E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
TCMB parasal sıkılaştırmaya devam ediyor. 24 Ocak'ta almış olduğu sınırlı faiz artırımı kararı sonrası ilk hamlede piyasaları test eden TCMB, beklediği güçlü TL duruşunu bulamamıştı. Dün ise daha fazla sıkılaştırmaya giderek TL karşılığı verilen döviz depo faizlerini yüzde 11'e çıkardı. 500 milyon dolarlık ihale açan Merkez'e 1.28 milyar dolarlık teklif geldi. Ayrıca haftalık repo ihalesini yeniden açmayan TCMB, üst bant olan 9.25 ile geç likidite penceresini kullanmaya başladı. AOFM ise son zamanların en üst seviyesine ulaştı ve çift hanelere yaklaştı. Diğer yandan kısa vadeli piyasa faizleri yükselirken, 2 yıllık gösterge tahvilin faizi, 10 yıllıkların üzerinde seyrediyor. TCMB'nin açıkladığı döviz rezervlerine görülen azalma ise dikkatleri çekiyor. Brüt döviz rezervleri 92 milyar dolara düştü, Altın rezervi ise 15.2 milyar dolar ile sabit kaldı. İçeride ise Başbakan Binali Yıldırım'ın OHAL üzerine açıklamaları vardı. OHAL'in belirli bir süre daha ifade edeceğinin altını çizdi. Diğer yandan gözler bugün FITCH'in beklenen kredi notu kararını açıklamasında olacak. Negatif izlemede olduğumuzu ve son zamanlarda FITCH'ten çok da iç açıcı açıklamalar gelmediğini belirtelim. Bu doğrultuda piyasalar kapandıktan sonra bir kredi notunda indirim haberinin gelme ihtimali oldukça yüksek.
ABD tarafına baktığımızda ise, işsizlik başvuruları son 4 haftanın en yükseğine çıkarken, 259 bin olarak açıklandı. Ancak 90 haftadır devam eden 300 bin seviyesinin altındaki trend korunuyor. İstihdam konusunda herhangi bir bozulma ibaresi görülmüyor. Diğer yandan hizmet PMI verisi 55.4'e kadar yükseldi. ABD 10 yıllıkları gün içerisinde 2.55'lere kadar yükselirken, Dolar endeksi yeniden 100.60 seviyelerine kadar kısa bir sıçrama kaydetti.
İngiltere'de Brexit adına görüşmeler devam ediyor. Lizbon anlaşmasının 50. maddesi için görüşmeler parlamento tarafında devam ediyor. Ancak burdan İngiltere halkının kararına zıt bir durumun çıkma ihtimalinin çok zayıf bir ihtimal olduğunu belirtelim.
EURUSD
Geride kalan günü ABD cephesinden gelen PMI verisi ile kapattık. Ocak ayı hizmet PMI'ı 55.1 olarak beklentilerin üzerinde açıklandı. Haftanın son işlem gününde ise gözler yeniden ABD'ye çevrilmiş olacak. Gün içerisinde 4.çeyrek büyümesinin ilk okuması açıklanacak. Beklentiler verinin yüzde 2.2 olarak açıklanması yönünde. Ayrıca dolar endeksinin seyri için yeni Başkan Trump'tan gelecek açıklamalara da kulak vermemiz gerekiyor. Akşam saatlerinde değer kazanımına geçen dolar ile birlikte yeni bir satış hareketi ile karşılaştık. Geçtiğimiz günlerde destek olarak takip edilen 1.0700 seviyesi artık hareketliliğe yükselişe engel olacak. Düşüş hareketinin devam etmesi halinde ise gözler 1.0600 desteğinde olacak.
