E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Deutsche Bank Döviz İşlemleri Direktörü Frank Scholler: ''İngiltere, Almanya ve Hollanda'daki orta ölçekli şirketler giderek daha fazla Yuan üzerinde ticaret yapmayı tercih ediyor''
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Deutsche Bank Döviz İşlemleri Direktörü Frank Scholler, Deutsche Bank'ın üç ülkede, Çin'le ticaret yapan toplam 102 şirketle görüşerek hazırladığı araştırmaya referans vererek, ''Yuan üzerin ticaret yapan Avrupalı şirketler Çin'li işadamları ile olan iş görüşmelerinde ürün fiyatları üzerinde yaklaşık yüzde 4-5 oranında fiyat avantajı sağlıyor'' dedi.
Araştırmaya göre, Çin'le ticaret yapan şirketlerin şirketlerin yaklaşık yüzde 20'si faturalarını bile Yuan üzerinden kesiyor. Scholler'e göre, Avrupalı şirketlerin Çin'le Yuan üzerinden ticaretini sürdürmeyi tercih etmesinin bir sebebi de, ''Henüz Çin'de finansal kuruluşların yeterince gelişmiş olmaması''.
Avrupalı şirketlerin Yuan'ı seçiyor olmaları bir yandan uluslararası eğilimin de bir yansıması. Scholler, ''Dünyada Çin dışında her gün 2 milyar dolar değerinde ticaretin Yuan üzerinden yapılıyor. Bu hacim son 15 ayda iki katına çıktı'' ifadelerini kullandı.
Deutsche Bank'ın Almanya ve Avusturya Küresel Finans ve Döviz Departmanı'nın Başkanı Nils Ole Matthiessen de ''Avrupalı şirketler Yuan üzerinden ticaret yaparak, daha fazla Çinli tedarikçiyi Avrupa pazarına çekerek ürünleri kolaylıkla satın alınmasını sağlıyor'' ifadelerini kullandı.
Küresel piyasalardaki artan kırılganlığa rağmen şirketler Yuan kullanmayı tercih ediyor. Fakat Yuan'la ticarete artan talebin yanında, çeşitli sıkıntılar da söz konusu. Deutsche Bank'ın araştırmasına göre, şirketlerin yüzde 30'su Yuan üzerinden havalelerin yavaş olduğunu belirtirken, yüzde 15'i ödemelerin Çin otoriteleri tarafından onaylanmasında zorluklara dikkati çekiyor.
Matthiessen konuya ilişkin olarak, ''Ödeme süreçlerinin hızlandırılması ve basitleştirilmesi Avrupalı şirketlerin Çin'de rekabet gücünün artırmasına yardımcı olur'' dedi.
Araştırmayı yapan Deutsche Bank, Haziran ayında Çin Merkez Bankası ile birlikte Yuan üzerinden ödeme sistemi pilot projesini hayata geçiren ilk Alman bankası olmuştu.
2011 yılında, Çin ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerinin karşılıklı ticareti bir önceki yıla kıyasla 30 milyar euro artarak 428,3 milyar euroya yükseldi. Geçen yıl, Avrupa Birliği ülkelerinin Çin'e olan ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 20,3 oranında artarak toplam 136,2 milyar euro seviyesine ulaştı. 2011 yılında, Çin ise 292,5 milyar euroluk ihracatını Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirdi.
AA
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:19)