E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTOBB: "İşçi kardeşlerimizin emeği olmadan üretim olmaz"---

TOBB: "İşçi kardeşlerimizin emeği olmadan üretim olmaz"

TOBB: İşçi kardeşlerimizin emeği olmadan üretim olmaz
01 Mayıs 2024 - 09:08 borsaningundemi.com

İş dünyası ve Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri, peş peşe yayımladıkları mesajlarla, işçilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü"nü kutladılar.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, emek ve alın terinin Türklerin inanç dünyasında yadsınamaz ve çok önemli bir değer olduğunu belirterek, "İş fikirleri, girişimciler ve sanayiciler olmadan üretim olmayacağı gibi işçi kardeşlerimizin emeği ve çalışmaları olmadan da üretim olmaz" ifadelerini kullandı. Hisarcıklıoğlu, "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü" nedeniyle yayımladığı mesajda, işçi ve işverenin çalışma hayatında bir bütünün vazgeçilmez parçaları olduğunu bildirdi. Üretimin bir ekip işi olduğuna dikkati çeken, Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: "Emek ve alın teri, bizim inancımızda yadsınamaz çok önemli bir değerdir. İş fikirleri, girişimciler ve sanayiciler olmadan üretim olmayacağı gibi işçi kardeşlerimizin emeği ve çalışmaları olmadan da üretim olmaz. Hep beraber daha güzel ve daha müreffeh günler görmek istiyorsak bunun yolu, birlik ve beraberlikten içinde var gücümüzle çalışmaktan geçer. Akıl ve alın terleriyle çalışarak, üreterek ülkemizin gelişmesine, ekonominin büyümesine katkı sağlayan bütün emekçi kardeşlerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutluyorum."

“Ülkemizin yeni yüzyılında da örnek olmaya devam edeceğiz"

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ise, "Çalışanıyla işvereniyle kocaman bir aile olarak, Cumhuriyet'imizin ilk yüzyılında nasıl katkı sağladıysak, ülkemizin yeni yüzyılında da değer üretmeye, örnek olmaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı. Akkol, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında, TİSK olarak gücün, dayanışma ve beraberlikten geldiğine gönülden inandıklarını belirtti. Akkol, şunları kaydetti: "Çalışanıyla işvereniyle kocaman bir aile olarak, Cumhuriyet'imizin ilk yüzyılında nasıl katkı sağladıysak, ülkemizin yeni yüzyılında da değer üretmeye, örnek olmaya devam edeceğiz. Bu uğurda hizmet ederken de her zaman olduğu gibi emeğe ve alın terine duyduğumuz hürmetle işimizi yapacağız. Bu vesileyle, Konfederasyonumuz ve şahsım adına, tüm çalışma arkadaşlarımızın 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü içtenlikle kutluyorum."

Esnaf ve sanatkarlar emeğin temsilcisidir

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken mesajında, gece gündüz demeden alın teri döken esnaf ve sanatkarların, emeğin temsilcisi olduklarını belirtti. 1 Mayıs'ın dünya genelinde işçi sınıfının hak ve kazanımlarının kutlandığı gün olduğunu ifade eden Palandöken, bu günün, esnaf ve sanatkarlar için birlik ve dayanışma duygularını pekiştirmenin yanı sıra çalışma koşullarının iyileştirilmesi, hakların korunması açısından da önem taşıdığını bildirdi.

“Sınıfsız bir toplumun kurulmasına yönelik mücadelenin sembolü”

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Başkanı Emre Kartaloğlu da 1 Mayıs'ın işçi sınıfının ve sınıfsız bir toplumun kurulmasına yönelik mücadelesinin sembolü olduğuna dikkati çekti. Kartaloğlu, işçilerin haklarının özenle korunması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti: "İş sağlığı, güvenliği ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi, toplumsal refahın temel taşlarından biri. Bu konuda toplumun tüm kesimlerinin ortak gayret ve dayanışma içinde olması son derece önemli. 1 Mayıs'ın, çalışma barışını güçlendirmesini, dostluk ve dayanışmayı artırmasını, birlik ve beraberliğimizi pekiştirmesini temenni ediyorum."

