E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakTOKİ, Habitat'la işbirliği yapacak ---

TOKİ, Habitat'la işbirliği yapacak

TOKİ, Habitat'la işbirliği yapacak
04 Mart 2011 - 17:34 borsagundem.com

TOKİ tarafından düzenlenen Konut Kurultayı'nın ardından TOKİ ile Habitat arasında işbirliği yapılmasına karar verildi

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından düzenlenen Konut Kurultayı'nda bakanlar ve uluslararası kuruluşlar arasında işbirliği çalıştayı yapıldı.
Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak moderatörlüğünde gerçekleştirilen çalıştayda, TOKİ uygulamaları ve stratejileri ile diğer ülkelerin devlet veya sektör temsilcilerinin sunumu gerçekleştirildi.
Çalıştayda, Bosna Hersek, Ürdün, Pakistan, Suudi Arabistan, Fas, Azerbaycan, Irak, Yemen, Katar, Suriye, Tanzanya, KKTC, Ukrayna ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden temsilciler katıldı.
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, burada yaptığı konuşmada, konut sorununu çözmenin kişi başına gelirin artması, kültür ve yasal düzenlemelerle ilgili bir konu olduğunu belirtti.
Türkiye'yi İspanya ve Kore'ye benzettiklerini ifade eden Bayraktar, İspanya ve Kore'de 20 yıl önce ciddi gecekondulaşma varken, kişi başına gelirlerinin 15 bin doların üstüne çıkmasıyla gecekondu meselesinin halledildiğini, para sorununu çözmek gerektiğini söyledi.
Erdoğan Bayraktar, Birleşmiş Milletler Habitat İnsan Yerleşimleri Programı (UN-HABITAT) Başkanı Joan Clos'in ''Türkiye tutsat (mortgage) krizinden etkilenmedi, siz bunu nasıl başardınız?'' şeklindeki sorusuna karşılık da şunları kaydetti:
''TOKİ'nin çalışmalarının en önemli yakıtı bizim zenginlere yaptığımız konutlardır. Bu lüks konutları yaparken tamamen özel sektörden istifade ediyoruz. Lüks konutları yaparken fiyatları biz belirliyoruz. Bu yolla çok ciddi kaynak temin ettik. Yaptığımız işlerden 17 milyar dolar hakediş ödemesi yaptık, bunu tamamen Hazineden aldığımız arsa ve arazileri geliştirmek suretiyle lüks projelerden temin ettik. Bu da bize rahatlık getirdi.''
Ödeme sistemlerinde aksama olmadığını söyleyen Bayraktar, kriz dönemlerinde iadelerde biraz artmalar olduğunu belirtti.

-İYİ NİYET BELGESİ-

İşbirliği çalıştayının ardından TOKİ ile UN-HABITAT arasında işbirliği yapılmasına dair niyet belgesi imzalandı ve taraflar arasında sürdürülebilir insan yerleşimleri konularına dair işbirliği yapılmasına ve geliştirilmesine karar verildi.
Bu kapsamda, toplu konut strateji ve programların hızlandırılmasında uzmanlık bilgileri teatisi ve politikaların koordine edilmesi, sosyal konut yapımı ile yasal olmayan insan yerleşimi bölgelerinin ıslah edilmesi için gerekli olan toplu konut programları ile ilgili uzmanlık bilgilerinin teatisi, karşılıklı bilgi paylaşımı odaklı kurs, seminer ve konferanslara beraber katılma konularında ortaklıkların genişletilmesi hususlarında anlaşmaya varıldı.
İyi niyet anlaşmasına ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtlayan UN-HABITAT Başkanı Joan Clos, işbirliklerini geliştirmek istediklerini, Türkiye'nin iyi bir rol model olabileceğini, bu deneyim hakkında daha fazla şey öğrenmeyi istediklerini belirtti.
Clos, 3. Habitat'ın Türkiye'de yapılması ihtimali üzerinde düşündüklerini de dile getirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)