E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTL'de güçlü duruş sona mı erdi---

TL'de güçlü duruş sona mı erdi

TL'de güçlü duruş sona mı erdi
08 Şubat 2017 - 08:46 borsaningundemi.com

Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yapacağı telefon görüşmesinin detayları yurtiçinde fiyatlamalar adına kritik öneme sahip olacak

Bir yandan FOMC üyelerinin açıklamaları, diğer yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden alevlendirdiği yurtiçindeki faiz tartışmaları. Güne daha güçlü bir başlangıç yapan Dolar endeksi, Avrupa'da Marine Le Pen'in anketlerde öne geçmesi ile başlayan Frexit senaryoları. Piyasalar yeniden karışık fiyatlamalar içerisine girerken, Dolar gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı güvenli liman olarak görülürken, küresel piyasalarda başlayan tedirginlik havası altın fiyatlarına yeniden destek oluyor. Siyasi karmaşanın baş göstermeye başladığı şu günlerde, IMF, Yunanistan sorununu yeniden gündeme getiriyor.

Gündem oldukça karmaşık. Bölgesel FED başkanlarından Harker, Mart ayında faiz artırımının uygun olabileceğini ifade etti ve zayıflayan ihtimaller yeniden kuvvetlendi. Lochart ise bu yıl içerisinde 2 faiz artırımını uygun buluyor. Kashkari ise güçlü Dolar'ın enflasyon üzerinde baskı yaratacağını ifade ederken, mali politikaların genel anlamda ekonomiyi destekleyeceği savunuluyor.

Fransa'da 23 Haziran'da gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu iddialı aday Marine Le Pen'i güçlü bir aday olarak gösteriyor. Aşırı sağ görüşün önemli destekçilerinden olan Le Pen'in, 144 maddelik bir paket ile gündemdeki yerini almışa benziyor. Le Pen ilk iş olarak Fransa'nın AB'den ayrılacağını ve Euro'nun büyük bir risk olduğunu savunuyor. Frank'ı yeniden gündeme taşıyan Le Pen, büyük bir siyasi baskı unsuru olarak gün içerisinde Euro ve Sterlin'de kayıpların yaşanmasına neden oluyor. Ayrıca aşırı sağ görüşün diğer destekçi adayı Fillon, karısının danışmanı olarak hükümetten para aldığı suçlamalarını kabul etti ve Fransa halkından özür diledi. Bu durum Fillon destekçilerini şaşkınlığa uğratmışa benziyor. Bu durum oyların Le Pen'e kaymasına neden olabilecek önemli bir durum olarak gündemi meşgul ediyor. Henüz bu durumun artçı şoklarını fiyatlayan Euro ise, anketlerde daha güçlü oylar görülmesi halinde daha güçlü baskılara maruz kalabilir. AB'nin dağılma süreci gündemde olduğu sürece, siyasi belirsizlik hem AB'nin nihai birlikteliğini hem de Euro'yu baskı altında bırakmaya devam edecektir. Zorlu görev ise, Draghi'nin omuzlarına binecektir.

Yurtiçinde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz tartışmalarını yeniden takip ettik. Özellikle bankaların faiz konusunda daha fazla ödün vermesi gerektiğini savunan Sn. Erdoğan, kamu bankalarını öncü olmaya devam etti. Türkiye odalar ve borsalar birliğinde yaptığı konuşmada, FITCH'in de son değerlendirmesini eleştirerek, Türkiye'nin fırsatlar ülkesi olduğunun yeniden altını çizdi. Türkiye'nin faiz modelini beğenmediğini ifade eden Sn. Erdoğan, MB üzerindeki baskıları bir nebze artırdı. TL'de güçlü duruşunu açıklamalar sonrasında kaybetti. Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ise telefonda bir görüşme gerçekleştirmesi bekleniyor. Görüşmenin detayları yurtiçinde fiyatlamalar adına kritik öneme sahip olacak.

Gelen verilere baktığımızda ise, ABD'de ticaret açığı 44.3 Milyar Dolar'a geriledi.ABD Çalışma Bakanlığı'nın açık iş sayısı Aralık ayıında geçtiğimiz ayki 5.505 milyon seviyesinden 5.501 milyona geriledi. Bugün ise gündemde Türkiye'den gelecek sanayi üretimi TL varlıklar adına önemli olacaktır.

EURUSD
2017 için Avrupa piyasasını seçim takvimlerinin sıcak tutabileceğini belirtmiştik. Nitekim Fransa'da gerçekleşecek olan Cumhurbaşkanlığı yarışında en son anketler dahilinde bir adım önde gözüken Ulusal Cephe Lideri M. Le Pen'in iktidara gelmesi durumunda Avrupa yeni bir Brexit durumu ile karşı karşıya kalabilir. Öte yandan dün hem Avrupa hem de ABD tarafını yakından ilgilendiren bir diğer durum ise ABD başkanı Donald Trump'ın AB elçisi Ted Malloch'un Yunanistan hakkında söylemleri oldu. Malloch, yaptığı açıklamada Yunanistan'ın Avrupa'dan çıkması için güçlü nedenlerinin olduğunu ileri sürdü. Haftaya Almanya'dan Aralık ayına ait güçsüz sanayi verileri ile başlanması satış baskısını Euro kanadında fazlasıyla hissettirmişti. Bugün veri akışında direk pariteye etki edebilecek veri olmamakla birlikte satıcılı seyrin devam etmmesi halinde 1.0650 oldukça kritik olacak. Gün içerisinde hareketlilik buranın altına sarkarsa 1.0630 ve 1.0600 seviyelerine kadar gevşeme görebiliriz. Yükseliş içinse öncelikle 1.0700-1.0730 aralığının aşılması gerekiyor.

