E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemToryum, Türkiye’nin 100 yıllık enerji ihtiyacını karşılayacak---

Toryum, Türkiye’nin 100 yıllık enerji ihtiyacını karşılayacak

Toryum, Türkiye’nin 100 yıllık enerji ihtiyacını karşılayacak
21 Ekim 2020 - 10:35 borsaningundemi.com

Prof. Dr. Sultansoy, Isparta'nın Aksu bölgesinde tespit edilen toryum rezervi ile ilgili "Sadece Isparta Aksu bölgesinde tespit edilen 20 bin ton üzerindeki toryum rezervi, Türkiye'nin 100 yıl boyunca enerji ihtiyacını karşılar" dedi.

Fizik profesörleri Prof. Dr. Metin Arık, Prof. Dr. Saleh Sultansoy, Prof. Dr. M. Atıf Çetiner, Doç. Dr. Abdüllatif Çalışkan, Dr. Ümit Kaya, Isparta'da 2007 yılındaki uçak kazasında hayatını kaybeden Prof. Dr. Engin Arık'ın, Türkiye'de ilk kez gündeme getirdiği toryum, Türk Hızlandırıcı Kompleksi (TAC), Türk Bilim Kenti gibi projelerinden oluşan 'Yeşil Nükleer Enerji' üzerine ortak bir çalışma gerçekleştirdi.

'Dünyanın enerji sorununu çözebilir'

Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinde görev yapan bilim insanları tarafından hazırlanan çalışmada, proton hızlandırıcıya dayalı toryum yakıtlı enerji sistemi ele alındı. Bilim insanları, Türkiye'nin zengin toryum rezervlerine hızlandırıcı teknolojisi eklenebilirse ülkemizin ve hatta dünyanın enerji problemini çözebileceğini, böylece Prof. Dr. Engin Arık'ın rüyasının gerçeğe dönüşeceğini vurguladı.

'TAC projesi gerçekleşseydi Türkiye bölgesel ve küresel cazibe merkezlerinden biri olacaktı'

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nde (CERN) evrenin sırlarını keşfetmek için tasarlanmış ATLAS deneyi, LHeC büyük hadron elektron çarpıştırıcısı ve FCC gelecek dairesel çarpıştırıcı projelerinde görevli Prof. Dr. Saleh Sultansoy, çalışmanın içeriği hakkında bilgi verdi. TOBB ETÜ Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Sultansoy, “Engellenerek yarım kalan TAC projesi sayesinde 'maddenin kudret'i zerriyesi' Türkiye ve genel olarak bu coğrafyada da irdelenecekti. Proje gerçekleşseydi, Türkiye bu alanda bölgesel cazibe merkezi ve küresel cazibe merkezlerinden biri olacaktı" dedi.

21'inci yüzyılın stratejik teknolojileri arasında önemli yere sahip parçacık hızlandırıcılarının bilim, teknoloji, tıp ve sanayinin birçok alanında kullanıldığına işaret eden Prof. Dr. Sultansoy, “Ülkemiz açısından belki de en önemli kullanım alanı ise Nobel Ödülü sahibi Carlo Rubbia'nın önderliğinde 1990'larda CERN tarafından önerilen, Enerji Yükselteci (Energy Amplifier-EA) veya Hızlandırıcı Sürümlü Sistem (Accelerator Driven System-ADS) teknolojisidir" dedi.

Toryumdan nükleer yakıt üreten teknoloji, geleneksel nükleer reaktörlere bir alternatif

Dünyanın artan enerji ihtiyacını karşılamak için geleneksel nükleer reaktörlere alternatif olarak geliştirilen bu teknolojinin özellikle son yıllarda büyük aşama kaydettiğini belirten Prof. Dr. Sultansoy, “Toryumu nükleer yakıt olarak kullanmaya imkân sağlayacak bu teknoloji Türk kamuoyunun gündemine, 2007'de elim bir uçak kazasında kaybettiğimiz Prof. Dr. Engin Arık'ın 2002'de basına verdiği söyleşiyle taşınmıştı" dedi.

Son yıllarda başta Belçika, Çin ve Hindistan olmak üzere birçok ülkede bu konuda ulusal programlar başlatıldığını kaydeden Prof. Dr. Sultansoy, uluslararası işbirlikleri oluşturulduğunu da ekledi. Prof. Dr. Sultansoy, "Ülkemizin de en kısa zamanda ulusal bir program başlatması ve uluslararası işbirliklerine dahil olması şart" dedi.

