E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
FITCH şoku atlatıldı ve Türk varlıkları rahatladı. Uzunca bir süredir negatif beklentisi satın alınan FITCH'in döviz cinsinden not indirimi kararının uygulanması sonrası, TL varlıklarlarda bir değerlenme söz konusu oldu. BİST tarafında ise adeta zincirler kırıldı. Bankacılık endeksi yüzde 5 değer kazandı. TL'de kısa pozisyonlar da kapatıldı ve Dolar kurunda 3.77 seviyelerine kadar geri çekilme yaşandı. Ancak ilk fiyatlamalarda pozitif bir hava yaşayan TL varlıklar için bundan sonraki süreçte iyimser havanın devam ettirilmesi ve reform süreci oldukça kritik öneme sahip olacak. Bankacılık sektöründe sermaye yeterlilikleri konusunda bir miktar bozulma, borçlanma maliyetlerinde hafif artışın görülme ihtimali ilerleyen dönemlerde gündeme gelecektir. 2012 yılında FITCH'den aldığımız yatırım yapılabilir not seviyesi, BASEL III kriterlerine göre risk karşılıkları inmesine sebep olmuştu. Risk karşılıklarının azalması sermaye yeterlilikleri daha iyi seviyelere taşınmıştı. Notun kaybedilmesinde görülen risk bu olarak görülebilir. Bankaların maliyetlerini artırabilecek bu gelişme kredi verme iştahını da negatif etkileyebilir.
Diğer yandan TCMB'nin sıkı para politikası devam ediyor. AOFM'nin 10.30'lara kadar çıktığı, TL karşılıkları verilen döviz depolarında yüzde 11 faiz uygulaması devam ediyor. İhale miktarı ise 900 milyon dolardı. Gelen talep ise, açılan ihale miktarı kadardı. Likidite konusunda sorun olmadığı anlamına gelebilir.
Yurtdışında ise Trump rüzgarı esmeye devam ediyor. 7 ülkeye getirilen vize sınırlaması kararına imzayı atan Trump, eleştirilerin odak noktasındaydı. Trump'ın Cuma günü imzaladığı yönerge, ABD'nin göçmen programını 3 ay boyunca askıya alıyor, Suriye vatandaşlarının ülkeye girişini ise aksi gelmediği takdirde süresiz kaldırıyor. İran ve Irak vatandaşları için de katı kurallar devam ediyor. Trump'a göre güvenlik önlemleri düzenlemeleri yapıldıktan sonra sınırlayıcı vize uygulması kalkacak. Dolar endeksi ve ABD endeksleri üzerinde ise bu kararın stresi vaardı.
EURUSD
Bulunduğumuz haftaya doların kuvvetlenmesiyle başlangıç yaptık. Haftanın ilk işlem gününde yüzde 1.6'lık yükseliş gösteren askıdaki konut satışları ve reel kişisel tüketim verisindeki değişim piyasalara olumlu yansıdı. Yeni günde ise Avrupa cephesinden gelecek olan veriler piyasalar açısından önemli olacaktır. Enflasyon rakamlarını takip edeceğimiz gün ortasında aynı zamanda 4.çeyrek büyümesine dair veriler de açıklanacak. Çarşamba günü ise piyasaların gözü gerçekleştirilecek olan yılın ilk FOMC toplantısına çevrilecek. Paritede 1.0700 seviyesi hareketliliği baskılamaya devam ediyor. 1.0600 seviyesi görülebilecek düşüşlerin destek bulabileceği önemli bir seviye. Eğer fiyatlama 1.0700'nin üzerinde kalmayı başarırsa 1.0770 - 1.0800 aralığı yeniden hedef bölgesi konumuna gelebilir.