USDTRY
Geride bıraktığımız günde Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı konuşmada derecelendirme kuruluşlarının faaliyetlerini ürkütmek amacıyla olduğunu ve yapılanların ekonomik terör olduğunu söyledi. Faizlerin yüksek olduğunu her konuşmasında olduğu gibi dile getirdi. Bugün içeride sanayi üretimi açıklanacak. Aralık ayının rakamı olması son çeyrek büyümesi açısından önemli. Kur tarafında baktığımızda ise 3.66 seviyesinden gelen tepkinin 3.7485 direncine devam ettiğini gördük. Kurda gün içinde 3.72 ve 3.70 seviyelerinin önemli destek olduğunu bu seviyelerin üzerinde 3.7560 ve 3.7700 seviyelerinin görülebileceğini düşünüyoruz. Endekste 89 bin bölgesinden gelen satışlar 86 bin 850 seviyesine kadar devam etti. Günü 87 bin 475 seviyesinden kapatan endekste satış baskısının ddevam etmesi durumunda 85 bin 200 seviyesine kadar düzeltme devam edebilir.

GBPUSD
İngiltere'de 50. maddenin yürürlüğe konabilmesi için hazırlanan yasa tasarısına göre AB ile müzakereler sonucunda varılan anlaşmanın son hali parlamentoda oylanıyor. Anlaşmada hem AB'den çıkış koşulları hem yeni anlaşma yer bulacak. Ancak sunulan yasa tasarısına göre parlamentoda nihai anlaşmanın kabul görmemesi halinde AB ile yeniden müzakere edilmeyecek. Bu durumda İngiltere Dünya Ticaret Örgütü'nce belirlenen koşullarla ticaret yapabiliyor. Kurda da oynaklığın yüksek olduğu bir gündü. Doların değerlenmesiyle 1.2350 seviyesine kadar gerileyen hareket sonrasında İngiltere Başbakanı May'in Çin ile ticari anlaşmalar üzerinde çalıştığı haberleriyle toparladı. Bugün de tüm hafta olduğu gibi veri akışı açısından sakin bir gün. Teknik olarak ise toparlanmanın devamında 1.2530-1.2550-1.2590 seviyeleri takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 1.24 bölgesi kritik. Bu seviyenin altında yeniden 1.2350 gündeme gelebiilir.

BRENT PETROL
Petrol fiyatlarında satış baskısı hacmini artırarak devam ediyor. Piyasa açılışıyla birlikte 57 doların üzerine çıkan Brent petrol iki günlük satış hareketinin ardından yüzde 4'ün üzerinde değer kaybederek 55 doların altına kadar geriledi. Piyasalarda OPEC'e yönelik iyimser beklentiler zayıflarken, ABD tarafında faaliyete geçen sondaj kuyusu sayılarının artması ve üretimde de buna paralel olarak artış yaşanması, petrol fiyatlarında aşağı yönlü baskıyı artırmaya devam ediyor. Bugün ise ABD tarafında haftalık ham petrol stokları açıklanacak. Son 4 haftadır artış gösteren stokların bu hafta 2.52 milyon varil artması bekleniyor. Teknik olarak Brent petrolde kritik bir bölgedeyiz. Hareketliliğin 55 doların altında devam etmesi 54 dolara kadar gevşemeler görmemizi sağlayabilir. Bu seviyenin altında ise 53.60 destek olarak takip edilebilir. 55 doların üzerine geçilmesi halinde ise 55.30 ve 55.60 seviyeleri görülebilir.

ALTIN
Geride bıraktığımız güne değer kaybıyla başlayann değerli metal, öğleden sonra IMF'nin Yunanistan'ın mali hedefleri tutturamayacağını açıklaması ve ABD'den gelen iş imkanları ve personel değişim oranının beklentileri karşılayamamasıyla birlikte yönünü tekrar yukarı çevirdi. Bugün ise veri akışı açısından sakin bir gün bizi bekliyor. Gün içerisinde ise ABD başkanı Donald Trump'ın söylemleri ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin hareketi, değerli metali etkileyecek önemli etkenler olarak karşımıza çıkıyor. Teknik olarak baktığımızda değerli metaldeki yükseliş hareketinin devamında 1236 dolar direncinin üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda, 1245 dolar seviyesi hedefli fiyatlamalar görebiliriz. Geri çekilmelerde ise 1227 Dolar seviyesi ilk destek olurken, bu seviyenin aşılması 1221 dolar desteğinin test edilmesine neden olabilir.
 
Işık Menkul Değerler A.Ş.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)