Çernobil faciasının tekrarlanması mümkün değil

Sistemle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Sultansoy, “Bu sistemin geleneksel reaktörlerden en önemli farkı, nükleer süreci tetikleyen nötronların reaktörün dışında proton hızlandırıcı kullanılarak üretilmesi. Bu nedenle de prensip olarak Çernobil'de yaşanan türden kazaların olması mümkün değil. Diğer bir önemli avantaj da uzun ömürlü nükleer atıkların çok az olmasıdır" diye konuştu.

Dünyadaki toryum rezervleri

OECD Nükleer Enerji Ajansı (NEA) ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (IAEA) verilerine göre dünya toryum rezervlerinde ilk sırayı 846 bin tonla Hindistan'ın aldığını belirten Prof. Sultansoy, “744 bin tonla Türkiye ikinci, 606 bin tonla Brezilya üçüncü. Avustralya 521 bin, ABD 424 bin, Mısır'da 380 bin ton olarak sıralanıyor. Türkiye'de yapılan araştırmalara göre ise IAEA'nın verilerinin çok daha üzerinde toryum rezervi olduğu tahmin ediliyor" diye konuştu.

Dünyadaki rezervlerin yüzde 20'si Türkiye'de

Türkiye'de Eskişehir- Sivrihisar bölgesinde 380 bin ton toryum rezervi tespit edildiğini kaydeden Prof. Dr. Sultansoy, “Ayrıca Malatya-Kuluncak bölgesinde havadan ön arama yapılmış, fakat rezerv tespitine yönelik çalışma yapılmamıştır. Profesör Carlo Rubbia'nın; 1990'lardan itibaren yaptığı sunumlarda Türkiye'nin toplam toryum rezervinin 880 bin ton (dünya toryum rezervinin yüzde 20'si) civarında olduğu belirtilmektedir. Son bulgular Rubbia'nın görüşünü desteklemektedir. Sadece Isparta Aksu bölgesinde tespit edilen 20 bin ton üzerindeki toryum rezervi, Türkiye'nin 100 yıl boyunca enerji ihtiyacını karşılar. Bu bölgedeki toryum, Sivrihisar rezervlerinden farklı olarak, çok daha kolay işlenebilir niteliktedir" dedi.

Bilim insanlarının ortak çalışmasında, hızlandırıcı sürümlü toryum yakıtlı sistemlerin, gelecekte en önemli enerji kaynaklarından biri olacağı vurgulandı. Fosil yakıt rezervleri tükendikçe petrol ve diğer konvansiyonel enerji türlerinin fiyatının artmaya devam etmesi nedeniyle ADS teknolojisinin en ucuz ve en güvenli enerji üretim mekanizmalarından biri olmasının kaçınılmaz olduğu kaydedildi. Gelecekte bir ülkenin hem toryum rezervlerine hem de onu güvenle kullanacak, kendi ürettiği ADS teknolojisine sahip olmasının, kalıcı bir ekonomik ve stratejik değer oluşturacağına dikkat çekildi.

Projede, yapılması gereken uygulamalara da tüm teknik ayrıntılarıyla yer veriliyor. Dünyadaki tahmin edilen toryum rezervinin yaklaşık beşte birinin Türkiye'de bulunduğu göz önüne alınırsa, ADS teknolojisi ile ilgili AR-GE çalışmalarının acilen başlatılması gerekliliği vurgulandı. Çalışmada, öncelikli olarak Türkiye'nin toryum rezervleriyle ilgili spekülasyonları giderecek çalışmalar başlatılması ve gerçek durumun en kısa zamanda ortaya konulması istendi.

Ülkenin enerj ihtiyacını yüzyıllar boyunca karşılayacak miktarda mevcut 

AR-GE çalışmalarının nükleer reaktör ve proton hızlandırıcı teknolojilerini içermesi gerektiği belirtilen çalışmada, “GeV enerjili yüksek akımlı proton hızlandırıcının kurulmasını öngören ulusal bir programın gerçekleştirilmesi, ülkemizin enerji gereksinimini karşılamasının yanı sıra, bilim ve teknolojinin birçok alanında kullanılan nötron spallasyon kaynağına da sahip olmamızı sağlayacaktır. Türkiye'deki toryum rezervinin ülkemizin enerji ihtiyacını yüzyıllar boyunca karşılayacak miktarda olduğu unutulmamalıdır" denildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (28)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Alperen Nokta22 Ekim 2020 12:47

    Devlet Başkanı'mız, Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN- TORYUM hususunda haberi olmayabilir. Şayet bu hususta bilgilendirilirseydi derhal bir hamlede bulunurdu. Herşeyi kendisi bilecek görecek değil ya. Yakın çalışma arkadaşları ve dahi Üniversite dekanları böyle muazzam öneme sahip hususları direk DEVLET BAŞKANI'na bildirimde bulunmaları gerekir. Ve dahi kendilerine birinci görev olduğunu bunun. Bİr mecburiyet dahi olması ni bizzat bilmeliler. Üniversiteler aslında görevleri devleti,milleti, Vatanı ileri daima ileri doğru hamle yapmak önderlik ermektir. Hükümetlere güvenlik birimlerine. Eğitim ve Sağlık birimlerini aydınlatmak topyekunt. Birlikte üretmek yükselmek. Gayemiz bu olmalıdır. Selam ve dua ile.

