E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Küresel piyasalardaki risk iştahının ana belirleyicisi konumunda olan hisse senetlerinde hafta ortası işlemlerinin yüksek algıya kısa bir mola verme eğiliminde olduğu ve alışılmış 2020 yılı teması olan teknoloji grubuna yeniden yönelim gösterdiği takip edildi. Amerikan doları zayıflaması bir kez daha endeksin 93.00 bölgesine toparlanması ile “ek katalizör” arayışı ihtiyacını öne çıkarırken, ABD tahvil faizlerindeki yüksek seyrin bu noktada belirleyici olduğunu düşünüyoruz. Yerel varlıklar ise globalden pozitif ayrışma gösteriyor ve yıl içerisindeki makasını kapatmaya çalışıyor.
Türk lirası EMFX ve G10 nezdindeki diğer çaprazların Amerikan doları karşısında değer kaybettiği günde yakın dönem haber akışı eksenindeki fiyatlama eğilimini devam ettirdi ve günü %5’e yakın primlenme ile tamamladı. Böylece 6 Kasım kapanışından bu yana toplam değer kazanımı düzeyini %9’a taşıdı ve ek potansiyel sunduğu şeklindeki düşünceleri de teyit etti. Bu noktada yerli ve yabancı yatırımcı nezdinde tüm beklentiler maalesef 19 Kasım tarihindeki PPK toplantısına “yoğunlaşırken, beklentiyi sağlıklı yönetmeyi başarabilirsek Türk lirası cinsinden varlıklar açısından pozitif resmin artan hızda devam edebileceği şeklindeki düşüncemizi Pazartesi gününden bu yana olduğu şekilde korumaya devam ediyoruz. Öte yandan hafta başlangıcında paylaştığımız “ülke risk priminde 430-450bp seviyelerine gerileme olabileceğini düşünüyoruz” şeklindeki düşüncemizin de fazlası ile hayata geçtiği görülüyor. Hali hazırda iyimserliğimizi koruyoruz ve beklentilerin karşılandığı senaryoda eğilimin 350-400bp aralığına dek sürebileceğini düşünüyoruz. 11 Kasım işlemlerinde CDS’in 399bp ile Mart 2020 seviyelerini test ettiğini, 10Y vadeli tahvilde ise faizin “politika faizinde ciddi ölçekte yükseliş” olabileceği değerlendirmelerinin ortasında %12.70 seviyesine gerilediğini not düşmek isteriz. USDTRY paritesinde 7.8160/50 teknik seviyesi aşağısında “lokallerin de satış tarafına geçtiği” senaryoda 7.53-7.73 aralığına eğilimi yüksek olasılık görüyoruz.
EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışlarının tamamı pozitif tarafta gerçekleşirken, ECB Başkanı Lagarde’ın banka forumu açılışında yaptığı açıklamalarda PEPP ve kredi kullanımlarının devam edeceğine işaret etmesi ve faiz indirim beklentilerini rafa kaldırmasının etkili olduğunu düşünüyoruz. Euro Stoxx 50 %0.72, FTSE 100 %1.35, DAX %0.40 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları %0.08 düzeyinde performans sergiledi.
Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansına kıyasla ciddi ivme kaybı söz konusu olurken, majör ABD endekslerinde yeniden teknoloji grubuna dönüş ve %2.01’lik Nasdaq değer kazancı takip edildi. Dow
Jones (%-0.08) ve S&P 500 (%0.77) endeksleri karışık bir seyir izlerken, her üç endeksin de işlem hacimlerinde yakın dönem ortalamalarının %20 aşağısına kayma gözlendi. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıkları yatay-pozitif seyrederken, Bovespa %-0.25, Merval ise %-0.74 ile izlendi.
Yeni günde spot Asya ve vadeli ABD endeksleri satıcılı bir seyir oluşumunu gösteriyor. TSİ 08.05/ NKY 225 %0.15, Hang Seng %-0.40, CSI 300 %-0.06 ve KOSPI %-0.53 ile işlem görürken, offshoreda USDCNH paritesi 6.6190 ile yakın zaman fiyatlamalarının hafif üzerinde yer alıyor. PBOC tarafından fixing kur ayarlaması ise 6.6236 ile yuan değer kaybını işaret etmekte.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Ne kadar komik değilmi. Faiz artacak diye bankalar tavan yapıyor. Banka yurt dışından 6.85 liradan dolar kredisi alıyor yüzde 8 den 48 ay vadeli halka kredi dağıtıyor ve faiz yüzde 15 lere dolarda 8 liraya çıkınca bankalar ralli yapıyor. Bu ne yaman çelişki reis.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:03)