E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Global çapta risk iştahının yeniden toparlanma göstermesi ve genele yayılır etkide takip edilmesi durumu ikinci çeyrek işlemlerinin başlangıcı itibarıyla sürüyor. Kuşkusuz en önemli faktör ABD faiz hadlerindeki geri çekilme ve stres azalışı. Dün gösterge 10y tahvilde %1.50-1.75 bandının alt kısmına doğru hareketlilik olurken, %1.5285 ile Mart ayı başlangıç seviyelerinin test edildiği görüldü. Özellikle dün yaşanan tahvil piyasası girişlerinde gözden kaçan bir detay etkili olmuş olabilir: ABD’nin Rusya’ya açıkladığı yaptırımlar ve tahvil piyasasına yönelik kısıtlama. Bu nedenle yabancı yatırımcı girişlerinin faiz düşüşüne önderlik etmesi azımsanacak bir ihtimal değil. DXY’nin 55 günlük hareketli ortalaması etrafında dengelenme arayışına girdiği görülürken, 31/3 kapanışına kıyasla gelişmekte olan ülke para birimleri USD karşısında %1.3 değer kazanırken (JPEMFX Index), Türk lirası Mart ayı ortasından bu yana karşılaştığı baskının da getirdiği iskonto ile %2.8 yükseldi. Aynı dönem içerisinde ZAR cephesindeki primlenme ise %4.2 oldu. TCMB’nin “daha güvercin” duruş şeklinde piyasa işlemcilerinin genelinde yorumlandığı ortamda lira ve cinsinden değerlenen varlıklardaki iyimserliği ise ağırlıklı şekilde global koşullardaki iyileşmenin etkisi üzerinden okuyoruz. Haftanın son işlem gününün öne çıkan başlığı ise Çin’in 1Ç GSHY rakamları. Her ne kadar pandemi dönemini kapsayan takvimin de etkisiyle (baz etkisi) yıllık bazda %18.3 büyüme performansı söz konusu olsa da çeyrek dönemlik değişim %0.6 oldu ve %1.4’lük konsensüs beklentinin gerisinde kaldı. Ayrıca, 2020 4Ç çeyrek değişimi de %2.6’den %3.2’ye revize edildiğinden çeyrek dönemlik ivme kaybı daha dikkat çekici boyutlara ulaşıyor. Her ne kadar iç tüketim önderlik etmiş olsa da tatil etkisi ve yıl başlangıcındaki vaka artışlarını da gözetmek gerekiyor.
Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.81 değer kazancı ile tamamlarken, BIST 100 endeksi kapanışı %-0.10 gerilemeyle 1407 puan seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi +4bp ile %18.04 olurken, ülke risk primi %3 düşüşle 413bp oldu.
EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları ağırlıklı değer kazançlarını işaret etti. Euro Stoxx 50 %0.43, FTSE 100 %0.63, DAX %0.30 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları yaptırım haber akışının etkisiyle %-1.02 düzeyinde performans sergiledi.
Amerika kıtası işlemlerinde iyimserliğin artış gösterdiği bir ortam takip edildi. Nasdaq %1.31 yükselişle dikkat çekerken, S&P 500 ve Dow Jones %1 civarı primlenme sergiledi. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıklarından Bovespa %0.34, Merval ise %-0.44 ile günü tamamladı.
Asya’da yeni gün fiyatlamaları sınırlı iyimserlikle devam ediyor. TSİ 08.30/ NKY 225 %0.13, Hang Seng %0.12, CSI 300 %0.03 ve KOSPI %0.12 ile fiyatlanırken, USDCNH paritesi offshoreda 6.5301 düzeyinde oluşmakta.
Türk lirası ve cinsinden değerlenen varlıklarda son gelişmeler ışığında kısa vadede dalgalanmanın
azalmasını, devam eden süreçte ise dengelenme olmasını bekliyoruz. Ancak, dengelenmenin
belirginleşmesi zaman alacak. BIST 100 endeksinde 1370-1340 seviyeleri destek, 1420/40 ise direnç
olarak yakından izlenebilir.
USDTRY paritesinde 7.99 destek, 8.25 direnç olarak takip edilebilir. EURUSD paritesi fiyatlamalarında temel belirleyici global Amerikan doları yaklaşımı olmaya devam ederken, genel risk iştahı ve bölgeye ait aşılama performansı da son dönem içerisinde öne çıkmakta. 1.16-1.17 bölgesi civarında paritenin konsolide olmaya başladığını düşünüyoruz. 1.1910-1.1860 seviyeleri destek, 1.1990-1.2050 ise direnç olarak izlenebilir.
Yabancı işlemlerinde öne çıkan hisse senetleri
Günün önemli şirket haberleri 16/04/2021
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:06)