E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı Erhan Topaç, mevcut durumda şirketlerin sermaye piyasasından yeterince yararlanmadığını belirterek, "Ayrıca son dönemde yapılan düzenlemeler nedeniyle halka kapalı şirketler ile halka açık şirketler arasında önemli rekabet dezavantajı oluşmuştur. Bu durum halka açılmaların cazibesini olumsuz etkilemektedir." değerlendirmesinde bulundu.
Erhan Topaç, Sermaye Piyasasında Gündem dergisinin yeni sayısında, Yeni Ekonomi Programını (YEP) değerlendirdi.
Programda ekonominin temel büyüklükleriyle ilgili hedefler verildiğini anımsatan Topaç, mali disiplin, üretimde yerlileşme, finans sektöründe yeniden yapılanma konularında da dönem içinde yapılacaklar konusunda önemli açıklamalar yapıldığını ifade etti.
Topaç, programda vurgulanan hızlanan siyasi karar alma kapasitesi, sürdürülebilirlik, mali disiplin, üretim ve ihracatta katma değer odaklı değişim, programın somut sonuçlarının 3 aylık sürelerle takibi konularındaki yaklaşımı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, "Finans ve reel sektörün sıkıntılarını odağa alan, finansal mimarinin yeniden tasarlanmasını amaçlayan programın olumlu sonuçlar sağlaması en önemli beklentimiz." değerlendirmesini yaptı.
Reel sektörün finansmanında sermaye piyasasının kullanımının desteklenmesinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Topaç, şunları kaydetti:
"Büyüme yönünden elverişli ortamın yaratılmasında uygun maliyetli, uzun vadeli finansman kaynağı en önemli faktörlerden biri. Bu kaynak, ancak, uzun vadeli fon teminine imkan tanıyan sermaye piyasalarından elde edilebilir. Ancak, mevcut durumda şirketlerin sermaye piyasasından yeterince yararlanmadığını görüyoruz. Örneğin, Borsa İstanbul'da kote olan şirket sayısı Türkiye ekonomisinin boyutuna göre düşük olup ilk 500 İSO şirketinin sadece 72'si ve ikinci 500 İSO şirketinin sadece 30'u. Yani toplam 102 İSO1000 şirketi halka açılmıştır. Ayrıca son dönemde yapılan düzenlemeler nedeniyle halka kapalı şirketler ile halka açık şirketler arasında önemli rekabet dezavantajı oluşmuştur. Bu durum halka açılmaların cazibesini olumsuz etkilemektedir."
Topaç, tüm dünyada uygulandığı üzere, reel sektörün ihtiyaç duyduğu öz kaynak ve uzun vadeli kaynak gereksiniminde sermaye piyasasından en verimli şekilde yararlanılması gerektiğine inandıklarını dile getirdi.
- Aracı kurum ve portföy yönetim şirketlerinin net karı yüzde 80 arttı
Verilen bilgiye göre, TSPB tarafından sermaye piyasasındaki temel sorunlar ile sektörün orta ve uzun vadede daha ileriye götürülmesi, sermaye piyasalarının daha ön plana çıkmasına yönelik görüş ve çözüm önerilerini içeren "Sermaye Piyasasının Geliştirilmesine Yönelik Öneriler ve Eylemler - Eylül 2018" raporu yayımlandı.
İlgili kamu kurumlarıyla paylaşılan, Türkiye'nin bölgesel bir finans merkezi olabilmesi için atılması gereken adımlar ve buna yönelik politikaları da içeren rapora, birliğin sitesinden de ulaşılabiliyor.
Öte yandan Birlik tarafından derlenen aracı kurum ve portföy yönetim şirketlerinin yılın ilk yarısına ait finansal tabloları ve faaliyet verileri de açıklandı.
Söz konusu verilere göre aracı kurumların çalışan sayısı 4 bin 828'e yükseldi. Sektörün net dönem karı ise aracılık gelirleri, müşteri faiz gelirleri ve kurumsal finansman gelirlerinin etkisiyle ilk yarıda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 80 artarak 695 milyon liraya çıktı.
Portföy yönetim şirketlerince yönetilen portföy büyüklüğü 168 milyar lira oldu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Gayet iyi yaralaniyorlar milleti keriz yerine koyup soyup sogana ceviriyorlar devlet milletde tiribunden seyrediyor...aglanacak halimize kid kis guluyorlar
Ülkede ekonominin büyümedi için Sadece aktif üretim yapan şirketler ve finansal sektörde de sadece bankalar borsa halka açılmalı. Birbdürünasalak çar çöp şirketlerin borsada yeri olmamalı.
aracı kurumların kendisi halka açılmıyor
Sayın Topaç faiz lobisine karşı gelmemelidir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:57)