E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTMO: Türkiye dünyada un ihracatında birinci---

TMO: Türkiye dünyada un ihracatında birinci

TMO: Türkiye dünyada un ihracatında birinci
22 Şubat 2021 - 22:52 borsaningundemi.com

CHP'li Orhan Sarıbal'ın buğday ithalatı hakkındaki yaptığı açıklamaların ardından konuşan TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, Türkiye’nin ithal ettiği buğdayın, un, makarna, bisküvi gibi ürünlerin üretiminde kullanıldığını belirtti.

CHP'li Orhan Sarıbal’ın Türkiye buğday ithalatında Çin’i geride bıraktı’ şeklindeki açıklaması sosyal medyada tartışma yarattı. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, Türkiye’nin ithal ettiği buğdayın, un, makarna, bisküvi gibi ürünlerin üretiminde kullanıldığını belirtti.

HÜKÜMETE YAKIN KAYNAKLAR İDDİAYI YALANLADI

Sputnik'in haberine göre, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Tarım Politikalarından Sorumlu Başdanışmanı Orhan Sarıbal’ın, buğday ihracatıyla ilgili sözleri tartışılıyor. Sarıbal’ın, “Türkiye, 2020 yılında toplam üretimin yüzde 48’i oranında buğday ithal ederek dünya rekoru kırdı. Nüfusu 1.4 milyara yaklaşan Çin ise ikinci sırada yer aldı” iddiaları, gündemin birinci maddesi oldu. Hükümete yakın kaynaklar ise, ana muhalefetten gelen bu iddianın doğru olmadığını savunuyor. Peki gerçek ne? Türkiye’nin buğday ithalatı neden yüksek?

TMO GENEL MÜDÜRÜ İDDİALARI YANITLADI

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bu yana, yetkili kuruluş olan Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal bu soruların yanıtını verdi. 

"BUĞDAY ÜRETİMİMİZ, TÜKETİMİMİZİ KARŞILIYOR"

‘Un, makarna, bisküvi ihraç ediliyor; Türkiye yıllık yaklaşık bir milyar dolar net dış ticaret geliri sağlıyor’
Ahmet Güldal, “Ülkemiz yıllık buğday üretim miktarı son 5 yılda ortalama 20,7 milyon ton, tüketim miktarı ise 19 milyon tondur. Genel itibarıyla ülkemiz buğday üretimi, tüketimimizi karşılamakta olup mamul madde ihracatı için iç piyasadan temin edilen buğdayın yanında ithalat da söz konusu olmaktadır” dedi.

"İHRAÇ EDİLEN BUĞDAY, MAMUL ÜRETİMİ İÇİN KULLANILIYOR"

İthal edilen buğdayın ise un, makarna, bisküvi, irmik ve bulgur gibi mamul maddenin üretimi için kullanılarak ihraç edildiğini belirten Güldal sözlerini şöyle sürdürdü: 

"UN VE BULGUR İHRACATINDA BİRİNCİ SIRADAYIZ"

“Ülkemiz tarafından ithal edilen buğday, ihracatında dünyada üst sıralarda yer aldığımız un, makarna, bisküvi, irmik ve bulgur gibi mamul maddenin üretimi için kullanılmaktadır. Dünya un ve bulgur ihracatında birinci, makarna ihracatında ise ikinci sıradayız. 2016-2020 ortalamasını baz aldığımızda bu ticaretten ülke ekonomisine yıllık yaklaşık bir milyar dolar net dış ticaret geliri elde edilmektedir.”

"KOVİD-19'DAN DOLAYI BUĞDAY FİYATINDA ARTIŞ YAŞANDI"


TMO Genel Müdürü Güldal, Kovid-19’un son dönemde üretimi etkilediğini ifade etti. Bu duruma olumsuz iklim koşulları da eklenince bir miktar üretim azalması yaşandığını söyledi. Güldal, “Stokların takviye edilmesi nedeniyle buğday ihracatımız, miktar olarak son 2 sezonda ithalatın altında gerçekleşti. Yine de son iki sezon buğday dış ticaretinde ülkemiz değer olarak sırasıyla 340 milyon dolar ve 436 milyon dolar fazla verdi” diye konuştu.

