E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Toyota Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO'su Ali Haydar Bozkurt, bir plazanın açılışını gerçekleştirmek üzere geldiği Adana'da yaptığı açıklamada, yaklaşık iki ayı geçkin süredir, Japonya'daki felaketle ilgili Toyota'nın sıkıntılar yaşadığını, ancak, bunun doğrudan firmanın kendi üretim tesisleriyle ilgili olmadığını belirtti.
Deprem bölgesinde bulunan yan sanayi üreticilerinin fabrikalarında meydana gelen hasardan kaynaklı, tedarik sıkıntısından ortaya çıkmış bir problem yaşandığını ifade eden Bozkurt, ''Toyota toplamda yaklaşık 500 bin adet üretim kaybı yaşadı. Şu anda, yan sanayinin yaşadığı sıkıntının tespiti çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmalar bu ay sonuna kadar tamamlanacak ve yan sanayi kendi üretim planını yapılandırarak Toyota'ya iletecek, Toyota da buna göre kendi üretim planını hazırlayacak'' dedi.
Bozkurt, 1 Haziran'dan itibaren Avrupa'daki fabrikalardaki üretimin normale döneceğini, ancak, satış ayağının önemli bir bölümünü Japonya'daki üretimin oluşturduğunu söyledi.
Önümüzdeki aydan itibaren en azından belli fabrikaların tam kapasite çalışması, tüm Avrupa'da olduğu gibi Türkiye'de de 2,5 aydır bekletilen bazı siparişleri telafi edecektir. Bir kaç ay içinde Avrupa'daki fabrikalar, en azından açığı daha normal bir seviyeye getirecektir. Ama bizim için Japonya'dan gelecek üretim haberi çok daha önemli. Japonya, satışların yarısından fazlasının geldiği ülkedir. Ay başında bununla ilgili basın toplantısı yapacağız.''
Bozkurt, Japonya'daki zarar tespit çalışmalarının ardından Türkiye olarak toplamda ne kadar etkilenip etkilenmeyeceğinin net olarak belirleneceğini, ümitlerinin yılın kalan aylarında üretim kayıplarının telafi edilmesi yönünde olduğunu vurguladı.
Yılın ilk çeyreğinde dünyanın en çok otomobil satan şirketi unvanını General Motors'a kaptırdıklarını, ancak, bunun Toyota için büyük bir sıkıntı olmadığını ifade eden Bozkurt, ''Çeyrek bazında 2008'de aldığımız liderliği tekrar verdik. Toyota'nın bir numaralı hedefi daha çok satıp da birinci olmak yönünde değil. Elbette ki bu doğal hedeflerden biridir. Ama, bir numaralı hedef müşteri memnuniyeti olmuştur. Bugün yaşanan deprem felaketinden kaynaklı, dünya genelinde geçtiğimiz çeyrekte birinciliği kaptırmak elbette ki önemsenmeyecek bir gelişme değil, ancak, ileri ki dönemde telafisi mümkün bir gelişme'' dedi.
Bozkurt, Toyota'nın geçmişte de ne zaman bir problem veya sıkıntıyla karşılaştıysa hepsinden tekrar güçlenerek çıktığını, bunun arkasında Toyota kültürü ruhu bulunduğunu belirterek, ''Bu ruh diyor ki mevcut işini daha iyi yapabilmek için her zaman bir geliştirme noktası vardır. Özellikle bu tip büyük felaketlerden dersler alarak, daha büyük stratejiler geliştirerek ilerde aynı sıkıntıların tekrarlanmaması amaçlanıyor'' diye konuştu.
50 BİNLİK SATIŞ HEDEFİ
Bozkurt, Türkiye'deki tüm otomotiv sektöründe olduğu gibi Toyota'nın da geçen yılı, başarılı bir şekilde kapattığını ve 2011 yılına ümitle başladığını anımsattı.
Geçen yıl 40 bin 58 adet satış gerçekleştirdiklerini ve 20 yıllık Toyota Türkiye geçmişinde bunun tarihi bir rekor olduğunu ifade eden Bozkurt, bu yıl için de 50 bin satış hedefi belirlediklerini anlattı.
Bozkurt, yılın ilk 4 ayına bakıldığında bu 50 binlik planın üstünde bir satış gerçekleştirdiklerini, yaklaşık bin 100 adet satışla planın önünde ilerledikleri sırada deprem felaketinin yaşandığını belirtti.
''Deprem felaketi olmasaydı, 50 binlik hedefimizi rahatlıkla tutturabileceğimizi söylerdik'' diyen Bozkurt, deprem felaketinin, özellikle Mayıs ayında önemli ölçüde etkilediğini kaydetti.
Mevcut stokların kendilerini Nisan ayına kadar taşıdığını belirten Bozkurt, ''Nisan ayının son haftasında stok problemini yavaş yavaş hissetmeye başladık. Mayıs'ta artık tamamen dama dedik. Çünkü, bizim Mayıs'ta normal şartlarda 4 bin-4 bin 500 bandında seyretmesi gereken bir satış hacmimiz olacakken, bu ay 2 bin 400-2 bin 500 adeti geçmemiz zor görünüyor'' dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:44)