E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTL neden negatif ayrışıyor---

TL neden negatif ayrışıyor

TL neden negatif ayrışıyor
04 Ekim 2016 - 12:59 borsagundem.com

KapitalFX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, TL'deki ayrışmanın nedenlerini analiz etti.

Piyasalar aslında geçen haftayı hasarlı kapattılar ve bu haftayı da artçı etkilerle geçirmekteler. Reyting indiriminden sonraki ilk piyasa hareketlerinde açılış haricinde Türk finansal varlıklarında ilave değer kaybı görmemiştik. Taa ki Perşembe gününe kadar. Aslında not indirimi ve öncesindeki para politikası aksiyonlarının yarattığı bir kırılganlık ve negatif etkilenme katsayısında görülen bir artışın sonucu bu hareketler. Perşembe günü olağanüstü halin uzatılabileceğinin belirtilmesi risk göstergeleri üzerinden piyasayı tedirgin etti.

OHAL resmen 3 ay daha uzatıldı. OHAL’in uzamasının piyasalara Türk finansal varlıkları üzerinde baskı unsuru olacağını düşünüyoruz. Her ne kadar para piyasasındaki hareketlenmenin çoğu OHAL’in açıklanmasının öncesinde olsa da, Perşembe gününden beri aslında bu beklenen bir durumdu. Ancak artçı etkilerin görülmesi muhtemel.

TL’de dünden beri görülen ayrışmaya bakacak olursak;

TL, GOÜ para birimleri arasında negatif ayrışma içindedir. BRL, RUB, ARS, ZAR, PHP ve IDR gibi para birimleri değer kazandı. TL’de ise %0,84’lük değer kaybı söz konusu oldu. TL’den daha fazla değer kaybeden tek GOÜ para birimi ise Kolombiya’da hükümet ve gerilla güçleri arasındaki barış anlaşmasının referandumda reddedilmesi nedeniyle COP oldu.

Tahvil faizlerinde bir sıçrama yok. Gösterge tahvil faizi %8,63’e çekildi. 10 yıllık tahvil faizinde de %9,61’e doğru bir geri çekilme var. 5 yıllık CDS’ler 256’ya geriledi. Yani risk göstergelerinde de bir bozulma yok. Özellikle düşük gelen enflasyon verileri faizlerdeki geri çekilmede etkili. Ancak TL’ye olumlu bir etkide bulunamadı.

Borsa endekslerinde de seyir gün içinde pozitifti. Yani hareket Türk piyasalarına özgü olduğu gibi sadece para piyasalarına özgü. Para piyasalarındaki hareketin bir kısım tarafından daha sonradan düşük gelen enflasyonun körüklediği faiz indirimleri beklentisine bağlandığını söyleyelim. Mantıksal olarak doğru, ancak biz bu önermeye katılmıyoruz. Bizce asıl neden bu değil.

Akşam OHAL açıklandıktan sonraki ilk piyasa tepkimelerinin sınırlı kalmış olması bir ön fiyatlamayı gösterir nitelikte. Çünkü ABD seansı bitene kadar USD kurunda bir kar realizasyonu olmuş ve yükeliş tekrar Asya seansıyla başlamış.Türk hisse ETF’leri de ABD seansında sınırlı derecede değer kazansa da aslında oldukça dalgalı seyretti.

TL’deki değer kaybını Moody’s’in not indirimi sonrasında fon çıkışlarının yarattığı etkilere bağlamak da yanlış olmayacaktır. Olağanüstü hal de fon çıkışlarını hızlandırıcı bir unsur olabilir. Dolayısıyla bu iki faktörü beraber değerlendirmek de rasyonel bir yaklaşımdır. Parçaları birleştirerek tümevarım yaparsak eğer; fonların Türkiye’ye bakış açısının tamamen Türkiye’deki durum ile alakalı olduğu önermesi ortaya çıkar. Güven unsuru ne kadar baskınsa, fon yöneticilerinin bakış açısı da o kadar olumlu olur.

Bu arada henüz Fitch’teki yatırım yapılabilir notumuzun yerinde durması, global bazdaAmerikan regülatör kurumlarının tanıdığı 9 kredi derecelendirme kuruluşunun olduğu; 3 büyükler olan S&P, Moody’s ve Fitch’ten sonra gelen JCR nezdinde de bir yatırım yapılabilir notumuzun olduğunu hatırlatmak gerekir.

usdtry option

En az 100 milyon USD büyüklüğündeki opsiyonların pozisyonlarında; 3,05 seviyesinden 5 Ekim vade tarihli call opsiyonu var. Yakın vadeli opsiyonların çoğu call opsiyonu; 3,10 – 3,15 – 3,20 – 3,21 gibi fiyatlarda Ekim ve Kasım vadeli call (alım) opisyonlarının olduğunu görüyoruz. Alım opsiyonları 3,05 – 3,30 aralığında yoğunlaştı diyebiliriz. Buna karşın kısa vadeli put opsiyonlarının sayısı çok az. Yukarı yönlü hareket beklentisini ortaya koyuyor. Muhtemelen yüklü bir kurumsal alım da söz konusu. 

Düşük maliyetlerden alınan TL ve TL cinsi finansal varlıklarda alınan uzun pozisyonları çok fazla tutmamak lazım. Eşik noktalardan Türk varlıklarına satış gelecektir. Türk varlıklarında uzun vadeye yayılan bir değerlenme beklemek fazla iyimserlik olur. Borsanın 60 binlere gitmesi, faizlerin %11’lere gitmesi ise ancak dışarıdan ekstra bir küresel darbe alınması (muhtemelen ABD ekonomisi kaynaklı) ve iç kaynaklı ekstra olumsuzluklarla olabilir. Haliyle borsada 70 bin altında çok kalıcılık beklememekle beraber, Türk tahvillerindeki çıkışın çok sert olmayacağını düşünerek faizde de hareket alanının çift hanelerde kalıcılık yaratacak derecede olmayacağını düşünüyoruz. Yine de bu 80 binlerin üzerinde tutunma olacağı anlamına gelmemektedir.

Enver Erkan / Kapital FX

OHAL süresi uzatıldı!

 

Başbakan Yıldırım orta vadeli programı açıkladı

 

OVP: Her şey büyüme için

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Murat Boz04 Ekim 2016 20:06

    Dövizin artması ithalatın pahalıya malolması demektir.Buda fiatlara yansır 3-5 kuruş kar edicez diye dolara para yatıranlar cahillik ediyorlar.Kendi paramızın değerini düşürüyoruz.Sonrada ithal mal alırken çok pahalıymış diyor paşa paşa ödüyoruz.Ayağına kurşun sıkar misali.

  • Bika04 Ekim 2016 13:17

    Şirket kârları geçen yıldan düşük ve Türkiye yatırım yapılabilir ülke olmaktan çıktığından BIST 'te beklenti kalmadı.