E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriTMSF Bank Asya'nın yönetimini değiştirdi---

TMSF Bank Asya'nın yönetimini değiştirdi

TMSF Bank Asya'nın yönetimini değiştirdi
03 Şubat 2015 - 22:08 borsaningundemi.com

BDDK, Bank Asya'nın yüzde 63'lük bölümünün TMSF'ye devrine karar verdi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Bank Asya’nın yönetim kurulunu belirleyen imtiyazlı payın yüzde 63’lük bölümünün Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından kullanılmasına karar verdi.

Kurul, son toplantısında, Bank Asya’nın ortaklık yapısına ilişkin denetimlerin sonucunu değerlendirdi.

Bank Asya’nın Bankacılık Kanunu kapsamında “kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısı ve organizasyon şemasına sahip olması” şartını ihlal ettiğini belirleyen Kurul, bankanın yüzde 63’lük imtiyazlı payının, TMSF tarafından kullanılmasına karar verdi.



BDDK, Bank Asya’nın, yönetim kurulunu belirleme yetkisine sahip 185 imtiyazlı ortaktan 132’sine ait bilgi ve belgeleri verilen süre içinde göndermeyerek, bu ortaklara ilişkin belirsizlik yarattığını tespit etti.

Kurul, Banka Asya’dan, yönetim kurulunu belirleme yetkisine sahip A grubu imtiyazlı pay sahibi 185 ortağın durumlarına ilişkin bilgi ve belgeleri 2 Ocak 2015’e kadar iletilmesini istedi. Kurul, söz konusu sürenin yetmeyeceğini belirten bankaya, ocak ayının sonuna kadar ek süre verdi. 2 Şubat’a kadar 53 imtiyazlı ortağa ait bilgi ve belgeleri kuruma ileten banka, 185 imtiyazlı ortaktan 132’sine ait bilgi ve belgeleri ise verilen sürede göndermedi. Bilgi ve belgeleri ne zaman göndereceği konusunda Kuruma bilgi de vermeyen banka, böylece yüzde 63’lük imtiyazlı paya sahip 132 ortakta aranan niteliklerin tespiti açısından belirsizlik yarattı.

Bankacılık Kanunun “kuruluş şartlarını” belirleyen ilgili maddesindeki “kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısı ve organizasyon şemasına sahip olması” şartının ihlal edildiğini belirleyen Kurul, imtiyazlı pay sahiplerinin kurucularda aranan nitelikleri taşıdığına ilişkin bilgi ve belgelerin Kuruma ibrazına ve yapılacak değerlendirmeler sonuçlanıncaya kadar, Bankacılık Kanununun 18. maddesine göre yüzde 63’lük imtiyazlı payın temettü dışındaki ortaklık haklarının TMSF tarafından kullanılmasına karar verdi.



Bankacılık Kanununun 18. maddesi
Bankacılık Kanunun “pay edinim ve devirleri” başlıklı 18. maddesinin 5. fıkrası şöyle:

“Nitelikli paya sahip olan ortakların kurucularda aranan nitelikleri taşıması şarttır. Kurucularda aranan nitelikleri kaybeden nitelikli paya sahip ortaklar temettü dışındaki ortaklık haklarından yararlanamaz. Bu halde, diğer ortaklık hakları Kurumun bildirimi üzerine Fon tarafından kullanılır. Bu ortaklar sermayedeki doğrudan ve dolaylı payları yüzde onun altına düşene kadar rüçhan haklarını kullanamazlar.”

