E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Hava Yolları'nın halka arzı ya da blok satışının şu an için gündemde olmadığını söyledi.
Şimşek, THY'nin 200'üncü uçağının tanıtımı için düzenlenen programda gazetecilerin sorularını yanıtladı.Şimşek, "THY ile Lufthansa arasında işbirliğinin artırılması konusunda çalışma var" dedi.Şimşek, "THY'nin özelleştirilmesi şu an itibariyle gündemde değil zaten THY halka açık bir şirket. THY'nin halka arzı ya da blok satışı şu anda gündemimizde değil" diye konuştu.
“Havacılık, Türkiye ekonomisinin 3 katı daha hızlı büyüyor”
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, havacılık sektörünün Türkiye ekonomisinden 3 katı daha hızlı büyüdüğünü, Türk Hava Yolları'nın da bu büyümeye liderlik ettiğini ifade etti. THY'nin Avrupa'da şu anda 3. sırada olduğunu dile getiren Şimşek, "Bizim de hedefimiz ekonomimizi Avrupa'da ilk 3'e sokabilmek. THY bunu çoktan başarmış. Türkiye'nin büyüme hikayesini, THY daha güçlü şekilde yaşıyor." dedi.
Şimşek, son yıllarda havacılık sektörünün büyük bir hızla geliştiğini söyledi. Bu gelişmenin ana motorunun THY olduğunu ifade eden Şimşek, "Rakamlar ortada, gerçekten 10 yıl öncesiyle bugünü karşılaştırdığımızda muazzam bir başarı görülüyor. 10 yıl önce havayolu iç hatlarda tekeldi. Bugün rekabete açılmış, piyasa yapı yüzde 50'lere kadar inmiş, sektörün önü açılmıştır. Fakat THY başarıdan başarıya koşmuştur. Son 10 yılda kar etmiştir. Küresel kriz döneminde bu sektördeki birçok firma küçülmek zorunda kalmıştır. THY ise büyüyerek bu krizi aştı. Kriz öncesi seviyenin çok çok öncesine geldi. Nasıl ki Türkiye bugün kriz öncesi seviyenin yüzde 15 üzerindeyse, THY de büyümesini gelişmesini sürdürdü." diye konuştu.
Türkiye'de ilk defa 10 milyon kişinin uçakla tanıştığını aktaran Şimşek, 2003 yılında 34 milyon olan havayolu yolcusunun bu sene 131 milyon kişiye çıktığını hatırlattı. Şimşek, "Muazzam bir çıkış. Gerçekten dile kolay. Bakın havaalanlarındaki kapasite ciddi şekilde arttı. Havacılık sektörü ciddi şekilde arttı. Uçak sayısı, yolcu kapasitesi arttı. Yolcu kapasitesi 70 milyondan 183 milyona kadar çıktı. Ekonomiye muazzam bir katma değer katıyor havacılık sektörü. 2002 yılında havacılık sektörünün cirosu 2.2 milyar dolardı, bu sene 15 milyar doları aşıyor. Türkiye ekonomisinin 3 katı daha hızlı büyüyor havacılık sektörü. THY'de bu sektörde büyümenin lideri, sadece Türkiye'de değil dünyada da lider. THY çalışan sayısını 10 binden 30 bine çıkarmış sektörün çalışan sayısı da benzer şekilde 65 binden 150 binin üzerine çıkmıştır. Sektör muazzam bir istihdam yaratıyor. Tabi son yıllara şöyle bir baktığımız zaman, küresel krizle birlikte bazı bölgelerle rekabetin arttığını bir çok firmanın küçülme sürecine girdiğini, hatta iflas ettiğini görüyorsunuz. THY hızla büyüyor. Bugün 205 noktaya uçan bir havayolumuz var." ifadesini kullandı.
THY'nin Avrupa'da çok hızlı bir büyümeye geçtiğini aktaran Şimşek, Avrupa'da şu anda 3. sırada ifade ederek, Türkiye olarak da hedeflerinin ekonomiyi Avrupa'da ilk 3'e sokabilmek olduğunu belirtti. Şu anda 6. konumda olduklarını söyleyen Şimşek, "En azından yakın dönemde ilk 3'e girebilmek hedefindeyiz. THY bunu çoktan başarmış. Türkiye'nin büyüme hikayesini daha güçlü şekilde THY yaşıyor. THY'nin büyümesi ülkemize katkıda bulunuyor. Herkesin aklına turizm geliyor ama olaya sadece turizm açısından bakmamak lazım. Rakamlar açık net şekilde gösteriyor ki THY bir ülkeye uçtuğunda o ülkeyle ticaret muazzam şekilde gelişiyor. THY bir anlamda bu köprüleri bu diyalogları güçlendiriyor, ticaretimizi ekonomimizin büyümesine katkı sağlıyor." şekilde konuştu.
THY'nin bu başarısından dolayı büyük gurur duyduklarını dile getiren Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yükseliş trendi güçlü şekilde devam edecek. Biz hükümet olarak katkıda bulunmuyoruz, önlerini açıyoruz. Hatta bir özeleştiri yapalım zaman zaman önlerini açmakta bile zorlandığımızı söyleyebilirim. Hava alanında hızlı büyümenin getirdiği sıkıntılar var. Bu tabi THY'ye yansıyor. Bunun farkındayız.
Biz iş alemine, yürü önünüzü açacağız, diyoruz. Burada da THY'nin önünü 3. havalimanıyla açacağız. Bu arada da bu havaalanının 200. uçak sadece THY'nin 200. uçağı, bir sürü havayolu da buraya uçuyor. Havalimanının tamamında 198 park yeri var. Milli Savunma Bakanlığı'yla biran önce şu atıl duran yerin en azından park yeri olarak havalimanına kazandırılması konusunda yoğun bir çaba içerisindeyiz. Ülkemizin gelişmesi için hakikaten bu çok önemli bir adım olacak. O konuda inşallah yakında noktaya varmış oluruz."
THY'nin 200'üncü uçağını incelediğini, uçağın çok konforlu olduğunu söyleyen Şimşek, THY'nin konfora, rahatlığa, lükse yeni bir tanım getirdiğini ifade etti. THY'nin 200 koltuklu uçağı 150 koltuğa indirildiğini ifade eden Şimşek, böylece muazzam şekilde rahat uçuşun ortamının sağlandığını sözlerine ekledi.
THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ise THY'nin 2015 yılındaki hedeflerine 2010 yılında ulaştığını söyledi. Krizde büyümeyi seçtiklerini söyleyen Topçu, "Türkiye'yi yönetenlere inanıyorduk. Türkiye'nin potansiyeli var. Potansiyeli olan bir ülkeyi kriz etkilemez. Bunun için biz de yatırım yaptık." dedi.
200 uçaklık filoyla dünyada en fazla uçan havayolu şirketi olduklarını hatırlatan Topçu, "THY ailesi 10 bin kişiden 30 bin kişiye çıkmıştır. 2011 yılında THY en fazla sigorta primi ödeyen şirket oldu. Geldiğimiz uluslar arası başarıları Avrupa'da en iyi havayolu şirketi, ikramda en iyi havayolu şirketi olduk. Biz uluslararasında başka şirketlerle yarışmayı bıraktık. Kendimizle yarışıyoruz." diye konuştu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:16)