E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Trump ile birlikte dolar da lider oldu. Türk Lirası’na karşı dün yüzde 1.35 değer kazanan doların son 1 haftadaki değer kazancı yüzde 4.39’u buldu. Analistler, Trump’la başlayan belirsizlik süresince yeni rekorların gelebileceği görüşünde.
ABD başkanlığına Donald Trump’ın seçilmesi global piyasalarda büyük bir dalgalanmaya neden oldu. Başkanlığın belli olduğu 9 Kasım’dan bugüne gelişen ülke para birimleri kayıp yaşıyor. Trump’ın başkanlığının belirsizlik içermesi, ABD on yıllık tahvil faizlerinin yüzde 2.24’e kadar ulaşması gelişen ülkelerden para çıkışına neden oluyor. Para ABD’deki yüksek faize ve güçlü dolara doğru yöneliyor. Türk Lirası da bu dalgada başı çeken para birimleri arasında. 9 Kasım’da Türkiye piyasaları kapalıyken yabancı işlemlerinde 3.3041 lira ile tarihi zirvesini gören dolar dün de bankalararası piyasada 3.2986 lira ile zirveye yaklaştı. Türk Lirası tek gündeki yüzde 1.35’i bulan kaybıyla dünyanın dolar karşısında en fazla değer kaybeden ikinci ülkesi oldu. Serbest piyasada Dolar günü 3.2790 liradan kapattı.
Sadece Türk Lirası değil, Borsa İstanbul da düşüşte. Borsa İstanbul dün yüzde 1 düşüşle 74 bin 419 puandan günü tamamladı. Gösterge tahvil faizlerinin seviyesi de alarm veriyor. 10 yıllık gösterge tahvil faizinde yüzde 11 aşıldı. İki yıllık gösterge tahvil faizi de yüzde 10’u geçerek yeniden çift haneye çıktı. 10 yıllık faiz yüzde 11.14’e kadar çıksa da yüzde 11.04’e geriledi, iki yıllık gösterge tahvil faizi de yüzde 10.09’a ulaştı.
RİSK PRİMİ YÜKSELDİ
Türkiye’nin 5 yıllık iflas risk temerrüt primi CDS’leri 15 Temmuz darbe girişiminden sonra gördüğümüz en yüksek seviyeyi aştı. 304 puanı geçen CDS risk primimiz Türk Lirası ve Borsa İstanbul üzerinde satış baskısını artırıyor. Analistler, Türkiye’nin risk algısının yükselmesi ilerleyen süreçte not indiriminin ve global konjonktürün etkisiyle zaten azalmakta olan Türkiye’ye yatırım yapmanın cazibesini daha da azaltabileceğine dikkat çekiyor.
ÇIKIŞTA 3.40 DÜŞÜŞTE 3.25
Analistler, dolar için 3.30 liranın kritik nokta olduğunu belirtiyor. Bu seviye üzerine çıkıldığında yeni rekorun 3.40 lira seviyelerinde oluşabileceği öngörülüyor. Doların 3.40 liraya doğru gitmesi durumunda ise Euro’da yeni rekorun 3.70 lira, sterlinde ise 4.30 lira olabileceği belirtiliyor. Doların düşüşünde ise 3.25 ve 3.24 lira seviyeleri önemli görünüyor.
AVRUPA BELİRLER
Gedik Portfoy Portföy Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı, doların ABD seçimlerini takiben kaydettiği 3.30 lira rekorunu dün egale etmesinde üç faktörün etkili olduğunu belirterek, “Trump’ın ABD ekonomisini kamu imkanları ile canlandırma arzusu Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) önümüzdeki bir yıllık perdede daha fazla faiz artırmasına neden olacak. Yine Trump’ın seçim vaatlerinde yer alan ithalatı frenleyici tedbirler ABD’ye mal satan ülke paralarının değer yitirmesine neden oluyor. Küreselleşmeden geri dönüş de sayılabilecek bu adımların gelme ihtimali dünya ekonomisi için bir tehdit. Türkiye özelinde ise lokal belirsizliklerin yanında AB ile ilişkilerin seyrine yönelik kuşkular Türk Lirası’nın da bu küresel rüzgârın etkisi altında kalmasına neden oluyor. Avrupa ile gerilimin yumuşadığı yönünde işaretler oluşursa Türkiye varlıkları bu dışsal baskıdan sıyrılarak pozitif ayrışma gösterebilir” dedi.
TÜRK LİRASI NEDEN SERT DALGALANIYOR?
1- Donald Trump’ın 8 Kasım’da ABD başkanlığına sürpriz şekilde seçilmesi gelişen ülke piyasalarında kaybın fitilini ateşledi.