  • 11122 Ekim 2020 09:02

    düşürülen veya düşen sakarya uçağındaki mühendislerini unutmayın çünkü bor madeni gibi dünyadaki toryumun yüzde yetmişi ülkemizdedir 

  • Cello21 Ekim 2020 21:57

    Bu haberi hazırlayan rüya dünyasında....belliki çek...cak ci...keske gerçek olsa.

  • Abdulhamit0621 Ekim 2020 21:10

    Her yıl aynı masalı anlatacağınıza bir defa da bir işi başardık, artık kullanıyoruz, geliştirdiğimiz teknoloji ile bu aydan itibaren elektrik yüzde 50 doğal gaz yüz de 70 daha ucuz olacak deyin. Tam tersi dolar arttıkça herşey pahalanıyor, bize de umut olsun diye gazlar, lityumlar, toryumlar kalıyor.

  • Toryum olur21 Ekim 2020 18:32

    Toryum için nükleer santral kurulup enerji üretiliyor hindistan'da toryum ile çalışan nükleer santral kurulu biz ise Akkuyu uranyum temelli nükleer santral için Rusya ile anlaştık boşuna 20 yıl alım garantisi verdik yanlış proje

  • Doğalgaz çok seviliyor.21 Ekim 2020 16:29

    Uranyum kullanarak üretilen elektrik enerjisinden farklı mı toryumun enerjiye dönüşmesi, eğer aynı nükleer reaktör ile nükleer santral anlamına gelecekse, nükleer santral pek sevilen birşey değil.

  • Yorum21 Ekim 2020 15:06

    TÜBİTAK vasıtasıyla bu konuyla alakalı bilim adamları bir araya getirilsin ve hemen bir üniversitede çalışmalar projelendirip başlasın ne duruyonuz

  • Metin21 Ekim 2020 14:42

    Yabancılara kaptırmayalım da. Tabii Bor Madenimizi de

  • Borsazede21 Ekim 2020 14:10

    Toryum için borsada hangi şirket hissesini almak lazım

  • YATIRIMCI21 Ekim 2020 19:47

     :) toryum u bekleyecek kadar sabrın varsa, borsa da hangi şirketi alırsan al, mutlaka kazanırsın, tabi ki temeli sağlam şirket olmalı,  tabela şirketi değil.

  • amanin amanin21 Ekim 2020 14:02

    Oooooo o zaman hemen saldırayım. Neye mi? Tabi ki aksu enerjiye. Aksue bekle veciiii geliyorrrr...

  • Nedim21 Ekim 2020 13:41

    Daha ortada böyle bir teknoloji yok!  Önce bu teknolojiye ulaşmamız  sonra da yine çok masraflı detaylı kompeks tesisler kurulması gerekiyor. Öyle armut gibi toplanıp yenecek  bir şey değil bazı anguslar anlasın diye yazdım!  Özellikle vatandaş angus. İha ve sihalara başka her şeye ileri geri laf den bu soytarılar güya  çok bilmişlik yaparlar.

  • Vatandaş21 Ekim 2020 15:37

    Nedim yalaması direk biat edip reis öyle reis böyle demeden ilk defa teknik birşeyler yazmışsın, teknoloji filan demişsin o teknolojide bizde yok demişsin realiteden bahsetmişsin, bunu da senin adına bir ilerleme olarak gördüm.Diğer taraftan selçuk bayraktar damadın yaptıklarını hep takdir ettim, bu damat nede olsa iyi eğitimli...anladın sen...

