Dolar karşısında geçtiğimiz aylarda en fazla değer kaybına uğrayarak, gelişen ülke para birimlerinden negatif ayrışan Türk Lirası’nda trend tersine döndü. Açıklanan Fed tutanaklarında faiz artışının ötelenmesine ilişkin güçlü mesajlarla yükselişini sürdüren TL, dolar karşısında son 10 günde yaklaşık yüzde 5 değer kazandı ve bu kez benzer para birimlerinden pozitif ayrıştı. Dünya'nın haberine göre, aynı dönemde Rus Rublesi yüzde 2.8, Brezilya Reali 1.7, Hindistan Rupisi 0.5, Güney Afrika Randı da yüzde 2.6 yükseldi. Bu arada TL, dolara karşı değerlenen euro karşısında da son 10 günde yüzde 4.9 değer kazandı. TL’nin değerlenmesinde, son dönemde kaynağı belirsiz döviz girişlerinde yaşandığı tahmin edilen artışın etkili olduğu belirtiliyor.
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faizleri haziranda artırmayacağına dair gönderdiği sinyalin verdiği destek dün gelişen ülke paralarına nefes aldırdı. Dolar, faiz artışının öteleneceği beklentisiyle değer kaybı yaşarken, gelişen ülke paraları yönünü yukarı çevirdi. İçeride seçim anketlerinin tek parti iktidarının süreceği bir senaryoyu güçlendirmesiyle başlıca gelişen ülke paralarından ayrışan TL çıkışını dün de sürdürdü. TL son 10 günde yaklaşık yüzde 5’lik artışla önde gelen gelişmekte olan ülke piyasalarında en fazla değerlenen para oldu.
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) nisan ayı toplantısı tutanaklarına göre, birçok Fed yetkilisi haziran ayının faiz artırımına başlamak için erken bir tarih olduğunu ve istihdam piyasasındaki zayıf koşullar ve ekonomiye dair zayıf verilerin enfl asyondaki yükselişi telafi ettiğini düşünüyor. Fed toplantı tutanaklarında, “Birçok katılımcı, haziran ayına kadarki verilerin faiz artırımı için gerekli şartların karşılandığını teyit etmek için yeterli olmayacağını düşünmektedir” denildi. Yatırımcılar tutanakların ardından bugün Fed Başkanı Janet Yellen’in yapacağı konuşmayı izleyecek.
Tutanakların açıklanması sonrasında dolar değer kaybetti. Önceki gün euro karşısında 1.080 seviyesine güçlenen dolar, tutankaların ardından yüzde 0.7 değer kaybederek 1.1182 seviyesine kadar indi. Euronun değer kazanmasında Avrupa’da açıklanan olumlu imalat verisi de etkili oldu. Dolar dün gelişen ülke paraları karşısında da geriledi. Dolar/TL dün öğle saatleri itibariyle yüzde 0.39 yükselirken, başlıca gelişen ülke paraları yüzde 0.2 ila yüzde 1 arasında yükselişler gösterdi. Dün öğle saatleri itibariyle son 10 güne bakıldığında TL, seçim iyimserliğiyle diğer gelişen paralardan iyice ayrıştı. Seçim anketlerinin tek parti iktidarının süreceği bir senaryoyu güçlendirmesiyle TL 10 günde yüzde 4.94 ile en çok yükselen gelişen para oldu. Bu dönemde Rus Rublesi yüzde 2.81, Brezilya Reali yüzde 1.66, Hindistan Rupisi 0.52, Güney Afrika Randı yüzde 2.61 yükseldi. Çin, Güney Kore, Polonya, Macaristan paraları ise değer kaybetti. Başlıca paralara bakıldığında, son 10 günde euronun dolar karşısında yüzde 0.20 kayba uğradığı, sterlinin yüzde 0.63 değerlendiği görülürken, Japon Yeni yüzde 0.83 değer kaybetti.
“Fed’in faiz artışı eylülde başlar” Moody’s Analytics Direktörü Ryan Sweet, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) işgücü piyasasındaki gelişmeleri büyüme verisinden daha çok önemsediğini belirterek, “Eğer istihdam artışındaki istikrarlı eğilim sürerse, Fed, faiz artırımına büyüme rakamlarında dalgalanmalar olsa dahi eylülde başlar” dedi. Sweet, “Moody’s olarak ABD’nin ikinci çeyrekte yüzde 3’ün üstünde büyümesini beklediklerini” söyledi. Ryan Sweet, öte yandan Fed’in tamamen verilere bağımlı olduğunu vurgulayarak, FOMC’nin tam istihdam ve yüzde 2 enfl asyon hedeflerine yaklaşıldığı sinyalini almadan harekete geçmeyeceğini ifade etti. Sweet, “ABD ekonomisi için en büyük risk nedir?” sorusuna “Muhtemelen güçlü dolar” yanıtını verirken, hem değerli dolar hem de düşen enerji yatırımlarının büyüme oranlarını aşağı çektiğini dile getirdi. Diğer taraftan, Fed’in büyüme verilerinden çok istihdam sektörünü önemsediğini belirten Sweet, “Fed yetkilileri, özellikle işgücü piyasasındaki atıl kapasiteye odaklanmış durumdalar ve bu azalmaya devam ediyor. Eğer istihdam artışındaki istikrarlı eğilim sürerse, Fed, faiz artırımına büyüme rakamlarında dalgalanmalar olsa dahi eylülde başlar” değerlendirmesinde bulundu. Moody’s Analytics Direktörü Ryan Sweet, tutanakların risklerle ilgili bölümünde Yunanistan ve Çin’le ilgili ifadeler bulunduğunun hatırlatılması üzerine, “Fed, sağduyulu bir risk yöneticisi ve beklenmeyen tüm gelişmelere karşı hazırlıklı olmaya çalışıyor. Bu yüzden, Yunanistan’daki borç çıkmazı ve Çin ekonomisindeki sert düşüş Fed’in radarında” değerlendirmesini yaptı.
Goldman: Dolar 12 ay içinde 3.15 TL olur Amerikan yatırım bankacılığı grubu Goldman Sachs dolar/ TL’de son günlerde görülen toparlanmanın geçici olduğunu ve kurun önümüzdeki 12 ay sonunda 3,15 seviyesine çıkmasını beklediğini bildirdi. Bankanın Londra ofisi ekonomisti Ahmet Akarlı, hazırladığı raporda, “TL’nin diğer gelişmekte olan ülkelerden atif ayrışması haziran seçimlerinin yumuşak sonuçlar doğuracağına dair artan beklentilerden kaynaklanan teknik bir gevşemeydi” denildi. Bankanın TL konusunda uzun vadeli temkinli duruşunu koruduğu belirtilen raporda, para biriminin bir yıl sonra 3,15 seviyesinde olmasının bekleniyor. Seçimlerden “piyasa dostu” bir sonucun çıkma olasılığının fazla olduğu ancak bunun kesin bir tahmin olmadığını belirten Akarlı, “Makro dengesizlikler güçlü kalmaya devam ediyor ve seçimlerden çıkacak hükümet güçlü ‘stagfl asyon’ faktörleri ve büyük çaplı dış dengesizliklerle mücadele etmek zorunda kalacak” dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.