E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yatırımcılar hem getirisi yüksek hem de risk oranı düşük yatırım araçlarınını tercih etmekteler. Son 1.5 yıl göz önüne alındığında yatırımcılar bu tercihini TL varlıkları tarafından yana kullanmaktalar. Özellikle KKM ile TL mevduatın finansal varlıklar içindeki payı zirveye çıkmış durumda. Ayrıca hisse senedi piyasası da cazibesini korumaya devam etmekte.
Sabah'tan Oktay Özdabakoğlu'nun Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği verilerine dayandırdığı haberine göre 2021'in aralık ayından, 2023 Temmuz sonuna kadar olan dönemde yurtiçi yerleşiklerin finansal varlıkları yüzde 153.1 artarak 7 trilyon 756 milyar liradan, 19 trilyon 635 milyar liraya çıkmış bulunmakta. TL mevduat ise yüzde 277.3 artarak 1 trilyon 828 milyar liradan, 6.9 trilyona ulaştığı görülüyor. 2021'in aralık ayında yüzde 23.5 olan TL mevduatın finansal varlıklar içerisindeki payı, 2023'ün temmuz ayında yüzde 35.1'e yükseldi. Bu sonuçla TL mevduat finansal varlıklar içerisinde en yüksek paya sahip oldu.
2021'in aralık ayında 3 trilyon 76 milyar lira olan döviz tevdiat hesapları, 19 aylık sürede yüzde 50.1 artarak 4.6 trilyon lira oldu. Döviz hesaplarının toplam finansal varlıklar içerisindeki payı yüzde 39.6'dan 23.5'e geriledi ve döviz tevdiat hesaplarındaki artış, TL mevduattaki artışın çok altında gerçekleşti.
Yurtiçi yerleşiklerin finansal varlıkları içerisinde 2021'in aralık ayında 524 milyar 698 milyon TL olan hisse senedi portföyünün büyüklüğü, 2023'ün temmuz ayında 2 trilyon 418 milyar liraya çıktı. Hisse senedi varlıklarında 19 ayında yüzde 360.9 artış yaşandı. Hisse senetlerinin finansal varlıklar içerisindeki payı yüzde 6.7'den 12.3'e yükseldi.
Finansal varlıklar içerisinde yer alan Devlet İç Borçlanma Senetleri'nin (DİBS) tutarı da 2021'in aralık ayından bu yana yüzde 154 artarak 3 trilyon 797 milyar liraya çıktı. DİBS'lerin payı yüzde 19.3 olarak gerçekleşti. Kamuya ait olan eurobondların tutarı yüzde 157 artarak 1.3 trilyonu geçti. Özel sektör borçlanma araçları ise yüzde 102'lik büyüme i345.9 milyara ulaştı.
KKM 3.3 TRİLYON TL
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerine kur korumalı mevduat hesaplarının büyüklüğü 25 Ağustos 2023 tarihi itibarıyla 3 trilyon 368 milyar TL olarak gerçekleşti. BDDK'nın haftalık verilerine göre, kur korumalı hesapların büyüklüğü toplam TL mevduatının yüzde 45'ini, toplam mevduatın ise yüzde 26'sını oluşturdu. KKM hesaplarında geçen hafta 39.3 milyar TL ile ocaktan bu yana ilk kez düşüş yaşandı. KKM dolar cinsinden 124.3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Merkez Bankası, KKM hesaplarının TL mevduata geçişine yönelik bankalara hedef belirlemiş ve ilk kez KKM'nin azaltılmasını amaçlayan adım atmıştı.
Yatırımcı ilgisinin arttığı hisseler (04/09/2023)
Yatırımcılar ABD hisselerini açığa satıyor
Borsada yatırımcı sayısı 6.2 milyonu aştı
Yatırımcıların gözü kritik veride
Yatırımcı ilgisinin arttığı hisseler (01/09/2023)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:52)