E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Petrol fiyatlarındaki yukarı seyir Transatlantic Petroleum’un Türkiye yatırımlarına hız vermesine yol açtı. Hisseleri New York ve Toronto borsalarında işlem gören uluslararası şirket, kanıtlanmış rezervini artırırken 2023'te Türkiye petrol ihtiyacının yüzde 20'sini karşılamayı hedefliyor. Türkiye halen doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 1’ini, petrol ihtiyacının da yaklaşık yüzde 6’sını yerli kaynaklardan karşılıyor.
Transatlantic Petroleum Türkiye CFO’su Ozan Ülker, özellikle Güneydoğu’da devam ettikleri arama çalışmaları sonucunda kanıtlanmış rezervlerini artırdıklarını, Trakya basenindeki yatırımları takip ettiklerini söyledi. Ülker, Türkiye yatırımlarının ayrıntılarını şu şekilde verdi: “Halen sahip olduğumuz 7 adet arama ve üretim şirketimiz için toplam 450 milyon dolarlık bir satın alma gerçekleştirdik. Satın almaların ardından şirketlerimizin sahip olduğu ruhsatlara 7 yılda 600 milyon doların üzerinde yatırım yaptık. Bu yatırımlar sonucunda yeni keşiflerimiz ile günlük petrol üretimimizi 1.250 varilden 4 bin 500 varile çıkarttık. 2014 yılının ikinci yarısından sonra petrol fiyatlarındaki ani düşüşle birlikte ara verdiğimiz yatırımlarımıza 2016 son çeyrekte yeniden başladık. Kısa vadeli hedeflerimiz günlük 6 bin varil petrol üretimine erişmek.”
Güneydoğu’da yatay sondaj
Ozan Ülker, Transatlatic’in ‘horizontal driling’ diye bilinen yatay sondaj teknolojisine uzun süredir sahip olduğunu belirterek özellikle Türkiye gibi zor ve sıkı rezervuar yapısına sahip ülkelerde bu teknikle verimliliklerin birkaç kat artabildiğini anlattı. Ülker, “Halihazırda Güneydoğu’da kazmakta olduğumuz bir yatay kuyumuzda ilk defa yaklaşık 3 bin 500 metre derinlikte bulunan Bedinan formasyonunu 1.000 metre yatay sondajla test edeceğiz” dedi.
Türkiye’de kaya gazı arama faaliyetleri de bulunduğunu anlatan Ülker, “Kaya petrolü olarak adlandırdığımız Dadaş 2 formasyonu keşfimizi daha da geliştirmek için sürekli çalışıyoruz. Dadaş’ı, Güneydoğu’daki ana petrol kaynağı olarak gözlemliyoruz ve arama çalışmalarımızda öncelikli olarak bu formasyonu ve buna bitişik killi yapıları hedefliyoruz. Bu noktada sektöre ne kadar fazla yatırımcı çekebilirsek yapılan çalışma sayısı artacağından başarıya ulaşmak o kadar hız kazanacaktır. Bu konuda aktif olarak çalışıyoruz” bilgisini verdi.
Ülker, “Yönetim Kurulu Başkanımız Malone Mithcell, Başkan Yardımcımız Selami Uras ve Transatlantic yönetimi olarak katıldığımız tüm uluslararası platformlarda yatırımcılara Türkiye’nin bu alanda ciddi potansiyel vaad ettiğini kendi deneyimlerimizle birlikte anlatarak, yatırıma gelmeleri konusunda özendirmeyi amaçlıyoruz” dedi.
Petrol fiyatındaki artış risk iştahını ateşliyor
Ozan Ülker, “Sektörde yeni yatırımların olacağını gözlemliyor musunuz, bu açıdan uygun bir ortam görüyor musunuz?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:
“Gerek 6491 sayılı Petrol Kanunu ve uygulama yönetmeliği gerekse de Türkiye’deki tutarlı mali ve yasal düzenleyici çerçeve, uluslararası petrol şirketleri tarafından yeni yatırım için makul bir bileşen oluşturuyor. Doğası gereği riskin çok yüksek olduğu sektörümüzü ülkemiz açısından yatırım açısından çekici kılan ve bugüne kadar süreklilik arz eden fon akışı ve yatırım onay süreçlerini aynen devam ettirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bu, uluslararası şirketlerin yatırım kararlarını alırken Türkiye’yi ön plana çıkartacaktır. Bunun yanında fiyat beklentileri yeni yatırımlar açısından çok büyük önem arz ediyor. Son 2 yıldır düşük petrol ve doğalgaz fiyat beklentileri, şirketlerin arama faaliyetlerine ayırdıkları bütçeleri ciddi oranda azaltmalarına, sadece mevcut faaliyetlerine ve kanıtlanmış rezervlerine odaklanmalarına neden olmaktaydı. Fiyatlardaki yukarı yönlü hareketler risk iştahını arttıracağından yeni arama faaliyetlerini de şüphesiz destekleyecektir.” (Dünya / Özlem Ermiş Beyhan)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:23)