E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM
Yolsuzlukların önüne geçilmesi için devletlerin denetim ve gözetimi altında olan sermaye piyasaları dijital para ve türevlerine müdahale edemiyor. ABD başta olmak üzere gelişmiş ülkeler kripto paralar ve dijital paralarla ilgili düzenleme yapamıyor, kontrol altına alamıyor. Kripto paraların ağırlıklı olarak kara paranın aklanması, illegal işlerin finansamanı için kullanılıyor olması gelişmiş ülkeleri rahatsız ediyor.
SEC DEVREYE GİRDİ
Kripto paraların bu kadar popüler olmasından sonra ‘Token’ ismiyle halka arz yöntemiyle para toplanması işlemleri ise tüm hızıyla devam ediyor. ABD SPK’sı olarak bilinen SEC, Ripell arasındaki XRP davası sürüyor. SEC, XRP’yi bir halka arz olarak nitelendiriyor ve bir para toplamı işlemi gerçekleştiği için sermaye piyasası düzenlemeleri kapsamına girdiğini savunuyor.
TOKEN NEDİR?
‘Peki token nedir? Öncelikle bu sorunun yanıtıyla başlamak gerekiyor…
Kripto para birimlerinden birini oluşturan token, bağımsız blok zincir üzerine inşa edilmeyen ve hali hazırda bulunan blok zincire entegre edilerek kullanılan bir değer olarak biliniyor.
Token’lar genellikle borsada halka arz edilen şirketlerin halka arz ile karşılaştırılabilecek bir ICO (“Initial Coin Offering” ya da Türkçesiyle “İlk Koin Arzı”) veya IPO (“Initial Public Offering” ya da Türkçesiyle “İlk Halka Arz”) kitle satışında fon toplamak için kullanılır. ICO durumunda, şirketler blok zincir üzerinden halka açılabilirler.
COİN İLE TOKEN ARASINDAKİ FARK NEDİR?
Coin ile token arasındaki en temel fark ise coin kriptoloji bilimi kullanılarak şifreleme tekniği ile oluşturulur token ise hali hazırda oluşturulmuş olan bir blok zinciri kullanılarak elde edilir. Coin, zaman içerisinde değerine değer katarak ilerlerken ve coin dijital para çeşidini oluştururken token ise sözleşmenin bir sembolü olarak kabul edilir. Coin çeşitleri işlemlerinin her biri için farklı bir blok zinciri oluşturmak ve kullanmak gerekir. Token çeşitleri ise farklı projeler aracılığıyla üretilir ve ödeme yöntemi olarak da kullanılabilen dijital varlıklar.
FENERBAHÇE YAPTI, HERKES SIRAYA GİRDİ
Aslında Fenerbahçe tokenı gibi… Fenerbahçe 500 bin tokenı saniyeler içerisinde 30 liradan sattı. 15 milyon gelir sağladı, işlemi gerçekleştiren aracının taahhüdü 175 milyon lira. Tokenlar borsada işleme açıldıktan sonra sert fiyat hareketleri yaşandı. 30 liradan alıp 150 liradan satanlar büyük para kazandı. Tam tersi yüksek fiyattan alanlar da büyük kayıplar yaşadı. Sonuçta bir sermaye piyasası işlemi gerçekleşti. Binlerce yatırımcı bu tokenları aldı sattı.
İlgi yoğun olunca son günlerde ismini bile duymadığımız tokenler internet üzerinden pazarlanıyor, halka arz ediliyor, karşılığında para toplanıyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) müdahale etmezse ileride çok daha büyük sorunlar yaşanabilir. Ekonomi yönetiminin bu anlamda acil hareket planı oluşturması gerektiği belirtiliyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Tam bir rezillik! Bu rezilliğe çanak tutanlar, basamam taşı olanlar ise ahmak, cahil ama asla cahilliği kendilerine konduramayan alın teri dökmeyi aptallık olan gören bedavacı ahmak ergen sürüleri ve bunları ot gibi yetiştiren iskele babalarıdır.
Anlamadığınız işlere bulaşmayın, mok ta atmayın....
Tebrikler Borsa Gündem’e çok iyi tespit.
Hepsi tosun coin
Ya girmeyin bu işlere... bizden önce siz toplayacaksınız. Ne zaman bir işe el atsanız sistemi bozuk birilerine kaynak yediriyorsunuz.. Bırakın uzk durun bu işlerden. Siz ilgili ihracı yapan kurumları denetletin. gerçekten alım satım komisyon mu yapıyor, yoksa hayali kendi havuzunda mı insanları oynatıyor diye. aldıkları komisyonlardan devlete vergi veriyorlmı diye. bu işi bilen biri bu işlere girsin ne yahu ? siz halka arzları yapamıyorsunuz ne toktın ı ?
token moken coin moin bu işlerde olmadım asla olmayacam.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:50)