E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTL değer kaybederken Türk varlıkları değer kazanır mı---

TL değer kaybederken Türk varlıkları değer kazanır mı

TL değer kaybederken Türk varlıkları değer kazanır mı
04 Ekim 2016 - 10:11 borsagundem.com

Döviz kuru ve Türkiye varlıklarının fiyatlamaları arasındaki ayrışma uzun süre devam eder mi?

Deutsche Bank’ın ABD Adalet Bakanlığı ile €5 milyar avroluk bir ceza için anlaştığı spekülasyonunun piyasalarda yarattığı rahatlama kısa sürdü. Beklentilerden güçlü gelen ABD Eylül ayı imalat sanayi verileri Fed’in Aralık ayında faiz artırma ihtimalini artırarak doları güçlendirdi ve gelişmekte olan ülke varlıklarında satışlara yol açtı.
Beklentilerden düşük gelen Eylül ayı enflasyonun sonrasında Merkez Bankası’nın faiz indirimini hızlandıracağı beklentisini satın alan Türkiye hisse senetleri ve tahvilleri beklediğimizden daha güçlü bir performans gösterdi. Ancak Türk lirasının değer kaybetmeye devam etmesi bu olumlu tabloyu bozuyor.
Enflasyon ve döviz kuru paranın iki yüzü gibidir. Enflasyon ülke içinde satın alma gücünü döviz kuru yurtdışında satın alma gücünü ölçer. Ekonominin yavaşlamasına paralel çekirdek enflasyonun gerilediği bir konjonktürde dış ticaret açığının gerilemesi ve ülke parasının değer kazanması beklenir.
Oysa Türkiye örneğinde tam tersi yaşanıyor. Küresel risk iştahının görece güçlü olmasına ve gelişmekte olan ülkelere para girişinin güçlenmesine, enflasyonun gerilemesine rağmen Türk lirası değer kaybediyor.
Döviz kuru ve Türkiye varlıklarının fiyatlamaları arasındaki ayrışma uzun süre devam eder mi? Sanmıyoruz. Dolar güçlenmeye devam eder ve Türk lirasındaki değer kaybı hızlanırsa eninde sonunda Borsa İstanbul’da yönün aşağı çevrildiğini görürüz. Kısa vadede piyasayı kırılgan görmeye devam ediyoruz. Bugün açıklanacak Orta Vadeli Program’ın Türkiye ile ilgili olumsuz görünümü değiştirmesini beklemiyoruz.

Haberler & Makro Ekonomi
Fitch Küresel Ekonomik Görünüm Raporu
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch dün yayınladığı Küresel Ekonomik Görünüm raporunda küresel piyasaların Brexit kaynaklı endişlerden kurtulduğunu ancak gelişmiş ülkelerde büyüme görünümünün son aylarda kötüleştiğini belirtti. ?Türkiye’ye yönelik değerlendirmesinde kurum iktisadi faaliyette ikinci çeyrekte görülen ve Temmuz ayında devam eden yavaşlama ardından Ağustos ayı itibariyle bir toparlanma görülüdüğünü ancak bu toparlanmanın kalıcığı hakkında endişelerinin devam ettiğini not etti. Fitch’e göre politik durum nedeniyle devam eden yatırım belirsizliği önümüzdeki dönemde cari açıkta genişlemenin tekrar başlaması ile daha da artacak. Kurumun görüşüne göre risk iştahında sert bir bozulma olursa Merkez Bankası’nın faiz kanalı üzerinden hareket edebilir.
Fitch’in raporunun genel olarak olumsuz olduğu söylenebilir. Ancak 19 Ağustos’ta Türkiye’nin kredi görünümünü negatife çeken kurumun bu değerlendirmesi şaşırtıcı değil. Fitch’in geçmiş ülke kararları incelendiğinde kredi görünümüne yönelik hareketi ardından ortalama 60 gün içinde nota dair bir aksiyon alma ihtimali bulunuyor. Dünkü raporda not indirimine sinyal verecek bir gelişme görmüyoruz ancak piyasalar Ekim ayında Fitch’i yakından takip etmeye devam edecek.

İş Yatırım

Dolar 3.03 TL oldu

 

Piyasada gözler güçlü dolarda

 

Günün önemli şirket haberleri - 04.10.2016

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)