2- Türk finansal varlıklarında dalgayı yaratan en önemli konu başkanlığı da içeren Anayasa değişikliği. Değişikliğin bu haftaMeclis’e gelmesi bekleniyor.
3- Türk Lirası ve piyasalar sürekli jeopolitik risklere göre de hareket ediyor. Suriye ve Musul’daki savaş sürekli bir risk faktörü.
4- Avrupa ülkeleri seçim yılına giriyor. Ayrıca Türkiye ile Avrupa Birliği ülkeleri arasındaki gerilim riski tetikliyor.
5- Elbette FED tüm dünya piyasalarını alt üst etmeye aday en büyük gelişme. Aralıkta faiz artışına yüzde 80 kesin gözüyle bakılıyor.
TALEP ARTIYOR
KAPITALFX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, hem FED’in faiz artırımını erteleyeceği yönünde bir sinyal olmaması, hem de Trump’ın daha fazla kamu harcaması ve altyapı yatırımıyla politika sıkılaştırmasına zemin hazırlayacağı endişeleri geçen hafta gelişen ülke varlıklarında satışı derinleştirdiğini belirtti. Türkiye’de gösterge tahvil faizlerindeki yükselişin sadece riskten değil, aynı zamanda enflasyon beklentilerinin bozulmasından kaynaklandığını söyleyen Erkan, “Mevcut durum dolara olan talebi artırıcı etki yaratıyor. FED opsiyon fiyatlamasının yüzde 84’e ulaşmış olması da FED’in şimdilik faiz artırımını ertelemediğini öne koymaktadır. Türk finansal varlıklarında uzun vadeye yayılacak bir değer kazancı beklememekteyiz” diye konuştu.
İKİNCİ EN ÇOK KAYBEDEN
Destek Menkul Araştırma Müdürü Murat Tufan da, dolar endeksinin yıl içerisindeki rekor seviyesini yenilediğini ve 100 seviyesine yükseldiğini vurgulayarak, “Bu seviyenin en son 2015 Aralık ayında görüldüğünü hatırlatmakta fayda var. Son bir haftada gelişmekte olan ülke para birimleri arasında dolara karşı en çok değer kaybeden para birimleri arasında Meksika Pezosu yüzde 11 değer kaybıyla ilk sırada yer almakla birlikte, onu yüzde 7.6 ile Güney Afrika Rantı yüzde 5.9 Brezilya Reali ve Türk Lirası yüzde 4.39 değer kaybetti. Dün ise en çok değer kaybeden para biriminin yüzde 2.19 ile Brezilya Reali olduğunu görüyoruz. Ardından ise Türk Lirasının geldiğini söyleyebilirim” dedi.
Tufan, şöyle konuştu: “3.30 lira psikolojik öneme sahip bir direnç seviyesi olmakla birlikte kurda dip seviyelerin her geçen gün biraz daha yükseldiğini aktarmak isterim. ABD seçimleri sonrası geri çekilmelerin sınırlı kaldığı kurda 3.2780- 3.2550 bölgesi kısa vadeli destek olarak takip edilebilir. Hafta içinde FED Başkanı Yellen’ın açıklamaları doların kaderini belirleyecek.” Hürriyet
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Dolara yatırım yaptıkça ayağımıza kurşun sıkıyoruz.Vatanı milleti düşünen yok eskiden cebinde 100 mark bulunduran vatan hainliğinden hapse atılırdı.Adamlar demekki haklıymış lira pul oldu.Başka ülkenin parasını ihracatçı ithalatçı değilsen alıyorsan bel bağlıyorsan.Dolar artsın biraz para kazanayım diyorsan yanlış iş kad siyle aynen sana geri döner.İthal mallara daha çok para ödersin.
dolara yatırım yapan vatan haini değil kardeşim, öyle bol keseden atma. Güzelim Ülkemiz üreten ülke olmadığı için her ihtiyacını ithal ettiği için senin paran düşüyor. saman ithal eder duruma geldik. samanı kim ithal ediyorsa, artık bunlara yolu açanlar kimse, tek sorumlusu bu kişiler. kendimizi kandırmıyalım.
merkez bankasının acilen faizleri en az 1 puan artırması gerekli..
HEPİMİZİ DOLAR SEVDALISI YAPAN EKENOMİYİ YÖNETENLERDİR ÇÜNKÜ SÜREKLİ FAİZİ DİLE GETİRİP MERKEZ BANKASINA BASKI YAPTI TL YATIRIMCISI TEDİRGİN OLUP DOLARA GEÇTİ.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:19)