E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
2020 yılının ikinci yarısından bu yana risk iştahının yükselişinde öne çıkan EUR, JPY, GBP ve ons altın değer kazanımlarının Kasım ayı sonrasında gerek kendi içlerindeki senkronizasyonu kaybetmesi gerekse volatilitesi yüksek işlemlere sahne olması farklı unsurların öne çıkmasına imkan tanıdı. Nitekim bu gerçeklerden birisi petrol fiyatlarına ait kontratların sergilediği yükseliş performansı.
Brent ve WTI cinsinde seviyeler $60 bölgesi civarına yakınsarken, global toparlanmanın yarattığı talep baskısından ziyade ağırlıklı yaklaşımın spekülatif işlemler kaynaklı olduğunu düşündüğümüzü yinelemek isteriz. Öte yandan azalan stoklar da sürece yükseliş yönlü katkı sağlamakta. Örneğin, dün ABD'de açıklanan stokların haftalık bazda 6.6 milyon varil düşüşe işaret etmesi bu kapsamda değerlendirilebilir. İçerisinde bulunduğumuz haftanın önemli geri dönüşlerinden birisi EUR, diğeri ise JPY'deki değer kazançları oldu. Ancak, kritik seviyelerin geçilmesi sonrasında her ikisinde de yataylaşma-ivme kaybı gözlenmekte.
GBP cephesi ise temelde destekleyici unsurlar bulunmamasına rağmen, gerek pozisyonlanmanın ciddi anlamda çözülmemiş olması gerekse Amerikan dolarındaki zayıflamadan yarar sağlar bir pozisyon içerisinde. Paritede haftalık kapanışın 1.3670 bölgesi üzerinde olması yukarı yönlü baskıların korunmasına imkan tanırken, DXY'nin <90.00 hareketi ortaya koyduğu durumda 1.40 bölgesinin hedef olarak belireceğini değerlendirmek yanlış olmayacaktır.
Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %-0.11 ile tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı %0.20 yükselişle 1547 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son seviyesi -9bp ile %12.93 bölgesini işaret ederken, ülke risk primi 293bp düzeyinde yatay seyretti.
EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları ağırlıklı satıcılı bir resim oluşumunu gösterdi. Euro Stoxx 50 %-0.35, FTSE 100 %-0.11, DAX %-0.56 ve Rusya (RTS, USD) grubu %-0.66 ile günü tamamladı. Bölge genelinde işlem hacimleri %10-20 civarında son 5 gün ortalamalarının aşağısındaki performansını sürdürdü.
Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansından farklı bir görüntü oluşmadı. Majör ABD endeksleri içerisinde sadece Dow Jones %0.20'lik yükselişle artıda kapatmayı başarırken, işlem hacmi Nasdaq cephesinde %40 ortalamanın üzerinde gerçekleşti. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıkları da performans açısından zayıf kalırken Bovespa %-0.87, Merval ise %-0.62 ile izlendi.
Asya'da tatil etkisi ön plana çıkıyor. Japonya, Çin ve Güney Kore piyasaları kapalı. Açık olan endekslerden Hang Seng TSİ 08.30'da %0.45 ile işlem görmekte. USDCNH paritesi offshoreda 6.4278 ile yatay.
BİST 100 endeksi işlemlerinde ağırlıklı dış piyasalara paralel görüntünün korunmasını bekliyoruz.
1540-1520 puan seviyeleri destek, 1550-1570 ise direnç olarak izlenebilir.
USDTRY paritesi işlemlerinde azalan ülke risk primi ve atılan normalleşme adımlarının etkili olmasının
ardından ek negatif yeni bir başlık doğmadıkça Türk lirası lehine pozisyonlanmanın devam etmesini
ve global fonlama koşullarındaki seyrin belirleyici olacağını düşünüyoruz. Teknik açıdan 6.97-6.82
seviyeleri destek, 7.09-7.12 ise direnç olarak izlenebilir.
EURUSD paritesi fiyatlamalarında temel belirleyici global Amerikan doları yaklaşımı olmaya devam
ediyor. ECB ve faiz indirimine dair spekülatif haber akışının kalıcı euro zayıflaması için yeterli
olmadığını düşünüyoruz. Orta vadeli EUR yükselişi açısından 1.1880 bölgesi üzeri eğilimin
sürdürülebilirliği önemli. Söz konusu seviye gerisine gelinmedikçe EUR lehine ortamın orta-uzun
vadede korunacağı kanaatindeyiz. Kısa vadede ise stresin bir miktar daha sürmesini bekliyoruz.
1.2850-1.2050-1.1945 destek, 1.2180 direnç seviyeleri olarak izlenebilir.
Günün önemli şirket haberleri 11/02/2021
Yabancıların en fazla yöneldiği hisse senetleri
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:50)