E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Piyasalarda Merkez Bankası'nın aldığı kararın yankıları devam ediyor. TL tarafında ise zayıflayan bir performans faiz artırımı kararının aksine sürmekte. Bu durumun en önemli nedenleri arasında 9.25'e çıkarılan üst bant ile geç likidite penceresi olan 11 arasında gerçekleşecek fonlama faizinin dün piyasalarda beklenen sıkılıkta kullanılmamış olması. TCMB'nin BİST bankalar arası piyasada üst bant olan 9.25'i kullanması ve piyasaları test etmesi beklenen bir sıkılaştırma adımı olarak görülmedi ve TL yeniden bir miktar satışa uğradı. Yani MB aldığı faiz kararı sonrası beklenen sıkılaşma adımını reelde ilk günden gerçekleştirmedi. Diğer yandan döviz depo faizi yüzde 10'larda kullanılmaya devam edildi ve miktar 300 Milyon Dolar olarak geçtiğimiz günlere göre daha sığ bırakıldı.
Dolar endeksinin zayıf performansına rağmen TL, bu pozitif görüntüden yararlanamadı. Ancak alınan faiz kararının etkileri ve uygulanabilirliği yani sıkılığı yeniden gündeme gelirse, kur üzerinde kontrol mekanizması yeniden artabilir. Ayrıca gündemde enflasyon sepeti vardı. TÜFE ve ÜFE sepetinde görülen ayarlamalar sonrasında tartışmalar da gündemdeydi. Sepette gıdanın ağırlığı yüzde 1.9 düşerken, ulaştırma tarafında yüzde 2 yukarı revize edildi. Alkollü içecekler ve tütün tarafında da yukarı revizyonlar olurken, lokanta ve oteller, çeşitli mal ve hizmetler kaleminde bir miktar yukarı revizyon söz konusu. Ayrıca 6 ürün sepetten çıkarılırken, 3 ürün eklendi.
Meksika'ya duvar örüyoruz söylemini attığı tweet ile yineleyen Trump, sözünde durdu ve Meksika'ya duvar örülmesini onaylayan imzayı attı. Ayrıca Keystone XL boru hattı projesini de imzalayan Trump, Obama yönetiminde defalarca reddedilen bu proje ile 8 Milyar Dolar'lık bir adım attı. Yeni istihdam ve ekonomik büyüme hedefiyle atılan bu imza da makroekonomik dinamikler açısından ABD endekslerini destekleyici bir etki yarattı denilebilir. Ayrıca ABD tahvil faizlerinde yeniden 2.5 seviyelerine geldik. Küresel tahvil faizlerinde güçlü seyir tahvilden çıkıp, hisse senetlerine yönelen bir piyasaya işaret ediyor.
USDTRY
Merkez Bankası'nın politika faizlerini sabit bırakması ile negatif reel faizlerin yanı sıra Fitch'in not kararının geleceği Cuma günü yaklaşırken TL üzerindeki baskının arttığını görüyoruz. Bugün TÜİK'in enflasyon sepetindeki revizyonunu takip ettik. Değişimlerin enflasyona olan etkisini incelediğimizde ise gıda enflasyonu sabit ağırlık yöntemi sonrası gıda enflasyonundan kaynaklı oynaklık azalacak. Sepet, ulaştırmanın ağırlığının artmasından dolayı kurdaki dalgalanmaya daha duyarlı hale geldi. 2017'de kur geçişkenliğinin daha yüksek olabileceğini söyleyebiliriz. Kurda 3.84-3.85 bölgesi önemli. Üzerinde göreceğimiz kapanışlar ile yeniden 3.90 seviyelerine doğru yükseliş görebiliriz. 3.75 'in üzerinde kaldığımız sürece yukarı yönlü hareketin devam edebileceğini söyleyebiliriz.