BDDK'dan Bank Asya açıklaması
BDDK'nın internet sitesinde yer alan açıklamada da, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun, ilgili kararı ile yapılan denetimler neticesinde, imtiyazlı paya sahip bazı ortakların kurucularda aranan nitelikleri taşıdıklarını gösterir bilgi ve belgelerin verilen süreye rağmen Kuruma intikal ettirilmediği belirtildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi: 

"Söz konusu imtiyazlı pay sahipleri açısından Kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısının Banka tarafından sunulamadığı, bu itibarla imtiyazlı pay sahiplerinin kurucularda aranan nitelikleri taşıdığına ilişkin bilgi ve belgelerin Kuruma ibrazına ve Kurum tarafından yapılacak değerlendirmeler sonuçlanıncaya kadar, Kanunun 18. maddesi beşinci fıkrası hükmü uyarınca, mezkur ortakların paylarına ilişkin temettü dışındaki ortaklık haklarının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından kullanılmasına karar verilmiştir."



TMSF'den açıklama
TMSF'den yapılan açıklamada da  " TMSF sadece yönetime el koydu.Bank Asya rutin bankacılık faaliyetlerine devam etmektedir" denildi.

Zarar etmişti
Türkiye’deki 4 katılım bankasından biri olan ve 900 milyon lira ödenmiş sermayesi bulunan Bank Asya’nın ortaklık yapısı, yönetim kurulunu belirleme yetkisine sahip A Grubu (yüzde 40) imtiyazlı paylar ile B Grubu (yüzde 60) paylardan oluşuyor. Açıklanan son finansal verilerine göre banka, 2014 yılının üçüncü çeyreğinde 301 milyon lira net zarar etti.

Gelir İdaresi Başkanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, geçen yılın ağustos ayında Bank Asya ile tahsilata ilişkin protokolleri sonlandırmıştı.

Borsa İstanbul tarafından, 7 Ağustos 2014'te, ulusal pazarda işlem gören Bankanın paylarının işlem sırası, ikinci seans öncesinde geçici olarak işleme kapatılmıştı. Borsa İstanbul, 14 Ağustos’ta Bank Asya işlem sırasının kapalılık halinin ortaklık yapısındaki belirsizlik giderilene kadar devam etmesine ve tüm borsa endekslerinden çıkarılmasına karar verildiğini duyurmuştu.

Ziraat Bankası, 21 Ağustos’ta Bank Asya ile resmi olmayan görüşmelerin sonlandırılmasına karar verildiğini açıklamıştı.

İşlem sırası 7 Ağustos'tan itibaren kapalı olan Bank Asya hisseleri, 15 Eylül 2014’te borsada işleme açılmış ve açılış seansında yüzde 11,29 düşüşle 1,10 lira taban fiyattan güne başlamış ve hisselerdeki değer kaybı birkaç gün devam etmişti.

Bank Asya, yönetim kurulu kararıyla 16 Eylül 2014’te 900 milyon liralık ödenmiş sermayesinin 225 milyon lira artırılmak suretiyle 1 milyar 125 milyon liraya çıkarılmasına karar verildiğini açıklamıştı.

Banka payları Gözaltı Pazarı'na alınmıştı
Bank Asya paylarının işlem sırası, 26 Eylül’de tekrar geçici olarak işleme kapatılmış ve ikinci seansın açılışının ardından yapılan açıklamayla banka payları "Gözaltı Pazarı"na alınmıştı.



Banka, 21 Kasım’da yaptığı açıklamayla, finansal büyüklüğünde meydana gelen değişim doğrultusunda, 80 şubenin diğer şubelerle birleştirilerek kapatıldığını, personel sayısının da 2013 yılı sonuna göre bin 708 kişi azaldığını duyurmuştu.

Bank Asya, 11 Ocak 2015 itibarıyla son bir yılda yaklaşık 568 milyon liralık iştirak satmıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (19)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Fuat Avni04 Şubat 2015 12:06

    Bu duruma İsrailli ve Amerikalı dostlarımız üzülmüştür :)

  • umut04 Şubat 2015 06:35

    İyi! gözaltından çıkarılması için yatırımcının umudu arttı

  • The broker04 Şubat 2015 05:26

    Tahtayı elinde tutanlar yatırımcılarına kan kusturuyordu. öyle en diplere basıyolardı hep! Hadi şimdide basıınlar aşağı görelim devlet bankaları hisse alışa gecer. Yakında gözaltındanda çıkabilir

  • Journalist04 Şubat 2015 01:19

    Butun kuçuk yatırımcılara hayırlı uğurlu olsun. Darısı koza grubu yatırımcıların başına. umarım onlarıda cemmatin tahta oyunlarının pençesinden kurtatırlar

  • Misafir04 Şubat 2015 01:18

    Avukat desteği bulduğum anda TMSF VEYA DEVLET KİMSE mahkemeye verip bu operasyonu yapanlara dava açacağım.

