E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriTMSF'den Bank Asya yalanlaması---

TMSF'den Bank Asya yalanlaması

TMSF'den Bank Asya yalanlaması
04 Haziran 2015 - 07:24 borsaningundemi.com

TMSF yaptığı açıklamada Bank Asya'nın devrinin TMSF tarafına tamamlandığını duyurdu

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) kararıyla Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilen Bank Asya’ya ilişkin paralel yapının algı operasyonu çöktü. Borsa İstanbul’un açıklamasını çarpıttığı öne sürülen Zaman’ın BDDK’nın kararının uygulanamayacağı iddiası, ilgili kurumlar tarafından yalanlandı.

BDDK’nın mülkiyet hakkını devretme gibi bir yetkisi olmadığı için bankanın temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimi devredildiğini belirten konuya yakın kaynaklar, Borsa İstanbul’un açıklamasının da borsada Bank Asya hissesi alıp satanları kapsadığı için A Grubu imtiyazlı ortaklarla ilgili BDDK kararını ilgilendirmediğini kaydetti.

Açıklamayı çarpıttılar

Yetkililer, Borsa İstanbul’dan yapılan “Asya Katılım Bankası A.Ş.’nin (Banka) paylarının mülkiyeti TMSF’ye intikal etmemiş olup, söz konusu payların mülkiyet hakkına ilişkin hukuki durum Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun 30/05/2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararından önceki haliyle devam etmektedir” açıklamasının borsada Bank Asya hissesi alanları kapsadığını kaydetti. Açıklamanın BDDK’nın kararında yer alan A Grubu hisselere sahip 185 imtiyazlı ortağı kapsamadığı belirtildi. Kurul kararında temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetiminin zararının ortaklara döneceğinin yer aldığını ifade eden üst düzey bir yetkili, konuyla ilgili şunları söyledi:

Borsadan alınan hisseler

“Borsadan alınan hisseler tabii ki Fon’a geçmez. Borsada halka açık hisselerin binlerce sahibi var. BİST halka açık olmayan kısımla ilgili niye açıklama yapsın. Dolayısıyla borsadan yapılan açıklama A Grubu hisseye sahip imtiyazlı ortakları ilgilendirmiyor. Sadece hakim ortaklarının imtiyazlı hisseleri TMSF’ye geçti. Yönetim ve denetim hakkı geçti. Mülkiyet hakkı geçmedi. Kararda ‘ortakların temettü hakları hariç’ deniliyor. Hisse senetlerinin mülkiyeti ortakta demek. 71. Maddenin B bendine göre TMSF bankanın yönetim hakkını devraldı” dedi.

Yüzde 54.05 halka açık

Bank Asya’nın A Grubu imtiyazlı paylara sahip 185 ortağı bulunuyor. Bunların yaklaşık 30 tanesi BDDK’nın talep ettiği belgeleri göndermemişti.

Hisselerin yüzde 40’ı ‘yönetim kurulu üyeliklerini belirleme’ yetkisine sahip ‘A Grubu’ ve isme yazılı imtiyazlı hisselerden oluşuyor. ‘B Grubu’ imtiyazsız hisse oranı yüzde 60 ve bunun yüzde 54.05’i Borsa İstanbul’da işlem görüyor.

BDDK’NIN KARARI AÇIK

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan Bank Asya’nın TMSF’ye devrine ilişkin yapılan açıklaması da Zaman’ın iddalarını tamamen yalanlıyor. BDDK’nın geçen hafta cuma günü yaptığı açıklamada şu ifadeler yer almıştı: “5411  sayılı  Bankacılık  Kanunu  (Kanun) kapsamında  Asya Katılım  Bankası  A.Ş. (Banka) ile  ilgili  olarak  yapılan  denetimler neticesinde,  Banka’nın  mali  bünyesi, ortaklık  ve  yönetim  yapısı  ile  faaliyetlerinde yaşanan  sorunların  katılım fonu sahiplerinin hakları ve mali  sistemin  güven ve istikrarı bakımından tehlike arz ettiğinin ortaya çıkması nedeniyle, Banka’nın temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetiminin, zararın  mevcut  ortakların  sermayesinden  indirilmesi kaydıyla, kısmen veya tamamen devri, satışı veya birleştirilmesi amacıyla Kanunun 71 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi hükmü gereğince Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilmesine karar verilmiştir.”

Fitch: Türk bankacılık sektörü iyi yönetiliyor

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Bank Asya’nın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilmesinin Türk bankacılık sektörünü önemli derecede etkilemeyeceğini bildirdi. Fitch Ratings’in internet sitesinde yer alan açıklamada, Bank Asya’nın, yaklaşık yüzde 1 pazar payı ile Türk bankacılık sektörünün küçük bir parçası olduğu kaydedildi. Türk bankacılık sektörünün iyi yönetildiğinin aktarıldığı açıklamada, Bankacılık Düzenleme Ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) güçlü bir düzenleyici olduğu yorumunda bulunuldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)