1 MAYIS İŞÇİNİN VE EMEĞİN BAYRAMI

İşçilerin günlük çalışma süresinin düşürülmesi için başlattığı mücadeleden doğan 1 Mayıs, dünyanın dört bir yanında bir asırdan fazladır emek ve işçi bayramı olarak kutlanıyor. İlk kez 1856'da Avustralya'nın Melbourne kentinde taş duvar ustaları ve inşaat işçileri yoğun çalışma süresinin günlük 8 saate düşürülmesi talebinde bulunarak iş bıraktı. İşçiler, taleplerini dile getirmek için 21 Nisan'da 1856'da Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne kadar yürüdü. Avustralya'nın ardından ABD'deki işçiler de 1884'te işverenlerden çalışma saatlerini azaltmalarını talep etti. ABD'de günlük çalışma süresinin 12 saatten 8 saate indirilmesi için başlatılan mücadele, 1886'da kitlesel grevlerle yaygınlaşıp küresel nitelik kazandı. Milletlerarası İşçi Kardeşliği Teşkilatı'nın 1889'daki Paris Kongresi'nde, yılın bir gününün dayanışma amacıyla işçilerin ortak bayramı ilan edilmesi kararlaştırıldı. ABD'li sendikacıların önerisi üzerine o gün "1 Mayıs" olarak belirlendi. O tarihten itibaren 1 Mayıs, dünyanın dört bir yanında "Emek Bayramı", "İşçi Bayramı" ve "1 Mayıs Bayramı" gibi adlarla kutlanmaya başlandı.

Cumhuriyet döneminde ilk resmi kutlama 1923'te

Osmanlı'da 1 Mayıs ilk kez 1911'de Selanik'teki tütün, pamuk ve liman işçilerince kutlandı. İstanbul'daki ilk kutlama ise 1912'de yapıldı. Osmanlı'nın ardından, Cumhuriyet döneminde Sovyetler Birliği ile dostluk ilişkisi çerçevesinde 1 Mayıs 1922'de Ankara'da İşçi Bayramı olarak kutlandı. Resmi olarak kutlanması ise ilk kez 1 Mayıs 1923'te oldu. Taksim Meydanı'nda 1977'de düzenlenen 1 Mayıs programında, DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler'in konuşması sırasında meydandakilere ateş açılması sonucu 37 kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce kişi yaralandı. Bu olay da gerekçe gösterilerek 12 Eylül askeri darbesinin ardından 1 Mayıs, bayram olmaktan çıkarıldı ve kutlanması yasaklandı. 1 Mayıs, yıllar sonra 2009'da "Emek ve Dayanışma Günü" adıyla tekrar resmi tatil ilan edilerek, kutlanmaya başlandı.

DİSK İstanbul’da, TÜRK-İŞ Bursa'da, HAK-İŞ Kocaeli'de kutlayacak

Sendikalar kitlesel 1 Mayıs kutlamaları için bu yıl da farklı illerde olacak. TÜRK-İŞ, Bursa'da etkinlik gerçekleştirecek. HAK-İŞ, 1 Mayıs'ı bir diğer önemli sanayi şehirlerinden Kocaeli'de kutlayacak. 1 Mayıs'ı İstanbul'da çeşitli sivil toplum kuruluşu ve meslek örgütleriyle kutlama geleneğini sürdüren DİSK ve KESK, bu yıl da programını aynı şehirde yapmayı planlıyor. Bu yıl 1 Mayıs'ta Memur-Sen Samsun'da, Türkiye Kamu-Sen ise İzmir'de program düzenleyecek.

İBB'de toplu ulaşım seferlerine düzenleme

İBB'den yapılan açıklamaya göre, Valiliğin duyurduğu önlemler doğrultusunda İETT, Metro İstanbul ve Şehir Hatları'nın seferlerinde değişikliğe gidildi. Yarın saat 05.30'dan itibaren, M2 Yenikapı- Hacıosman Metro Hattı'nın Vezneciler, Haliç, Taksim Meydan, Şişhane, Osmanbey, Mecidiyeköy ve Gayrettepe Zincirlikuyu metro durakları tüm giriş ve çıkış noktaları dahil sefere kapatılacak. İETT'nin Taksim ve Tarlabaşı otobüs durakları çift taraflı olarak sefere kapatılacak.

TÜSİAD'dan gelir adaleti mesajı

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'nden (TÜSİAD) 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla yapılan açıklamada da emeğe saygı duyan, gelir adaletine dayanan ve sosyal hakları güvence altına alan çağdaş bir çalışma yaşamının, demokratik, gelişmiş, adil ve saygın bir toplumun temel önceliklerinden olduğu vurgulandı.

