel yaralanmalarda ise yüzde 50’ye yakın başvuru yapılmadığı ortaya çıkmaktadır.”
Kadir Küçük, Güvence Hesabı’na yapılacak başvurular konusuna da değinerek, Hesabın, meydana gelen zararları, zorunlu sigortalarda belirlenmiş olan ve kaza tarihinde geçerli teminat limitleri çerçevesinde karşıladığını vurguladı. Kadir Küçük, “Hak sahipleri, zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten itibaren, iki yıl içerisinde bizzat yazılı olarak veya taahhütlü mektupla Güvence Hesabı’na başvurabilirler. Ceza zaman aşımı süreleri dikkate alındığında, bu süre 8 yıldan 15 yıla kadar çıkmaktadır. Güvence Hesabı tarafından talep edilen belgeler tamamlandıktan sonra hak sahibine, banka aracılığıyla ödemesi yapılır” dedi.
Kadir Küçük, Güvence Hesabı’na herkesin şahsen başvurabileceğine de dikkat çekerek, vatandaşların tanımadıkları kişilere vekalet vermemeleri konusunda da uyarıda bulundu.
Kazalar için 2.6 milyar liralık hasar ödendi
2012’nin 6 aylık döneminde 6 milyon 977 bin adet trafik poliçesi düzenleyip, karşılığında da 1 milyar 552 milyon TL prim toplayan sigorta şirketleri, aynı dönemde 1.1 milyar TL’de hasar ödemesi yaptılar. Sigorta şirketleri trafik kazalarındaki maddi hasarlar nedeniyle 897 milyon TL, vefat ve sakatlık nedeniyle 263 milyon TL ve kazalar nedeniyle zarar gören kişilerin tedavi giderleri için de 14.8 milyon TL hasar ödemesi yaptılar. Yine, TSRŞB’nin verilerine göre 2012’nin ilk 6 aylık döneminde strafik kazalarından dolayı toplam 2.6 milyar TL hasar ödemesi yaptılar.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:44)