E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD Başkanı Donald Trump'ın "teknoloji hırsızlığı ile adaletsiz ticaret uygulamaları" nedeniyle Çin menşeli teknoloji ürünlerine uygulama kararı aldığı 50 milyar dolarlık gümrük vergilerinin ilk bölümü bugün resmen hayata geçti. Bu savaşın, dünyanın dört bir yanında mali piyasaları ve kur dengelerini etkilemesi bekleniyor. Peki bize etkileri nelerdir?
KISASA KISAS
Başlayan ticari savaşla Çin’de üretilen 34 milyar doları bulan, televizyon, bilgisayar, telefon ve arabalarda kullanılan teknolojik ürünlerden tutun da plastik, nükleer reaktörler gibi yaklaşık 818 ürüne yüzde 25 ek gümrük vergisi uygulanacak.
Petersen Uluslararası Ekonomi Enstitüsü'ne göre, ABD gümrük vergileri listesindeki ürünlerin yüzde 90'ından fazlası sermaye teçhizatlarından oluşmakta. Bu, diğer ürünleri yapmak için hammadde ihtiyacınız anlamına gelir. Böylece üretilecek birçok ürün üzerinde de bir vuruş etkisi yapacak.
ABD hamlesine misilleme olarak, Çin bu sektörlere vuruş yaptı:
Amerikan tarımı – Amerikalı çiftçileri ve çiftlik sahiplerini de etkileyecek 545 ürünün yaklaşık yüzde 91'ine Çin tarafından gümrük vergisi uygulanacak.
Otomobil sektörü - ABD'de üretilen Tesla ve Chrysler gibi şirketlerin ürünleri Çin pazarında düşüş yaşayacak.
İpek Yolu Araştırması Vinesh Motwani, “Çin'deki sanayi ilişkilerimiz ciddi görünüyor ve daha da kötüye gidebilir. Bu, endişeler ve belirsizlikler arasında var olmaya çalışan işletmeler için "artan dikkat ve daha az güven" anlamına gelebilir ki buda büyüme planlarını altüst edebilir. Sadece Çin’de değil tüm Asya’da…" dedi.
DBS Bankası ekonomisti Taimur Baig'e göre, ticari savaş bu yıl her iki ekonominin GSYİH'sında yüzde 0,25 oranında azalmaya yol açabilir. Ayrıca önümüzdeki sene daha da kötü bir hale gelecek. Her iki ülkenin büyüme oranlarında yüzde 0,5’den daha fazla azalma olacak.
Baig, "ABD'nin Çin'den daha fazla zarar göreceğine inanıyoruz. Ayrıca Güney Kore, Singapur ve Tayvan gibi ülkelerin tedarik zincirindeki aksamalardan dolayı ekonomik alanda büyük ölçüde etkilenebileceğini düşünüyoruz." diye ekledi.
Baig ayrıca “Çin'de faaliyet gösteren ABD firmaları da etkilenecek. Örneğin, Çin pazarı Elon Musk’ın elektrikli otomobil firması TESLA için oldukça önemlidir. Bu kaçınılmaz bir şekilde Çin’de Tesla’nın fiyatlarını yukarı çekerek diğer markalara göre Tesla’yı rekabet ortamının dışında tutacak.” dedi.
NE KADAR KÖTÜYE GİDEBİLİR?
Tarih eğer bize rehber olacaksa, geçmiş ticaret savaşlarının derin ekonomik sancılara yol açtığı biliniyor. Özellikle, 1930'da yürürlüğe giren Smoot-Hawley Yasası 900 ithalat vergisini ortalama yüzde 40 ila 48 artırmıştı. Çoğu ekonomist, bu vergilerin Büyük Bunalımı kötüleştirdiğini düşünüyor ki bu da İkinci Dünya Savaşı'nın başlamasına katkıda bulunduğu anlamına geliyor.
Analistler durumun o kadar ciddi olmadığını söylese de tüm bu belirsizlikler nedeniyle tarihin tekerrür edeceğinden korkuluyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Filler tepişir çimenler ezilir...dereye su gelene kadar kurbağanın gözü patlar...tramp gibi bir çok piskopat ve diktatör ülkeleri yönetiyor...bizim de şanssızlığımız diktatörler patlaması döneminde dünyaya gelmiş ve gidecek olmamız bi ömrümüz vardı diktatörlükler cağına rasladi
Büyük Buhranın tarihi 1929. 1930'da çıkarılan yasa 1929'daki bir olay/olguyu tetikleyemez.
Bu savaşın vatandaşlarımıza hayırlı olmasını temenni ederim. Hissede olanlara allah sabır versin. Benim gibi dolarda olanlar ise rahat rahat arkalarına yaslanıp savaşı izlesinler.
Psıkopat Okıe yine çıktı.Borsadan darbe yiye yiye kafayıda yemiş zavallı.Kaaale almamakta fayda var...
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:52)