  • murat04 Şubat 2015 01:04

    şuraya yazıyorum,eğer mudiler paralarını çekerde el koyma şartları oluşursa,buna devlet sebep olduğu için , bir kaç yıl sonra en az 40 milyar dolar tazminata mahkum oluruz.

  • ne olur04 Şubat 2015 00:27

    bence yabancı yatırımcı gözünden pek hoş değil makul bie sebep göstermeden el koymak bu ülkede nice şirketler zarar yazıyor tabiki sebep bu olamaz daha önce pamukbanka yapılanlar aklıma geliyor olan yine yatırımcıya oldu geçmiş olsun..

  • sami yıldırım04 Şubat 2015 00:06

    bankayı yahudilerle ilişkilendiren beyinsiz ya türkiyede yaşamıyorsun ya da trolsün git başka yerlerde zırvala

  • Bank manager03 Şubat 2015 23:59

    Devletin bu hamlesini oumsuz göstermek için hisseleri aşağı basabilirler devlette banaraıda buna karşılık olarak hsse alımı yaparsa manzara değişr

  • şeref03 Şubat 2015 23:54

    yahu yahudi bu ülkede deniz fenerciler kadar beni soymadı. beni en çok yahduiler değil bu ülkedeki sözde müslümanlar soydu. münafıklar..

  • adem03 Şubat 2015 23:36

    sizce yönetim bu kadar acemi olabilir mi hükümetin gözleri üstlerinde iken

  • tr03 Şubat 2015 23:35

    burada yahudılıkle ılışkılendıren az beyınlılere sunu derım yahudı lıyakad nişanını kim aldı ???

  • ibo03 Şubat 2015 23:33

    Dünya tarihinde bir ilktir bence. Yönetimin kaşını gözünü beğenmemişler napalım bizde yönetimi devirip kendi adamlarımızı koyalım demişler. El koyma nedenine aklı başında bir insan inanır mı zaten? Zararını yine biz çekeceğiz. Borsa düşüşe geçince kim para kazanıyor, para baronları, kim kaybediyor ? birikimini geleceğini borsaya yatıran küçük yatırımcı

  • yatırımcı03 Şubat 2015 23:19

    yatırımcılar çin en iyisi buydu.

  • Memduh03 Şubat 2015 23:12

    Herkes biliyor ki Koza grubu ve asya bank hisselerini piyasa böyle fiatlandırmadı. çok aşağı bastı paralel güç. her turlu fırsatçılık yapılıyor bu hisselerde

  • hasan03 Şubat 2015 22:34

    sizde mossadın uşaklığını yapıp durmasaydınız. şimdi şimon perez kurtarsın sizi. siz tarafınızı belli ettiniz. anavatanınız abd.

  • fuat avni 03 Şubat 2015 22:32

    geç bile kalındı darısı dershanelerine Yahudi dostlarına oh olmuş

  • ÖZ-ÖZ03 Şubat 2015 22:23

    Filler tepişirken olan bizim gibi çimenlere, karıncalara oluyor maalesef. Bank Asya hissem yoktu, fakat kendini halen toparlayamamış olan Koza Anadolu'dan dolayı gayet hissederek yaşıyorum bu tepişmeyi.

  • ÖZ-ÖZ03 Şubat 2015 22:18

    Fuat Avni önceden duyurmuş, canım memleketimin işleri işte...