E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) ile ticaret hayatında devrim niteliğindeki uygulamalara imza atan hükümet, "özel" şirketlere dokunmaya hazırlanıyor. Şefaflık konusunda yeni bir dönemin başlangıcı olacak uygulamayla bugüne kadar finansal işlemlerinde denetime tabi olmayan firmalar, bağımsız kurumlar tarafından denetlenecek. Böylece, özel statünün sağladığı rahatlıkla yıllardır kapalı kasalarda saklanan tüm defterler, kamu yararına açılacak. Bu şirketlerle ilgili tüm gerçekler gün yüzüne çıkacak ve güçlerine balans ayarı çekilecek. Yeni düzenleme en çok yıllardır kasasında milyarlarca lira bulunan ve 16 şirkete sahip Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ni (TOBB) etkileyecek. TOBB'un iştiraki olan şirketler de bağımsız denetime tabi tutulacak.
DEFTERLER AÇILACAK
Tarihi adımla TOBB'un kasasındaki parayı nereden kazandığı ve altındaki meslek grupları için gerekli harcamaları yapıp yapmadığı gibi cevaplanamayan sorular yanıt bulacak. TOBB şirketleri tarihinde bir kez 2010'da Sanayi Bakanlığı ekiplerinin şok baskını sonrası geniş bir inceleme geçirmişti. Ancak yeni uygulamayla bu inceleme daha ileri bir aşamaya taşınacak. TOBB'un gücünün baskın olduğu ve ticari sır gerekçesi ile finansal yapıları hakkında gerekli raporlama yapılamayan bu şirketler ilk defa detaylı olarak incelenecek. İşadamlarından 45 farklı kalemde ücret alan TOBB'a bu ücretlerin neden alındığı ve nerelere kullanıldığı da sorulacak. TOBB'un iştiraki konumundaki 16 şirket tek merkezden, aynı anda ve kapsamlı olarak incelenecek. Kaynaklar, böyle bir detaylı incelemenin birlik tarihinde ilk kez yaşandığının altını çiziyor.
27 BİN TL MAAŞ ALAN VAR
Daha önce kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile ilgili kapsamlı çalışma gerçekleştiren Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK), TOBB'a ilişkin raporunda aylık 27 bin TL maaş alan yöneticilerden faturalanamayan harcamalara, üye aidatlarının belirsizliği ve fahişliğinden, usule aykırı siyasi bağlantılara kadar olumsuz yönde 17 unsur tespit etmişti. DDK, bu kuruluşlara özellikle gelirlerin harcanması ve belirlenmesi başta olmak üzere tüm mali konularda sıkı denetim getirilmesini öngörmüştü.
TAM YETKİLİ BAKANLAR KURULU OLDU
Yeni TTK ile getirilen uygulamayla bağımsız denetim yetkisi verilen Bakanlar Kurulu, bu konuda kapsamı belirlemeye hazırlanıyor. Kurul, kamu yararı için birçok şirketi bağımsız denetim kapsamına alacak. Söz konusu yetkiyle yıllardır konuşulmasına rağmen bir türlü tam olarak denetlenemeyen bu şirketlere ilk defa gerçek manada hesap sorulacak.
DDK DA İSTEMİŞTİ
DDK, bu kuruluşlara özellikle gelirlerin harcanması ve belirlenmesi başta olmak üzere tüm mali konularda sıkı denetim getirilmesini öngörmüştü. DDK raporunda, bu kurumların bazı demokratik olmayan uygulamaları gerçekleştirdiği tespit edilmişti.
BELEDİYELER, SENDİKALAR, VAKIFLAR ŞEFFAFLAŞACAK
Bünyelerinde kurdukları şirketlerle önemli oranda gelir elde eden sendikalar da mercek altına alınacak. Böylece parayı nereye harcadıkları, yasa dışı örgütlerle mali bağlantılarının olup olmadığı yönündeki soru işaretleri ortadan kalkacak. Sendikaların üyelerinden aldıkları aidatların yanı sıra ana gelir olarak gösterdikleri iştirakleri de denetime açılacak. Böylece ekonomik açıdan şeffaflaşmaları sağlanacak. Belediye ve vakıf şirketleri de uluslararası standartlarda denetlenecek.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
önce yatırımcılar pahalı halka arzlara katılıp ortak olduğu firmalardaki yönetim ücretlerini masaya yatırsınlar. ütopyanın halka arzdan önceki yıl yönetim kurulu ücretleri: 178.000 tl, halka açıldıktan sonra 800.000 tl. küçük yatırımcıyı devlet korumazsa kim koruyacak?
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:36)