  • Metallica 21 Ekim 2020 13:07

    'Ekonomik politikamızın önemli amaçlarından biri de genel yararı doğrudan doğruya ilgilendirecek kurumlar ve iktisadi teşebbüslerin mali kudretimizin ve teknolojimizin izni oranında devletleştirilmeleridir. Özet olarak, topraklarımızın altında kullanılmadan duran maden hazinelerinin kısa sürede işletilerek milletimizin yararına sunulması da ancak bu yöntemle mümkündür.' Başkan Mustafa Kemal Paşa Hazretleri (kaynak:tbmm arsivleri)

  • Metallica 21 Ekim 2020 23:58

    Cumhurbaskanligi secimleri Mustafa Kemal Atatürk 29 Ekim 1923 - 281 milletvekilinden 158 oy (%56,2) Mustafa Kemal Atatürk - 1 Kasım 1927 - 316 milletvekilinden 288 oy (%91,1) Mustafa Kemal Atatürk - 4 Mayıs 1931 - 317 milletvekilinden 289 oy (%91,1) Mustafa Kemal Atatürk - 1 Mart 1935 - 399 milletvekilinden 386 oy (%96,7)

  • Metallica 21 Ekim 2020 15:45

    'Bezginlik ve uyuşukluktan arınmış olarak giriyoruz. Sonsuz bir azim ve imanla dolu olarak giriyoruz. Bizim için yaşam ateşi gelecek nesiller için kurtuluş ümidi olan kutsal amacımıza boyun eğmeden yürüyeceğiz ve Allah'ın yardımı ile ne yapıp yapıp başaracağız....' Başkan Mustafa Kemal Paşa Hazretleri (kaynak:tbmm arsivleri)

  • Raşit21 Ekim 2020 14:33

    Atatürk madem ülkeyi kurtarıp her konuda fikir beyan etmiş peki neden 1923den taa ölünceye kadar hiçkimseyle seçim yarışına girememiştir

  • hasan21 Ekim 2020 12:25

    Bütün gücümüzü bu konuya vermeliyiz,,geleceğimiz buna bağlı.

  • Erol g.21 Ekim 2020 12:03

    TORYUMDAN HİDROJRN ELDE EDİLİR HIDROJEN DE YAKIT OLARAK KULLANILIR

  • MEHMET GÜLTEKİN ERCAN21 Ekim 2020 11:37

    BUNCA GEÇ AÇIKLANAN BİLGİDEN SONRA O UCAK ISPARTADA GERCEKTEN KENDİLİĞİNDEN Mİ DÜŞTÜÜ.GÖZÜMÜZ AÇALIM BİZ GÜÇLÜ OLAMAZSAK SİNEK GİBİ EZERLER BİZİ. 

  • Bir yorum21 Ekim 2020 13:42

    Vatandaş sen bayağı geri kalmışsın;  sus ta cahilliğin  belli olmasın

  • vatandaş21 Ekim 2020 12:59

    uçak düştü düşürüldü, bırakalım komplo teorileriyle yaşamayı da önümüze bakalım, bu ülkeyi geri kalmış yada gelişmekte olan pozisyonundan nasıl kurtaracağız, burada vatandaşın hiçbir suçu yok,problem ülkeyi yöneten siyasetçilerde ama yanlız  bugün değil geçmişten bugüne yönetenlerde.

  • veri21 Ekim 2020 11:24

    elin yabancısı türkiyenin altınını çıkardığı gibi toryum yataklarının olduğu bölgeyi yabancılara satarız sonrada bakarız...

  • E:S21 Ekim 2020 11:14

    Kim çıkaracak ,faliyete geçirecek.

  • Selim21 Ekim 2020 11:12

    Toryum rezervini satmayiz inşallah. Türkiye nin kalkinmasi için biran önce kullanılabilir hale getirilirse cok iyi olur bence. Gerekli çalışmalara hız verilirse eğer bu konuda iyi yol katedebilir Türkiye. Toryum un onemi baya onemli bir konu. Bunun üzerine düşmeliyiz

  • hüseyin21 Ekim 2020 12:33

    birileri duymasın onuda satar ve şöyle der siz anlamzsınız

  • vatandaş21 Ekim 2020 11:12

    yıllardır toryum boryum uranyum dünyanın en zengin yatakları bizde diye haber yapılır, doğrudur yanlıştır ama sonuçta bir bok çıkmaz, sayfalarda haber diye kalır. Dünyada arjantinden sonra  en kırılgan ekonomi halkı işsizlikle yoksullukla mücadele veren ülke statümüz bir türlü değişmez, ama siyasetçilerimizin hep bir eli yağda bir eli baldadır. bu halkın kaderi bu iş bilmez siyasetçilerle değişmez, değişemez.

  • BİNBİR GECE MASALLARI21 Ekim 2020 11:11

    yine başladık, yahu yıllardır, çocukluğumuzdan beri anlatılıyor, yok bor muş, yok uranyummuş, yok toryum muş, ömrümüz geçti büyüdük yaşlanıyoruz hala aynı masallar, ancak biz hala ordanj burdan  enerji ithal ediyoruz, bağımlılıktan kurtulamadık,