Türkiye'de çalışma hayatını daha iyi standartlara kavuşturmak üzere kayıt dışılıkla mücadele eden, insana yakışır işi ve iş sağlığı ve güvenliğini önceliklendiren, işi ve istihdamı birlikte koruyan ve artıran bütüncül politikaların hızla hayata geçirilmesi gerektiği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Çalışma yaşamının dinamikleri dijital teknolojilerle beraber değişirken bu süreci insan odaklı ve toplumsal refahı önceliklendirerek yürütmek gereklidir. Bu kapsamda, eğitim ile istihdam arasındaki bağın güçlendirilmesi, başta kadınlar ve gençlerin istihdama katılımının artırılması, kadın-erkek tüm bireylerin eşit fırsatlarla insana yakışır işlere ulaşması, katma değeri yüksek nitelikli işlerin çoğaltılması, tüm çalışanların yetkinlik ve becerilerini geliştirmek üzere kaynak ayrılması kritik önem taşıyor. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, refah düzeyi artan ve refahın tüm toplum kesimleriyle adil bölüşümünü sağlayan bir ülke olmak için işbirliğini ve dayanışmayı temel almalıyız. Çalışma barışının gereği olarak işçi-işveren-devlet arasında yapıcı sosyal diyalog mekanizmasının sürekliliğini sağlamalıyız."

"Emekçilerimizi başımızın üzerinde taşımamız lazımdır"

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, yaptığı yazılı açıklamada, iktisadi faaliyetlerin ve uygarlığın sürdürülebilmesi ve gelişmesinde en büyük payın emekçilerde olduğunu belirtti.

Kopuz, emekçi ile işverenin bir bütün, birbirini tamamlayan unsurlar olarak görülmesi gerektiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Nihayetinde girişimciliğin ve helal kazanılmış sermayenin çıkış noktası emektir, alın ve zihin teridir. İşçi işverene, iş de çalışana emanettir. Kültürümüzde ve inancımızda en kutsal değer olan emeği ve anasının ak sütü gibi helal kazanan emekçilerimizi başımızın üzerinde taşımamız lazımdır. Bu sebeple, ülke olarak bir yandan nitelikli istihdamın payını artırırken, aynı zamanda emekçilerimizin milli gelirden aldığı payın daha adil seviyelere gelmesini sağlamak zorundayız. Müreffeh bir ülkenin ve toplumun huzur ve refahı ancak bu şekilde tesis edilebilir. Bunun yanı sıra emeği ve emekçilerin duygularını kendi tekelindeymiş gibi sömüren ideolojilerden bir fayda gelmeyeceğinin de bilinmesi gerekiyor."

İstanbul ulaşımında 1 Mayıs tedbirleri açıklandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ HAYDAR YILDIRIM02 Mayıs 2024 11:06

    Bu yürüyüşleri içimizdeki kurnazlar uyanıklar devamlı olarak bunların sırtlarından rant sağlayanlar.İşçi ve memuru kışkırtırlar sonra ise kendileri o yerden sıvışıp giderler ortalık ne kadar karışırsı bunlar bir terör olayı var ise ölürler ise, bunlar polisla çatışırlar ise ne kadar madur olurlar ise işte bunları yönlendiren bunları kullananlar daha refah içerisinde yaşamasını sağlarlar.AKIL VEREN ÇOK OLUR FAKAT EKMEK VEREN ASLA OLMAZ.

  • caner01 Mayıs 2024 20:19

    işçi görünümlü EŞKİYALAR

  • ZİYA GÜLMEZ01 Mayıs 2024 16:09

    Muhalefet millete güzel gaz verip ortalığı iyi bulandırıyor.

  • FEYZİ KEMER01 Mayıs 2024 16:08

    Siyasilerin gazına gelmeyin sizlere gazı verirler kendileri yağ bal içinde yaşarlar ama bir olay olur ise sizleri kimse sahip çıkmaz...Aman arkadaşlar dikkatli olun.

  • FİNANS DÜNYASI01 Mayıs 2024 15:04

    İşci Bayramı imiş.......İşci Bayramı adı altında kamofile edilirek işçileri sömürür uyanıklar....Bunların çoğu da siyasiler işçi ve memuru kullanırlar.Muhalefette olan bir siyasi parti iktidara geldiğinde erkek se bunların maaşlarını ikiye üçe katlasınya .....