ALTIN
Geride bıraktığımız haftayı ABD borsalarında yaşanan yükseliş ile birlikte değer kaybıyla tamamlayan değerli metal, haftanın ilk işlem gününde yatay bir seyir izledi. Geride bıraktığımız güüne dolar endeksindeki yükseliş ile birlikte satıcılı bir başlangıç yapan altın, öğleden sonra yönünü yukarıya çevirerek kayıplarını kapatmayı başardı. Bugün ise AMB Başkanı Mario Draghi'nin yapacağı konuşma altın fiyatlarında hareketliliğin artmasına neden olabilir. Diğer taraftan ABD'den açıklanacak olan Conference Board Tüketici Güveni rakamları değerli metalin fiyatlamasında etkili olabilir. Teknik olarak ise son zamanlardaki geri çekilmeye rağmen değerli metalde yükseliş isteği bir süre daha devam edebilir. Aşağı yönlü fiyatlamalarda destek olarak 1188 ve 1180 dolar destekleri takip edilmeli. Yukarı yönlü hareketlerde ise 1208 ve 1212 Dolar dirençleri önemli.
USDTRY
Fitch not indirimi piyasada fiyatlandığı için kararın olumsuz etkisi görülmedi. Fitch kararı sonrası piyasada bir rahatlama görüyoruz. Bazı fonların ülke borsalarındaki hisseleri portföylerine alması için en az 2 yatırım yapılabilir notu olması gerekiyor. Bu yüzden Moody's ile birlikte fonların çıkışı o dönemde gerçekkleşmişti. Yıl başından 20 Ocak haftası dahil 504 milyon dolarlık para girişi görüyoruz. Geçtiğimiz haftanın rakamları henüz açıklanmasa da endeksteki yükselişin yabancı girişinden kaynaklandığını söyleyebiliriz. Endeksin Dolar bazında ucuz kalması ile birlikte yabancı alımları artırması dikkat çekiyor. Kur tarafında ise orta vadede 3.70-3.75 önemli destek. Kısa vadede 3.80 bölgesinin üzerinde yükseliş devam edebilir. 3.88 ve 3.94 yukarıda görülebilecek direnç seviyeleri.
GBPUSD
İngiltere Başbakanı May'in Brexit planlarını ortaya koyması, 50. madde ile ilgili mahkemenin hükümet aleyhine sonuçlanması ve son olarak Trump-May görüşmesiyle kur son iki haftada yukarı yönlü ivme kazanmıştı. Haftanın ilk işlem gününe ise satıcılı başlayan paritenin kazanımlarının bir kısmını kaybettiğini görüyoruz. Çarşamba günü yapılacak FOMC toplantısının yanında ve Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası da yılın ilk toplantısını gerçekleştiriyor. Ancak her iki bankadan da hamle beklenmemesi sebebiyle piyyasanın odağındaki Trump ve Brexit gelişmeleri kuru şekillendirmeye devam ediyor. Teknik olarak ise satıcılı seyrin devamında 1.2430-12400 bölgesi güçlü destek olarak takip edilebilir. Bu seviyenin altında kapanışlar görmemiz halinde 1.2350-1.2300 seviyeleri gündeme gelebilir. Toparlanmalarda ise 1.2530-1.2570-1.2600 seviyeleri önemli direnç konumunda.
BRENT PETROL
OPEC ve OPEC dışı ülkelerin anlaşması sonrası petrol fiyatlarında oluşan yatay görünüm halen bozulmuş değil. Fiyatlama yaratacak haber akışı oldukça zayıf seyrediyor. Ülkeler ise verdikleri taahhüde şu ana kadar sadık kaldı. Dün Kuveyt petrol bakanı açıklamalarda bulundu. Kuveytli bakan, mevcut fiyatların hem üreticiler hem de tüketiciler açısında makul olduğunu ve ayrıca OPEC üyesi olmayan bazı ülkelerin de anlaşmaya katılmak istediğini açıkladı. Bakan, ülke ismi vermekten kaçınırken, bu ülkelerin ABD, Meksika veya Brezilya gibi büyük üreticiler olması halinde anlaşmanın petrol piyasaları adına daha geniş katılımlı bir uyguulama olabileceğini söyleyebiliriz. Teknik olarak ise Brent petroldeki fiyat sıkışması devam ediyor. Yukarı 56.60, aşağıda ise 54.75 seviyesi geçilmediği sürece görünümün bozulmayacağını söyleyebiliriz. Yukarı yönlü fiyatlamalarda 55.70 ve 56.30 direnç olarak takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 55.00-54.75-54.30 önemli destekler.
Işık Menkul Değerler A.Ş.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:10)