USDTRY
Geride bıraktığımız günde TCMB'nin aldığı sıkılaştırma önlemlerine rağmen kurda yukarı yönlü baskının arttığını gördük. Bankanın paylaştığı verilere göre ağırlıklı ortalama maliyeti çift haneli rakamlara yaklaştı. Merkez Bankası'nın hamlelerine rağmen piyasa Fitch'in olası nnot indirimini fiyatlıyor. Moody's ve S&P'nin not indirimleri sonrası Fitch Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviyede tutan tek büyük derecelendirme kuruluşu konumunda. Her ne kadar not indirimi kısmen fiyatlanmış gözükse de yabancı fon girişleri ve bankaların fonlama maliyetlerinde yaratacağı etki yine önemli olacaktır. Hükümet kanadında seçimlere OHAL kaldırılmadan girilebileceği söylemleri de TL'deki kırılganlığı artırıyor. Teknik olarak ise hareketin 3.87-3.88 bölgesinin üstüne tırmanması durumunda 3.93-3.94 seviyeleri görülebilir. Satıcılı seyirde ise 3.83-3.80 seviyesinin altında kapanışlar hareketi 3.75 seviyesine taşıyabilir.
GBPUSD
Bugün İngiltere Başbakanı May'in ABD'de Başkan Trump ile görüşmesi planlanıyor. Brexit referandumu sonrasında Obama yönetimi yapılacak ikili bir ticaret anlaşmasında İngiltere'nin sıranın sonunda olacağını söylemişti. Başından beri İngiltere'nin AB'den çıkması için destek veren Trump, Obama yönetiminin söylemini de değiştirerek hızlı bir anlaşmaya varıılabileceğini ifade etmişti. İngiltere'nin AB sonrasında en büyük ortağı olan ABD ile hızlı bir anlaşmaya varabilmesi Brexit müzakerelerinde May'in elini güçlendirecektir. Dün İngiltere tarafında açıklanan büyüme verisi sonrasında bugün de ABD 4. çeyrek öncü büyüme rakamları kuru hareketlendirebilir. Kuda ise 1.26 seviyesi belirleyici olmaya devam ediyor. Satıcılı seyirde 1.2550-1.2500-1.2450 destekleri takip edilebilir. 100 günlük ortalamaya denk gelen 1.2450 bölgesinin altında satış baskısı hacmini artıracaktır. Yukarı yönlü harekette ise 1.2600-1.2630-1.2670 seviyeleri önemli direnç konumunda.
BRENT PETROL
Geride bıraktığımız günde sert bir yükseliş kaydeden petrol fiyatları, teknik anlamda tehlikeli bölgeden yavaş yavaş uzaklaşıyor. Brent petrolde özellikle 55.75-56.00 aralığı çok önemliydi. Fiyatlama şimdilik bu bölgenin üzerine çıkmış olsa da 56.60 direncinin ilk seferde aşılamadığını görüyoruz. Hareketlilik haftanın son işlem gününde bu seviyenin üzerine yerleşirse, takip edeceğiimiz seviye 57 dolar olacak. Buranın üzerinde ise 57.25 ve 58.30 zirvesi bulunuyor. Geri çekilmelerde ise önemli aralık yine 56.00-55.75 bölgesi. Bu aralığın aşağı yönlü geçilmesi beraberinde daha kuvvetli satışları getirebilir. 55.30 ve 55.00 aşağıdaki önemli destekler. Gün içerisinde OPEC anlaşmasına yönelik yaşanacak haber akışları ise fiyatlamaları etkileyebilir.
ALTIN
Değerli metalde satış baskısının hakim olduğu bir günü geride bıraktık. Böylece altın fiyatlarındaki geri çekilme üst üste üçüncü gününde devam etmiş oldu. Küresel anlamda hisse senetleri piyasasında meydana gelen yukarı yönlü ivme ve ABD endekslerinin rekor seviyelerdeki seyrine devam etmesi değerli metale olan talebin düşmesine neden oluyor. Diğer taraftan ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde ve dolar endeksindeki yukarı yönlü hareket değerli metalde yükselişin önüne geçen etkenler konumunda. Bugün ise ABD'den açıklanacak olan GSYİH(büyüme) ve dayanıklı mal siparişleri verisi altın fiyatlarında hareketliliğin üst seviiyeye çıkmasına neden olabilecek önemli veriler. Teknik olarak baktığımızda değerli metaldeki satış baskının devamında 1180 dolar destek seviyesinin altında kalıcılık sağlanması, 1171 Dolar desteğinin test edilmesine neden olabilir. Yukarı yönlü hareketlenmelerde ise 1191 ve 1198 dolar dirençleri takip edilmeli.
Işık Menkul Değerler A.Ş.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:15)