  • ZÜLFİKAR KIZILKAYA01 Mayıs 2024 10:12

    İşci Bayramı imiş sendika imiş.Sendika başkanları kendi imparatorluğunu kuran sendika başkanlarının tarihte trilyonlarca parayı götürdüğünü basından öğrenmedik mi.

  • ALİ RIZA GÜZELKALE01 Mayıs 2024 12:28

    Doğru basında bir Türk iş başkanı hakkında haberler çıkmış idi adam gidip kuzey kıbrısta milyarlarca liralık o zamanın parası ile gayrimenkuller aldığı hakkın da.

  • Baran 01 Mayıs 2024 10:31

    Hangi Belediyenin yolsuzluğumuş onlar?idari adli soruşturma başlatsınlar.

  • AHMET ÖZBİLEN01 Mayıs 2024 10:08

    Tarihte 1 mayısı ortalığı karıştırmak için abd öldürülen ve katledilen işçilerin gündemden düşürmek için yapılmış emperyalistlerin çıkarttığı bir kutlama günüdür.Bunlara hiç gerek yoktur.Asırlar öncesi bizim ve sevgili ile dünya da yaratılmış onun ismini yanına koyan, ona aşık olan yüce ALLAH yaratılan peygamber efendimiz ne demiş işçinin parasını daha teri kurumadan verin demiştir.

  • Mucise Reis : )01 Mayıs 2024 10:02

    o partili, bu partili değiliz... Anayasal haklarımızı, tam yazılı metinli kanunları , bütün haklarımızı vermelerini istiyoruz siyasilerden. Hiç bir parti anayasal hakalrımızın üzerinde deildir. İşçi varsa millet var. millet varsa devlet var... diğerleri olamsada bu ülke olur. o bakımdan gerçek yönetenlerin bayramıdır 1 mayıs. 1 ayda 4 pazar izin kullanan, hep çalışan ne maddi ne manevi olarak hak ettiğini alamıyorsa, 1 mayısta örgütlenerek, sendikalaşarak bunu yönetenlere ve işveren sınıfına haykırma günüdür 1 mayıs. 1 mayıs terör ve eylem deildir. Gerçek gündemi çatışma ortamına çevirmek isteyenler polisleri ve kalkanları işçilere karşı tutacaktır. Çünkü işçi asla gerçek haklarını hayrıamıyor, terör eylemcisi pozisyonuna düşürülüyor. Taksim konuşulmasa, Ayşe hanımın kirası, Recep ustanın kredi borçları, Ahmet dayının yetmeyen emekli maaşı, hatice teyzenin kıyma alamaması, dul yetim ağlına düşen ihtiyar dedenin açlığı vb. konuşulacak.

  • Mucise Reis : )01 Mayıs 2024 11:28

    Yanar döner nickli, 25 yıldı roy verdiklerine gidip sormalısın. Neden alınan kararlar ile neden uygulanan kararlar dünya yasalarını onayladığın global insan hakları, avrupa insan hakları mahkeme kararları ile cezalandırılıyor diye. :D Hakları ve hukuksuzlukları uygulayanları bilmeyen kalmadı. kimi 300 komutan ile anladı, kimi gezi parkında suç unsuru olmayanların içeride yatması ile. Feto olayını zaten bilmeyen çocuk kalmadı :D  kım neci neyci çok iyi biliyor bu millet, buna rağmen anayasasına tutumup ülkeyi düzlüğe çıkarttı köprülerde kan akıtarak bu millet. şimdi sorunu sorman gerekenler, senin yetki verdiklerin. Sen uyanmasanda uyanan millet gereğini ya canı  köprülerde, yada elinde oy pusulası ile sandıklarda veriyor. sen uyumaya devam et. Ha bir dahakine benim nickimi kullan, öyle yaz :D trollükde bir sanat, icra edebilirsin : )

  • xyz01 Mayıs 2024 10:29

    Bizleri koruyan kanunlarımız Ana Yasalar ile korunmuştur ülke vatandaşları ve bu görevi de Anayasa Mahkemesine verilmiştir.Peki sana soruyorum Anayasal Düzeni yıkıp yerine bir devlet kurmak terör olayları vs.vs.den mahkemelerin HDP yi kapatma davasını neden 3 yıldır Anaya Mahkemesi ele almadığını basından öğreniyoruz.Bize bunu açıklarmısın.