E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Janet Yellen’in Jackson Hole Sempozyumu’ndaki konuşması, Haziran ayından sonraki ilk kamu önünde açıklaması olması bakımından büyük bir önem arz etmekteydi. Öncesinde Fed’in faiz artırım zamanlamasına ilişkin ciddi spekülasyonlar yapıldı. ABD ekonomisine ilişkin birkaç verinin istikrarsız bir görünüm sergilemesi, bu süre zarfı içinde de Fed içerisinden, birçok üyenin birbirinden farklı görüşler bildirmesi önemli bir bilmeceyi önümüze koyuyor. Yellen faiz artırımına işaret ediyor, ancak Eylül faiz artırımına işaret edemiyor. Fed’in faiz artırabilmesi için bundan sonra gelecek veri setinin çok iyi olması gerekir. Yellen’den ziyade Stanley Fischer’ın Eylül ayına referans veren röportajı USD tarafında güçlü bir görünüm oluşmasına neden oldu. Bu bakımdan ABD’den gelecek olan Ağustos ayına dair tarım dışı istihdam verisi büyük öneme sahiptir. Tahmini olarak 200 bin üzeri bir istihdam Eylül faiz projeksiyonlarını faiz artırımına doğru kanalize etmesi açısından yeterli olur. Bir de manşet veriden ziyade alt kalemlerde, özellikle ücret artışlarına dikkat edilmesi gerekir. Fed’in faiz artırım şartlarını sağlayan faktörlerden birisi yıllık ücret artışlarının yüzde 3 seviyesine doğru yol almasıdır. İstihdam verisinin alt kalemleri enflasyon çıkarımları yapmamız için önemli.
TL varlıkları için görünüm kısa vadede fena değil
TL varlıkları için görünüm kısa vadede fena değil. Uzun vadede ise riskler dengede. Merkez Bankası, geçtiğimiz hafta bir faiz indirimi daha yaptı. Bir sonraki hafta gelecek olan Ağustos ayı enflasyonu, reel faiz denklemi açısından önem arz ediyor. Enflasyonda istenen düşüş gerçekleşmeden faiz indirimlerinin devam etmesi kırılganlık oluşturabilir. Bunun için sadeleştirmenin nereye kadar devam edeceği ve tek faiz oranından yapılan fonlamanın nereden olacağı önemli. Bizim beklentimiz Ağustos ayında yüzde 0,30 enflasyon artışıyla yıllık enflasyonun yüzde 8,70’e gelmesi yönünde.
Dolar/TL için, gelişmekte olan ülke kur sepetine uyumlu hareketler gözlemlediğimizi söyleyebiliriz. Bazı gelişen ülke paralarını tedirgin edebilecek gelişmeler oldu, ancak Çin’den gelen PMI verilerinin idare eder seviyede olması EMEA para birimlerinin seviyelerini korumasını sağladı. Aşağıda 2,92 – 93, yukarıda 2,97 – 98 hareket alanı olarak görünüyor. Açıkçası TL için risk ABD istihdam verisi değil, TL’de negatif ayrışmaya neden olabilecek iç kaynaklı veri veya haber etkisi olup olmaması. Global hareket dahilinde kaldığımız takdirde ise ayın ilk kısmı stresli geçer, Fed toplantısında faiz artırımı olmazsa rahatlama görülür. Ancak şunu unutmamak gerekir, TCMB nezdinde faiz indirimleri devam ediyor. Enflasyon ile faizin hemen hemen aynı seviyelerde olması, hatta enflasyonun daha yüksek olması bir kırılganlık unsurudur.
BİST 100 tarafında ise 80.000 üzerine doğru bir hareket temel olarak desteklenmiyor. Bizim görüşümüz hafta boyunca konsolidasyonun devam edeceği yönünde. Kısa vadede en yakın direnç 77.200 – 77.800 bölgesi, bu bölge üzerinde bir miktar daha alım gelebilir ancak uzun vadeye yayılan süreçte 80.000 test edilse bile üzerinde kalıcılık zor görünüyor.
İleriye dönük enflasyon beklentilerinin yüksek kalması, açıkçası piyasa faizlerinde geri çekilme için şimdilik alanın sınırlı olduğunu göstermektedir. Fiyatlamaların birçoğu da risk göstergeleri üzerinden olacağı için, ilerleyen dönemde en rasyonel fiyatlamayı tahvil/bonoda görebiliriz. 5 yıllık CDS’ler şu anda 240 seviyesinde, bir miktar geri çekilme olsa da benzer gruptaki ülkeler içinde bizden daha yüksek CDS’i olan sadece Güney Afrika, Brezilya ve Arjantin var. Riskin yüksek kalması uzun vadede Türk finansal varlıklarında baskıya neden olacaktır. Biz gösterge tahvil faizinde %9 altında kalıcılık beklemiyoruz.
Enver Erkan/KapitalFX
Yellen'in konuşmasındaki kritik veri için ipucu!
Fed, Suriye ve Fitch belirsizlikleri TL'de baskıya neden oluyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:40)