E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İçeride referandum belirsizliğinin ortadan kalkması ve Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde uzmanların kısaca ‘mükemmel senaryo’ olarak adlandırdıkları, Emmanuel Macron’un ilk turu kazanması piyasaları coşturmaya devam ediyor. Küresel piyasalarda iyimser hava zirveye çıkarken, Merkez Bankası’nın likidite adımlarının da etkisiyle dolar, dün 3.5270 TL’ye kadar gerileyerek bu yılın en düşük seviyesini gördü.
Böylece, 16 Nisan’daki referandum öncesinden bu yana geçen 2 haftalık süreçte Türk Lirası dolar karşısında en fazla değer kazanan para birimi oldu.
Habertürk Gazetesi'nden Sefer Yüksel'in haberine göre 14 Nisan-2 Mayıs tarihleri arasında gelişmekte olan para birimlerinin dolar karşısındaki değişimlerine bakıldığında Türk Lirası dolara karşı yüzde 4.72 değer kazanarak listede açık ara ilk sırada yer aldı.
Aynı dönemde yüzde 3.5 değer kazanan Polonya Zlotisi ikinci, yüzde 3.05 değer kazanan Macar Forinti ise üçüncü sırada yer aldı. Söz konusu dönemde Endonezya Rupiahı, Rus Rublesi, Brezilya Reali, Arjantin Pesosu, Meksika Pesosu, Şili Pesosu ve Kolombiya Pesosu gibi gelişmekte olan ülke para birimleri ise dolar karşında değer kaybeden para birimleri oldu. Para birimlerinde bu seyir yaşanırken, hisse senetleri piyasasında rekorlar tazelenmeye devam ediyor.
EN FAZLA YÜKSELEN DÖRDÜNCÜ BORSA
Üç günlük tatilin ardından dün açılan Borsa İstanbul gün içinde 95 bin 358 puana kadar tırmanarak yeni gün içi rekorunu tazeledi. Endeks daha sonra gelen kâr realizasyonu ile bir miktar geriledi ve yüzde 0.23 düşüşle 94 bin 436 puandan kapandı. Böylece Borsa İstanbul’da ocak ayı başında başlayan yükseliş trendi hız kesmeden devam etmiş oldu. Öte yandan Borsa İstanbul yılbaşından bu yana hem dolar hem de yerel para cinsinden bakıldığında gelişmekte olan ülke borsaları arasında en fazla yükselen dördüncü borsa oldu.
Bloomberg verilerine göre, Borsa İstanbul yılbaşından bu yana dolar bazında yüzde 21.09, yerel para cinsinden bakıldığında ise yüzde 21.51 yükseldi. Söz konusu dönemde en fazla yükselen borsalar sırasıyla Venezüella, Ukrayna ve Arjantin borsaları oldu.
MERKEZ HAMLESI ETKİLİ OLDU
Bankacılar, dolardaki düşüşte Merkez Bankası’nın Geç Likidite Penceresi faiz oranını beklentilerin ötesinde bir adımla 0.50 baz puan artırarak yüzde 12.25’e yükselmesinin de etkili olduğunu belirtiyor. Bir bankacı, “Merkez Bankası’nın uyguladığı TL faizi, Londra swap piyasasındaki TL faizinden 1.25 puan civarında daha fazla. Bu da bankaların Londra’dan sağladığı TL’yi TCMB’ye vererek arbitraj yapmasını sağladı” dedi.
AVRUPA YÜKSELİYOR
Küresel hisse senedi piyasasında da yükseliş tam gaz sürüyor. Avrupa hisse senetlerinde yüzde 2.5’lere varan yükselişler görüldü.
GELİŞEN PİYASALARA KESİNTİSİZ PARA AKTI
Gelişmekte olan ülkelere yabancı yatırımcılardan para girişi nisanda aralıksız beşinci ayına girerek, 2015’in ilk yarısından bu yana en uzun kesintisiz giriş kaydetti. Institute of International Finance (IIF) verilerine göre yabancı yatırımcının gelişen piyasalara yönelik iştahı nisan ayında devam ederek 20 milyar doları aştı. Yılın ilk çeyreğindeki ülke kırılımlarına bakıldığında ise Türkiye’ye 2017’nin ilk çeyreğinde gelen 5.6 milyar dolarlık net giriş, 2016 yılının aynı dönemine göre oldukça aşağıda kaldı. IIF, Türkiye’nin 2017 için dış finansman ihtiyacının gayrı safi yurtiçi hasılanın yüzde 28’ini bulmasından dolayı bunun muhtemel bir endişe kaynağı olabileceğini belirtti. Gelişmekte olan ülkeler genelinde üç aylık döneme bakıldığında giriş tutarı 2014 yılından bu yana en yüksek düzeye çıktı.
Üstteki iki tablo 30 Aralık 2016 - 2 Mayıs 2017 tarihleri arasında gelişmekte olan ülke borsalarının yükselişlerini göstermektedir.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:24)