"İDDİALAR DOĞRU DEĞİL"
Öte yandan TMO’nun buğdayı yerli üreticiden 1.800 liraya, yurtdışından ise 2.450 liraya ithal ettiği iddiaları da gündemde.  TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, bu iddiaların doğru olmadığını savundu. Öncelikli olarak üreticilerden yapılan iç alımlarla stokların oluşturulduğunu, iç alımın eksik kaldığı takdirde ise dış alım yoluna gidildiğini aktaran Güldal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"22 DOLAR DAHA FAZLA FİYAT VERDİK"

“2020-2021 sezonunda hasat öncesi 4 Mayıs 2020 tarihinde alım fiyatlarımızı açıkladık ve bu fiyatlar üzerinden de iç alımlarımızı gerçekleştirdik. Ardından farklı zamanlarda yapılan bir dizi dış alım ile stoklarımızı takviye ettik. Bizim alım fiyatı açıkladığımız tarihte, buğday fiyatlarını bir önceki seneye göre yüzde 22, arpa fiyatlarını ise yüzde 24 artırarak açıkladık. Bu tarihte yurtdışı ekmeklik buğdayın ton fiyatı 213 dolarken biz, bu miktara 235 dolar yani 22 dolar daha fazla verdik.” 

 "KIYASLAMANIN AYNI TARİHLER BAZ ALINARAK YAPILMASI GEREKİYOR"

TMO’nun alım fiyatları ile yurtdışı alım fiyatları arasında bir kıyaslama yapılacak ise bu kıyaslamanın aynı tarihler baz alınarak yapılması gerektiğini özellikle vurgulayan Güldal, “TMO’nun 10 ay önce açıkladığı fiyatlarla bugünün fiyatlarının kıyaslanması, doğru bir kıyaslama değildir” dedi. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Gariban çiftçi 24 Şubat 2021 19:57

    Ne yani 2021 taban fiyatını dışardan 22 dolar fazlamı verceksiniz ???

  • Hasan insan23 Şubat 2021 21:18

    Çiftçiyim. 10 yıldır buğday arpa dikmiyorum artık...?

  • Filozof23 Şubat 2021 18:23

    Bizim ürettiğimiz buğdayda kaliteli un da çıkar kaliteli büskivüde çıkar Bulgurda çıkar yeterki fiyatları ucuz tutup tüccarların eline düşürmesinler yani adam diyor bizim buğday b hiç bir üründe bir işe yaramıyor unun için dışardan alıyoruz hani herşeyde yüzde yüz yerli kullanacaktık samanı bile dışardan alan bir sistemde nasıl bukadar insanların yüzüne baka baka yalan söylüyorlar

  • İrmik üreticisi23 Şubat 2021 09:22

    Buğday ithal eder irmik makarna bisküvi vb üretip işlenmiş ürün olarak satarız. Aklı kıtlarda bunu eleştirir.

  • Çiftçi 24 Şubat 2021 20:00

    20 yıldır 20 milyon ton buğday üretiyoruz aşsa yukarı bunda bir yanlışlık yokmu..

  • Akdeniz23 Şubat 2021 09:16

    Sizce hangi güruhun üyeleri bol bol yalan söylüyor. Hatta yalan ağızlarına yuva yapmış.

  • Un Tüccarı 23 Şubat 2021 04:12

    Yalan devamlı ithalat yapılıyor hatta şu anda izmir limanından gemi tahliye ediliyor

  • Türk.23 Şubat 2021 02:22

    Buğday alıyor makarna ün yapıp satıyor. Bu bir ticarettir. Bunu bile anlamıyorsunuz. O zaman dışardan hiçbir şey almayın. Sen bakkal olsan satacagin peyniri kendinmi üretecek sin. Çok şaman sizi bozmuş.

  • Poyraz Levent23 Şubat 2021 00:09

    Buğday ithalatında kaçıncıymıșız?

  • Hakan sarı22 Şubat 2021 23:22

    Rusları zengin edeçeğine kendi çiftçinden alsana boş boş konuşaçağına!millet şehirlerde sürüneceğine gerçek destek verin köyünde üretim yapsın ayıp

  • Kamikaze22 Şubat 2021 23:13

    Türkiye un ihracatında birinciyse her ay un fiyatı neden artıyor.en uygun yerden zahireciden 25 kg unu 82.5 tl ye aldım 20 gün önce yaklaşık 1 senedir her iki ayda bir 5 tl artıyor.doğru söylerseniz batmazsınız