E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) Başkanı Mehmet Ali Ersarı, portföy yönetimi sektörünün, özellikle son yıllarda hızlı bir büyüme sürecine girdiğini açıkladı.
Ersarı, "Portföy yönetim şirketleri tarafından yönetilen fon büyüklüğü, yatırımcıların artan ilgisinin de etkisiyle 2018 yılı Eylül sonunda 170 milyar TL’den dört yılda yüzde 511 oranında artarak 2022 Eylül sonu itibariyle 1 trilyon TL’nin üzerine çıktı." ifadesini kullandı.
Yatırım Fonlarının tasarruf sahiplerine ulaştırılmasındaki açık mimari yaklaşımın önemli katkısını vurgulayan Ersarı, “Kurumsal yatırımcıların finansal sistem içerisindeki ağırlığı ekonomi için başlı başına bir gelişmişlik göstergesi olduğu gibi finansal istikrarın da önemli bir faktörüdür. Bu anlamda sektörümüzün önemli bir eşiği aşmış olmasını ülkemiz sermaye piyasaları açısından çok önemli buluyorum. Gelişmiş ekonomilerdeki büyüklüklerle karşılaştırdığımızda ise alacağımız çok yol olduğunu görüyorum” dedi.
“Portföy yönetimi sektörünün yönettiği fon büyüklüğü GSYH’nin yaklaşık yüzde 11’ine ulaştı”
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) Başkanı Mehmet Ali Ersarı, Türkiye’nin istikrarlı ve yüksek büyüme için ihtiyaç duyduğu uzun vadeli finansman kaynağının sağlanmasında portföy yönetimi sektörünün katkısının her geçen gün arttığını vurguladı. Son yıllarda yatırımcı ilgisindeki artışa paralel sektörün önemli eşiğinin aşılarak Ekim 2022 itibari ile 1,126 trilyon TL’ye ulaştığını kaydetti. Bu eşiğin aşılmasının sektör ve ülke ekonomisi açısından önemine dikkat çeken Ersarı, sektörün söz konusu büyümesinde Sermaye Piyasası Kurulu’nun 2015 yılında Yatırım Fonlarının kuruculuğunu portföy yönetim şirketlerine vermesinin önemli katkısı olduğunu, bunun Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu’nun (TEFAS) desteklediği açık mimari yaklaşımla birleşmesiyle, ürün çeşitliliğin arttığını ve tasarruf sahiplerinin birikimlerinin ölçeğinden bağımsız olarak sayısız farklı varlık sınıfı ve temaya erişimin sağlandığını belirtti. Ersarı, “Portföy yönetimi sektörümüz tarafından yönetilen varlıklar, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYİH) Ekim 2022 itibarı ile yaklaşık yüzde 11’ine yükseldi. Sektörümüzün geldiği noktayı çok önemsiyoruz ancak Avrupa ile kıyasladığımızda gidecek daha çok yolumuz olduğunu da görüyoruz. European Fund and Asset Management Association (EFAMA)/Avrupa Fon ve Varlık Yönetimi Birliği verilerine göre, 2021 yılının üçüncü çeyreğinde Avrupa Varlık Yönetimi Sektörü, 31,3 trilyon euro büyüklük ile Avrupa GSYH’nın yüzde 182’sine ulaştı. Bu veriler bize sektörümüzün halen oldukça büyük bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor. Bu noktada, portföy yönetimi sektörünün gelecek yıllarda da hızlı büyümesini sürdürerek yatırımcılara ve ülke ekonomisine olan katma değerini artırmasını hedefliyoruz” dedi.
Yatırım Fonları 630 milyar lira büyüklüğe ulaştı
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği Başkanı Mehmet Ali Ersarı, 2022 Ekim sonu itibarı ile Yatırım Fonlarının 572 milyar TL’ye, Bireysel Emeklilik ve Otomatik Katılım Sistemi (OKS) fonlarının 368 milyar TL’ye ve diğer yönetilen varlıkların ise 186 milyar TL’ye eriştiğini; Yatırım Fonlarının hızlı büyümesinin Kasım 2022’de de devam ettiğini ve büyüklüğün 630 milyar TL’ye ulaştığını vurguladı.
Yatırım Fonlarına ilgi artıyor
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği Başkanı Mehmet Ali Ersarı, farklı temalardaki fonlara olan ilginin artmasının, yatırımcıların uzun vadeli bakış açısıyla yatırım yapmaya başladığının göstergesi olduğunu vurgulayarak fonlardaki yatırımcı sayısının 4,9 milyon kişiye ulaştığını belirtti. “Son yıllarda yatırımın gerçek anlamını keşfeden tasarruf sahiplerinin artan ilgisi, gelecek yıllarda sektörümüzün hızlı büyümesini sürdürerek potansiyelini yakalayacağını gösteriyor” diye konuştu. Yatırım yönetiminde de sürdürülebilirliğin giderek önem kazandığına dikkat çeken Ersarı, küresel piyasalarda olduğu gibi Türkiye’de de Çevresel, Sosyal ve Yönetişim/Environmental, Social and Governance (ESG) odaklı yeşil fonların da geliştiğine dikkat çekti. Ersarı, “Hedefimiz, portföy yönetim sektörü olarak, ESG uygulamalarına her geçen gün daha fazla destek vermek ve Türkiye’nin sürdürülebilir büyümesine ve yeşil dönüşümüne katkı sağlamaktır” dedi.
TSPB ve TKYD’den büyük ‘vizyon’ toplantısı
TKYD’nin yeni başkanı Selim Yazıcı oldu
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
eee piyasada gezen paranın yüzde kaçı bu ? 10 yıl önce olsa tamamda yıl 2022 para basan matbaalr kredi evren devlet :D ne anladım bu açıklama haberden ? eskiden milyoner yoktu, şimdi istanbulda ev sahibi milyoner oldu :D milyonlarca milyonerimiz var... yani geçtide ne oldu 1 trilyonu nasıl anlamak lazım .?
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:49)