EURUSD
Piyasalar ABD'nin yeni Başkanı Trump'ın aldığı aksiyonlar ile çalkalanmaya devam ediyor. Geride kalan günde Trump Meksika sınırına duvar öörülmesini öngören başkanlık kararını onayladı. Seçim vaatlerinden birini daha yerine getiren Trump önümüzdeki dönemlerde piyasaların ne gibi risklerle karşı karşıya olabileceğinin de bir nevi sinyalini vermiş oldu. Kendini 1.07'nin üzerine attıktan sonra yeniden yön arayışına giren paritede 1.0800 seviyesinin test edilme ihtimali hala daha masada. Fakat bu seviye orta vadeli görünüm için hayli önemli. Eğer yükseliş hareketi 1.08'in üzerinde kalamazsa geri çekilmelerin görülmesi şaşırtıcı olmayabilir. Hareketliliğin yeni güne satış baskısını hissederek başlaması halinde ise takip edeceğimiz önemli destekler 1.0700 ve 1.0650 olarak gözükmekte.
GBPUSD
Bugün İngiltere'den 4. çeyrek büyüme rakamı açıklanıyor. İngiltere gelişmiş ülkeler arasında hızlı büyüyen bir ülke olsa da Brexit etkisiyle 2016'da gördüğümüz bir miktar yavaşlamanın önümüzdeki sene de devam etmesi bekleniyor. Ayrıca yüksek mahkemenin hükümet aleyhine verdiği kararla birlikte bugün parlamentodan yeni bir yasa geçirilmesi pplanlanıyor. Bu yasa ile beraber 50. madde'nin Mart ayında yürürlüğe konmasıyla resmi olarak AB'den çıkış müzakereleri başlıyor. Kurda ise yukarı yönlü baskı İngiltere Başbakanı May'in Brexit planlarını white paper denilen resmi döküman ile paylaşacağını açıklaması ile arttı. Kurda yukarı yönlü hareketin devamında 1.2700-1,2770 güçlü direnç seviyeleri olarak karşımıza çıkıyor. Satıcılı seyirde ise 1.26 seviyesinin altında 1.2550-1.2500-1.2450 seviyeleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
Petrol fiyatlarındaki yatay seyir, geride bıraktığımız günde de bozulmadı. ABD tarafında haftalık ham petrol stoklarını takip ettik. Stoklar 2.81 milyon varillik artış beklentisinin üzerinde 2.84 milyon varil artış gösterdi. Stoklar özellikle petrol fiyatlarının dengelenmesi açısından büyük önem arz ediyor. 2015 yılının başından itibaren hem gelişmiş hem de gelişmekte olan birçok ülke düşük fiyatlardan petrol stoklama imkanına sahip oldu. Daha dengeli ve istikrarlı fiyatlamalar görebilmemiz için stokların eerime hızının önümüzdeki dönemde yavaşlamadan devam etmesi gerekiyor. Teknik olarak ise 54.30-54.00 aralığının Brent petrol için halen son derece önemli olduğunu söyleyebiliriz. Hareketlilik buranın altına sarkarsa satıcılı seyir hız kazanabilir ve 53.50-53.00-52.80 seviyeleri görülebilir. Toparlanmalarda ise 55.80 aşılırsa 56,20 ve 56.60 seviyeleri takip edilebilir.
ALTIN
Küresel anlamda hisse senedi piyasasında yaşanan yükseliş ile birlikte yatırımcıların artan risk iştahı, değerli metale olan talebin azalmasına neden oluyor. Geride bıraktığımız günde ABD borsa endeksleri S&P 500 ve Dow Jones'un rekor seviyelerde işlem görmesi ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin tekrar 2,50 seviyesini aşması, altında yüzde 1'e yakın geri çekilmeyi beraberinde getirdi. Bugün ise ABD'den açıklanacak olan işsizlik haklarından yararlanma başvuruları ve yeni konut satışları verileri değerli metalde hareketliliğe neden olabilecek önemli veriler olarak karşımıza çıkıyor. Teknik olarak baktığımızda ise değerlli metalde yaşanan geri çekilmenin devamında, 1190 dolar desteği oldukça önemli olacak. Bu seviyenin aşağı yönlü kırılması halinde geri çekilme hız kazanarak 1180 desteğine kadar devam edebilir. Yukarı yönlü fiyatlamalarda ise 1205 ve 1210 dolar dirençleri takip edilmesi gereken önemli seviyeler.
Işık Menkul Değerler A.Ş.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Tüik ve Merkez Bankası tamamen yanıltıcı verilerle kalan güveni de sıfırladı...Gidişat çok vahim...
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:15)